Så. Vår kära svenska krona står sig inte så bra mot andra valutor i skrivande stund och då tror svensk turistnäring på ett kalasår för vår egen turism. Och ja, vi bor ju i ett fantastiskt rikt land när det kommer till upplevelser så en “hemester” (från “staycation”) kanske är the real deal sommaren 2015? Låt mig tipsa om några sköna platser i Västsverige som bör besökas i så fall.

1. De kala klipporna – Grebbestad
Att åka ut till de kalaste och mest saltvattenstänkta klipporna är verkligen Bohuslän och Västsverige. Om man håller sig i trakterna kring Grebbestad så finns det flera små idylliska samhällen att stanna till vid, så länge man håller sig till småvägarna och skippar E6. Det är bakom motorvägens kulisser som det riktiga landskapet upplevs. Just det här området bjuder också på massor av fornlämningar, där hällristningarna i och kring Tanum är det som är mest utmärkande.

Västkusten - Grebbestad

Västkusten - Grebbestad

2. Djungeln mitt i stan – Universeum, Göteborg
Regnig dag och föga lockande att släpa sig runt på Liseberg och bli sjöblöt? Då är det bara att knalla över till grannen vägg i vägg. Universeum bjuder på sju våningar med sitt science center och är vandringar mellan den tropiska regnskogen, de svenska skogarna och de stora haven. Dessutom går det att experimentera en hel del själv och titt som tätt har de specialutställningar. Här hänger man så väl i vuxet sällskap som i flockar a la barnfamiljer, det finns allt för alla. Personligen skulle jag gärna göra om stället, en halvdag räckte inte. Besök!

Universeum, Göteborg

Universeum, Göteborg

Universeum, Göteborg

3. Dalslands innersta – kanalen och skogarna
Jag må vara lite partisk i det här sammanhanget, dalslänning som jag i grund och botten är, men landskapet är allt bra fint. Sverige i miniatyr och allt det där, ja men ni vet. I och med att området är ganska litet, ett av Sveriges minsta landskap, så är det inte heller några större avstånd att tala om. Jag själv gjorde ju en roadtrip här för ett par år sedan, bara över dagen, och lyckades inte bara pricka in kalasväder utan också några riktigt fina sevärdheter.

Om man måste prioritera så bultar i alla fall mitt hjärta lite hårdare för först och främst Håverud med akvedukten. När man är klar här så fortsätter man norrut på en av Sveriges i motorcykelsammanhang mest omtyckta vägar, nämligen den över Brudfjället. Efter knappt två mil breder sjön Råvarpen ut sig och här finns hällristningarna i Högsbyn, absolut värt ett par timmar för lite historiebildning.

Dalslands kanal

Hällristningar i Högsbyn

4. Försvarsmaktens flygdag – F7 Såtenäs
Om man är det minsta intresserad av flyg så ska den 4 juli 2015 bokas in, för då håller försvarsmakten sin flygdag på F7 Såtenäs, mellan Vänersborg och Lidköping. Helt klart värt ett besök och även om man bommar dagen i ära så kan det vara läge att ändå vistas i krokarna för att få en närbild på JAS 39 Gripen. Håll utkik på Försvarsmaktens webb för mer information.

Flyguppvisning, F7 Såtenäs

Flyguppvisning, F7 Såtenäs

Flyguppvisning, F7 Såtenäs

5. Kosteröarna – utanför Strömstad
Är man i Bohuslän så är Sveriges västligaste bebodda öar väl värda ett besök, strax utanför Strömstad. Hitta någon skön klippa att lapa sol på eller ta bara en avslappnande promenad från ena bryggan till den andra. Naturreservatet erbjuder en hel del upptäcksfärder och på rätt klippavsats finns det dessutom fina möjligheter till enastående vyer över området. Det blir inte mer Bohuslän än så här!

Kosteröarna

5 KOMMENTARER

  1. För några år sen körde vi en roadtrip runt Vänern. Kollade in halmens hus i Bengtsfors, akvedukten i Håverud, hällristningarna i Högsbyn osv osv. Håller med dig om att Sverige har oändligt mycket vackert och spännande att erbjuda!
    Galet vackra bilder i detta inlägg 🙂
    Hälsningar Linnea i Bayern

  2. Ja, det är fantastiskt där i krokarna! Det var bra att flytta därifrån, jag ser på stället med helt andra ögon så här 13-15 år senare. Och tack för cred förresten. 🙂

    • Dalsland är något att gilla om en gillar naturupplevelser! I senaste numret av STF:s magasin Turist så åker de dressin och paddlar kanot till och från Bengtsfors. Mycket läsvärt och jag blev helt klart sugen på det. 🙂

  3. […] Jag är ju lite inne på long-haul-suget igen känner jag (eller vaddå igen, det har aldrig gått över?), det är ju över ett år sedan senast och jag tror bestämt att jag tjatar hål i huvudet på sambon kring det också. För egentligen. Vad är grejen med att det måste vara en resa så till så-jävla-långt-bort-som-möjligt när både Europa, Norden och framförallt Sverige har så hiskeligt mycket att erbjuda på betydligt närmare håll? Jag menar. Det var ju inte så vansinnigt längesedan jag pratade gott om hemester, om att semestra här hemma. […]

SKICKA KOMMENTAR

Lämna en kommentar!
Skriv ditt namn här