Hur är det nu, en blir aldrig poet i sitt eget hemland? Men som turist då, blir en någonsin turist i sin egen hemstad?

Okej, Vänersborg är väl egentligen inte min hemstad så sett men det är den närmaste staden jag kommer ifrån (Brålanda har inte fått stadsprivilegier än…). Och jag bodde bara där i knappt två år, som en mellanlandning, innan jag emigrerade till Jämtland i början av 2000-talet.

Hur som helst. Jag var inget jättefan av staden när det begav sig. Men som med andra saker här i livet så tenderar vissa känslor och upplevelser att förändras med tiden. En saknar inte kossan förrän båset är tomt, som vi dalslänningar säger. Vänersborg är inget undantag. Idag förknippar jag stan med semester, ledighet och julfirande. Det gör att jag med helt andra ögon än den klassiska hemmablindheten kan strosa runt och se mig om.

Det är en jädra skön känsla det där. Det är då jag upptäcker nya saker. Eller gamla saker i den nya turistiska skepnader. Vänersborg är ju faktiskt en himlans vacker stad! Att få komma in över Dalbobron och se Plantaget breda ut sig med sin grönska och blicka ut över Vänerns horisont i norr. Att få ta en löptur runt Karls Grav eller ute vid Ursand. Att få gå runt i Skräcklan. Vilket jag gjorde häromdagen på en av den här sommarens skönaste dagar.

Det är väl då själva faen att en ska behöva flytta därifrån för att få de här sköna känslorna.

Skräcklan, Vänersborg

Skräcklan, Vänersborg

Skräcklan, Vänersborg

2 KOMMENTARER

  1. Tack för fina bilder! det får bli lite cykling i Vänersborg i sommar. Har endast rest förbi den staden, men nu får det bli ändring. Denna sommar ska vi turista hemmavid, då det är tillräckligt med resor de andra månaderna. Bor i Mariestads kommun, så det är inte långt till Vänersborg. Trollhättan har vi besökt både med barnbarn och cyklat själv i. Mysig stad. Tips på trevliga ställen härikring är Tiveden, Kålland med Läckö, Göta kanal Valle Härad med sina 365 sjöar. Vackra sommarstäder Mariestad och Hjo. Sist men inte minst bergen Kinnekulle och Billingen

    • Oj, ett nästan lite glömt inlägg mitt i allt! Kul att du lämnade en kommentar här, Vänersborg är fantastiskt fint bara man ger sig tusan på att upptäcka de små gömställena. 🙂

      Ja, jag har ju åkt förbi Mariestad några gånger när jag kört Vänerns östra sida upp mot Jämtland. Det är så himla fint att åka längs sjön under några mil, framförallt en sommarmorgon. Tack för tipsen! 🙂

SKICKA KOMMENTAR

Lämna en kommentar!
Skriv ditt namn här