Bestiga Kebnekaises sydtopp – 10+ tips inför äventyret!

Från det att jag var liten och bläddrade i Sven Hörnells bok med flygfoton över Sverige drömde jag om att få bestiga Kebnekaises sydtopp. Toppen är med sina 2094,6 meter över havet (källa) en del av Sveriges högsta berg, även om nordtoppen nu för tiden alltså är högst. I vilket fall. Jag har gjort äventyret och har en del tips att dela med mig av. Ska du bestiga Kebnekaise finns det flera aspekter som du bör ha i åtanke, allt för att turen ska bli så bra som möjligt. Här kommer några tips från mig till er.

Har ni du egna tips? Lämna gärna en kommentar längst ner!

Det här inlägget är uppdaterat i maj 2023.

Kort om att bestiga Kebnekaises sydtopp

 • Räkna med 10-14 timmar för toppturen
 • Det är tre bergstoppar att bestiga!
 • Toppattacken görs bäst med stegjärn
 • Packa med vätska och ätbara saker
 • Vind- och vattenavvisande material är bra grejer
 • Ha riktiga kängor och gå in dem innan
 • Vandra med stavar, det avlastar kroppen
 • Vandra med någon eller några, för säkerhet och nöje.
 • Förbered dig psykiskt och fysiskt!
 • Ta med dig ditt eget skräp hem!

Cirka 10-14 timmar för toppturen

Att bestiga Kebnekaises sydtopp via västra leden tar från 10-14 timmar. Det tog drygt 13 timmar för mig. Lägg till två vandringsdagar tur och retur från Nikkaluokta till fjällstationen. Fjällvädret är nyckfullt och kan variera extremt över korta tidsperioder. Lägg därför in ytterligare ett par dagar (minst) som backup för bestigningen om vädret skulle strula.

Jag hade väldigt flyt och kunde göra alltihop på tre dagar. Å andra sidan har jag hört flera som fått åka hem utan att göra toppen, just på grund av vädret. Det går ju också att flyga helikopter till och från fjällstationen, då har man besparat sig en hel del tid. Delar av sträckan går det också att åka båt för några hundralappar.

Två berg och tre toppbestigningar!

En annan viktig detalj är att man faktiskt ska göra tre toppar om man tar Kebnekaises sydtopp via västra leden. Man måste nämligen först upp på Vierramvare, drygt 1700 meter över havet, och sedan ner i Kaffedalen innan man kan påbörja vandringen upp på sydtoppen. På tillbakavägen är det samma procedur.

Stegjärn – inte ett måste men nästan

Oavsett vad andra människor säger – ta med stegjärn om du ska hela vägen upp. Det kan vara ren och skär glaciär sista biten. Om så är fallet kommer du inte att bestiga Kebnekaises sydtopp utan. Dessutom, att halka där uppe är i princip lika med game over.

Stegjärn finns att hyra på fjällstationen från dagen innan, men det allra bästa är att ha med egna för att vara garanterad ett par.

Bestiga Kebnekaises sydtopp - ha stegjärn!
Stegjärn på om du ska bestiga Kebnekaises sydtopp.
Stegjärn på om du ska bestiga Kebnekaises sydtopp!

Ladda med vatten och mat

Det är en rejäl vandring som ska göras. Från fjällstationen till toppen och tillbaka är det, via Västra leden, cirka 20 kilometer och tusentals höjdmeter. Jag menar inte att det ska med någon trerätters och finporslin men se till att ha med lättburen mat, jordnötter, energibars eller dylikt. Fyll även på vattenflaskorna ordentligt redan tidigt på vandringen. Ju högre upp man kommer desto färre vattendrag finns det. Har du en ryggsäck med möjlighet för en vätskebehållare? Använd den, fyll den till max och fyll på den allt eftersom.

Vind- och vattenavvisande prylar

Vädret i fjällen kan skifta markant inom väldigt kort tid. Packa därför ner vattenavvisande material i form av både kläder, skor och skydd för utrustning som ryggsäck och elektronik. De flesta vandringsväskor har ett vätskeskydd som ligger i en ficka på väskans undersida. Använd det!

Äger du inte regntäta kläder – köp. Vi bor ju i Sverige så även om det inte regnar på Kebnekaise så kommer de alltid till användning framåt hösten. Eller på midsommar. Eller julafton. Ja, ni förstår poängen.

Att bestigas Kebnekaise sydtopp
Vind och vattenavvisande jacka samt ett för ryggsäcken. Foto: M. Carlsson

Bra kängor – och gå in dem innan!

Från Nikkaluokta, där vägen tar slut, till Kebnekasies fjällstation är det 19 kilometer av stenig stig. Till toppen från fjällstationen får en räkna med 20 kilometer tur och retur, stor del av vandringen är i rent berg. Sex mils vandring kräver sina kängor. Äger du inga idag så är det läge att skaffa, så att du hinner gå in dem ordentligt. Säkra också upp med skavsårsplåster.

Bestiga Kebnekaises sydtopp i löparskor? Nope, nix, njet, nej.

Annars är det bra om man har testat vandringsprylarna i förväg. Se till att tält, stavar, skor, kläder och prylar är hela och funktionsdugliga.

Vandringsstavar att vandra med

Jag hade inte med mig några men om jag skulle göra om det här äventyret skulle jag absolut gå med vandringsstavar. Det borde vara mer ergonomiskt och avlastande för kroppen när ryggsäcken är packad för en flerdagarsvandring (även om man lastar ur den under själva bestigningen så klart). Det finns små och smidiga stavar som utan problem ryms i packningen.

Vandra med någon

I fjällen ska man vara flera, dels för säkerhetens skull men också för att det är roligare. Att göra fjällturer själv skulle jag inte rekommendera, så vida en inte har rejäl fjällvana. Om du ska göra Kebnekaises sydtopp – vandra med någon eller några fler. Dela på upplevelsen och peppa varandra på vägen mot toppen!

Preppa fysiskt och psykiskt

Man måste inte vara fysfenomen för att göra Kebnekaise men det underlättar absolut att ha bra grundkondition och att orka bära ett antal kilo packning på ryggen. Preppa med lågintensiv träning under längre perioder. Tänk också på det är större chans att fatta bra beslut om man är pigg. Och tvärtom.

Bestiga Kebnekaise

Ta med dig skräpet hem

Efter sommaren 2020 rapporterar personalen på Kebnekaise fjällstation att det är ovanligt mycket nedskräpning kring fjällstationen. Många vansinneshistorier har man hört om. Folk som köper billiga (engångs)tält som de sedan lämnar kvar vid berget. Vandrare som inte tar med sig sitt skräp från toppstugan eller sonika bara kastar sin skit ute i naturen. Till er som håller på med sånt här önskar jag bara en sak – evigt skoskav.

Så. Tipset är tydligt – bete dig som en normalt funtad person och ta med ditt skräp hem. Det är jävligt enkelt.

Lästips på andra vandringsguider

Här är lite lästips om samma ämne, om du ändå är inne på att bestigas Kebnekaises sydtopp

 • Min stora guide till att bestiga Kebnekaise
  Ytterligare tips kring projektet. Djupare detaljer kring logistik och annat.
 • Tips om du ska bestiga Galdhöpiggen
  Om du gjort Sveriges högsta berg är det dags för Norge och norra Europas högsta topp. Här är mina tips inför den vandringen.
 • Vandra Besseggen i Norge
  En fantastiskt vacker dagsvandring i närheten av Galdhöpiggen.

Ska du bestiga Kebnekaises sydtopp?

Det där var några tips inför toppbestigningen. Har du gjort Kebnekaise och har fler tips? Lämna gärna en kommentar. Om du funderar på att göra det – sluta fundera och gör det. En härlig tur i vackra landskap! Lycka till och kom ihåg att när Sveriges högsta topp är gjord så är det Galdhöpiggen som gäller…

23 KOMMENTARER

 1. Oh så spännande med såna extrema väderskiftningar. Kanske inte så skoj om man planerat att bestiga ett berg eller redan är halvvägs upp förstås… Men jag som älskar åska hade gärna beundrat den showen – fast nånstans där jag kan känna mig så trygg som möjligt förstås.. 😉

  • En var inte jättestor där under tältduken medan mullret vandrade över oss. 🙂 På vägen upp på toppen mötte vi ett par stycken som fastnat i toppstugan ett knappt dygn innan, de var inte jättekaxiga. Jag klandrar dem inte…

 2. Hej! Tack för bra tips!?
  Vi tänkte ta med våra atletiska söner nästa sommar, de fyller då 12 år! Men blir lite orolig då det är ren glaciär sista biten. Vad kan hända om man halkar tror du? Eller är stegjärnen så säkra att oron är onödig?
  Må så gott!

  • Hej Erik! När vi var uppe, i början på augusti, så låg det ingen snö alls på toppen utan då blottade sig glaciären och det betyder alltså is sista biten upp. I mina ögon spelar det ingen roll att folk säger att en klarar sig i vanliga vandringskängor (vilket några sa till oss innan) för det gör en inte. Se till att ha med ett par stegjärn upp, annars skulle i alla fall inte jag våga kliva upp sista biten på toppen. Jag vågar inte tänka på konsekvenserna av att halka där, det är flera hundra meter ner på varje sida. Make the math.

   Jag vill inte skrämma upp dig nu, självklart ska du ta med grabbarna upp på toppen! Det är en fantastiskt upplevelse både vandringen dit men också att stå så högt upp det går att komma i Sverige! Helt klart bland det bästa jag har gjort. Däremot har en bara själv att vinna på att tänka på säkerheten! Där ingår stegjärn. Har du dem så har du bra fäste och då är det inga problem att ta toppen.

   På fjällstationen finns de att hyra men det är strykande åtgång och när vi var uppe (augusti 2014) så släppte de prylarna dagen innan klockan 16:00. Det bästa är alltså om en har med sig egna.

   Vad gäller själva vandringen skulle jag också rekommendera vandringsstavar, det ska i alla fall jag ha nästa gång jag gör en liknande tur. Jag tror att de underlättar och avlastar kroppen.

   Och till sist – hoppas ni får en fantastisk vandring om den blir av! 🙂

 3. Hej och tack för ett bra inlägg! Jag planerar att cykla från Luleå till Keb, bestiga Keb och sedan cykla tillbaka i slutet av augusti nästa år. Kan man cykla fram på stigen från Nikkaluokta till Keb eller är det för stenigt? Beror kanske på vilken cykel man har? Jag funderar på att köra med en touringcykel, min landsvägscykel blir för svår att packa på.
  Kan man tälta vid Kebs fjällstation och kostar det något eller gäller det bara att hitta en bra fläck i skogen? Du kanske inte kan svara på dessa frågor men det är alltid värt ett försök.
  Tack på förhand! 🙂

  Med vänlig hälsning,
  Sofia

  • Hej Sofia! Det går säkert att cykla från Nikka till Keb med rätt cykel (typ fatbike) och inställning i huvudet men det är inget som i alla fall jag skulle rekommendera. Vi trodde att det skulle vara lättvandrat men det var väldigt stenigt och ganska kuperat så jag tror inte att det är någon större vinst i det. Möjligtvis att det går att cykla ganska obehindrat fram till båtplatsen vid Ladtjojaure (cirka 6km från Nikka) men sedan gör du bäst i att använda fötterna.

   Vid fjällstationen går det att tälta men du måste ha ett visst avstånd till stationen från tältet (brandrisk och så vidare). Sedan lägger du också en avgift till stationen för att kunna nyttja deras faciliteter.

   Din tripp låter riktigt kul, hoppas att du sätter den i verket! 🙂

 4. Jag och en vän gjorde en liten extrem variant. Vi åkte på morgonen från Uppsala upp till Nikkoulokta med bil (120 mil) gick sedan på natten från bilen till fjällstationen. Oavsett form räkna med att vandringen till fjällstationen tar åtminstone 5 timmar. Vi började sedan våran toppfärd tidigt på morgonen (tog oss ca 12 timmar tor). När vi kom tillbaka till fjällstationen sov vi ett par timmar. Vi gick tillbaka till bilen samma natt och körde sedan tillbaka till Uppsala. Detta är fullt görbart för alla som är i hyfsad form och har starkt pannben men jag rekommenderar att ta åtminstone 48 timmar till med i beräkningen då det fantastiska landskapet bör avnjutas utan stress.

  • Alltså. Oj?! 🙂 Ni sträckkörde, sträckvandrade, sträckbesteg, sträckvandrade och sträckkörde igen alltså? Ja, jag vete fan om jag skulle rekommendera det men uppenbarligen fungerar det ju!

 5. Hej!
  Tack för jättebra inlägg! Om fyra veckor är det äntligen min och syrrans tur att göra äventyret och vi kommer gå östra leden med guide. Vår stora fråga; vad ska man ha i klädväg?? Hur kallt blir det? Vi är iväg en vecka totalt och ska även rida två dagar så utrymmet i våra inte alltför stora ryggsäckar är en smula begränsat.
  Vad hade ni på er och med er under toppbestigningen?

  • Hej och tack! 🙂 Det är ju det som är så lurigt med fjällen, allra helst så långt norrut. Det kan ju snöa om vädret är på det humöret. För min del hade jag prioriterat vind- och vattentäta plagg, mössa och vantar samt underställ. Såna grejer tar inte så mycket plats. Plus ett par bra kängor, men det har ni nog redan räknat ut. Hur kallt det blir ju väldigt svårt att säga. Hade 20 grader varmt i dalen när jag var där men det kan ju vara 2 grader också. Och det är ju alltid kallare uppe på toppen.

   På den här toppbestigningen hade jag underställ, vandringsbyxor, en långärmad tröja och vind- och vattentät jacka. Men jag gick även i t-shirt vissa bitar. På toppen var det vind/regnjackan, det blåste rejält där uppe då. 🙂 Hoppas att det iaf var lite till hjälp!

 6. Åh så bra inlägg, tusen tack för det! Har varit uppe på Galdhöpiggens topp och är riktigt sugen på Kebnekaise också men har förstått att det är en betydligt tuffare vandring så ska nog träna upp lite mer muskler först, haha 😉

  • Tack! 🙂 Ja, Keb är jobbigare än Galdhöpiggen. Det tycker i alla fall jag. Men du behöver inte vara något fysfenomen för att göra någon av turerna. Det handlar mycket om pannben där, även om viss grundkondition så klart är att föredra. Du är ju ändå ute och gör tusentals höjdmeter under 10-14 timmar.

  • Ska se om jag minns alla detaljer. 🙂 Vi hade ett lånat Trangia-kök med oss så klart, för att kunna rodda maten på egen hand. Frukost bestod av havregryn som vi spetsade med russin. Enkelt att bära och mättande. Sedan kokade vi makaroner (och säkert något mer) och hällde över på en termos, som vi hade med oss på toppturen. Vi hade även med oss mackor och pasta/tortellini, ett par påsar med nötmix. Säkert lite mer småplock men det är det här som jag minns. Vi höll oss till vatten att dricka, enkelt att få tag på och så slippa bära på onödig vätska.

   Och kaffe så klart, plus ett paket Singoalla-kex.

 7. Hej! Tack för ett jättebra inlägg! Har tidigare gjort lite äventyr såsom Galhopiggen samt Salkantay Trek (Machu Picchu). I sommar vill jag bestiga Kebnekaise Västra Leden och är jättetacksam om du vill svara på lite frågor.
  – Har läst mycket olika om att bestiga i juni då det smälter rätt mycket snö, men det också ofta är endel kvar. Vissa påstår att det är massa mjuk och jobbig snö som man måste pölsa i, medan andra säger att det är helt ok! Vi är lite sugna på slutet på juni, tror du att förhållandena kommer vara tuffa för en oerfaren?
  – Jag är en tjej på 55 kg och är väldigt osäker kring packning. Vad tror du jag bör använda för ryggsäcksstorlekar för invandringen samt toppturen? Vi tänkte sova i Fjällstugan!

  • Hej och tack för din kommentar!

   Första frågan är ganska svår att svara på. Att pulsa snö kan ju dels vara jobbigt rent konditionsmässigt men också att man blir ganska kall om framförallt fötterna. Då måste prio vara ett par kängor som du vet håller och är täta. Jag tänker samma typ av snö som mot toppen av Galdhöpiggen, som du också har gjort. Den toppen gjorde jag i juli och snön där mot toppen var ganska sörjig.

   Vad gäller ryggsäck så vet jag inte om din vikt har så stor betydelse. Jag hade mer gått på hur stark du är och hur mycket du orkar bära. På hela vandringen hade vi med oss varsin 55-60-litersrygga (vi bar på eget tält). På själva toppbestigningen hade vi med oss en av dessa väskor, men då var den också urpackad och lätt. Det är en lång dag med många höjdmeter så ta bara med det nödvändigaste (mat, säkerhets- och backupgrejer, extrakläder osv).

   🙂

 8. Hej!
  Tack för ett bra och inspirerande inlägg!
  Jag och min son har starka funderingar på att bestiga Kebenekaise sommaren 2023. Jag vill att upplevelsen ska vara mer skön och njutningsfull än jobbig där det krävs pannben i för stor mängd. Tänker därför att jag vill förbereda mig fysiskt på bästa sätt, men funderar just vilket är det bästa sättet?
  Tar tacksamt emot tips på hur vi förbereder oss fysiskt bäst!

  • Hej! Tack för kommentaren! 🙂 Jag tror nog att den bästa förberedelsen rent fysiskt är att köra lågintensiv träning men framförallt förbereda huvudet på en väldigt lång dag. Tror faktiskt att det mentala kan trumfa en vältränad kropp. Det är ju inte bara superatleter som bestiger Keb. ”Lång dag” kan handla om allt från att gå in kängorna, ha rätt kläder som backup i väskan, preppa med mat och att inte bära för mycket onödiga grejer med sig. Men också, vilket jag själv har oerhört svår fört, att våga ge upp om omständligheterna inte tillåter en fortsatt vandring (väder, skador, ork osv). Hoppas att ni bestämmer er för att gå, det är en helt enastående vandring i magisk miljö! Lycka till! 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.