Septemberutmaningen med (bergs)topp 3

Ny septemberutmaningsdag hos Svenska Resebloggar och idag (med flera minuter tillgodo…) är det temat topp 3 som gäller. Det går ju att göra topp-3-listor av det mesta men jag tänker ta det bokstavligt och göra listan på just temat… topp 3. Alltså. Topp. Som i toppar. Bergstoppar.

Jag gillar att bestiga toppar och har så gjort så länge jag kan minnas. Allt från snöhögarna när jag var liten, till Bohus Malmöns kala klippor i Bohuslän. Vidare till Dalslands högsta punkt Baljåsen, toppturerna i Jämtland och förra sommarens mäktiga bestigning av Kebnekaise. Inga skräckinjagande och livsfarliga äventyr direkt (eller ja, de blir ju så livsfarliga en gör dem till) men likväl fina och häftiga upplevelser, var och en på sitt sätt.

Jag har en helt seriös lista med primärt tre toppar som jag vill göra inom en framtid som inte är allt för avlägsen och nu räknar jag bort dagstursetapper i de närmaste krokarna alltså, de kan klaras av ändå. Så, här kommer topp-3-topparna i bakvänd turordning efter hur jag prioriterar dem.

3. Galdhøpiggen (2469m), Norge
Efter att ha de högsta topparna i mitt hemlandskap Dalsland (301m) och Sverige (2097,8m) avklarade så står ju Norges, tillika Skandinaviens tak på tur. Galdhøpiggen påminner, utan att jag har researchat det jättehårt, om en ganska ordinär dagstur och på toppen ska det till och med finnas en souvenirshopp. Bestigs dagligen av hundratals människor under högsäsong och ska nu saker och ting ske i ordning så är det här nästa riktiga topp att bestiga. Planerad till sommaren 2016.

GaldhøpiggenFromFannaråki
Foto: från Wikipedia. Håvard Berland

2. Kilimanjaro (5892m), Tanzania
Afrikas högsta berg reser sig mäktigt upp i norra Tanzania och trots sin höjd ska det kunna bestigas utan några speciella klätterkunskaper. Det går till och med dedikerade vandringsresor hit (precis, inga klättringsresor alltså). Det som kan ställa till hela upplevelsen är ju den höga höjden med allt vad det innebär och även fallande klippblock på grund av den smältande glaciären. Planerad? Ja, jag/vi är sugna men har inte pratat djupare om saken. Dock lär vi se den från ett flygplansfönster i vinter men det räknas inte va?

Kilimanjaro
Kilimanjaro. Foto från Wikipedia.

1. Mont Blanc (4810m), Frankrike/Italien
Med sina knappt femtusen meter är den här lilla (!) klippavsatsen (!) Alpernas högsta (och även Europas, om vi är så fräcka att vi räknar bort Elbrus borta i Kaukasus) och nu pratar vi också om riktig bergsbestigning. Den här står också på tur efter ovan nämnda Galdhøpiggen. Förra hösten, med Kebnekaise i färskt minne var vi i Chamonix och vi passade då på att åka linbanan upp på Aiguille du Midi, som är granne med just Mont Blanc. Där fick vi en liten försmak på vad det handlar om och jag blev helt löjligt sugen på att i alla fall researcha en bestigning. Det var ganska enkelt dessutom. God fysik, helst lite klättervana, lite pengar att betala kalaset med och sedan avsätts en hel vecka i området för acklimatisering, träning med nödvändiga redskap och tillslut toppförsöket. Känns absolut fullt möjligt och genomförbart och jag har redan tagit mig förbi första hindret: beslutet. Jag ska göra berget. När? Det får jag lov att återkomma om.

Mont Blanc
Mont Blanc. Foto: D.Rydén
Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

7 KOMMENTARER

  1. Det är någe speciellt med berg 🙂 Vi har varit uppe på Baljåsen och jag minns den underbara utsikten ut över trädtopparna. De andra bergen på din lista har jag aldrig varit i närheten av, jag nöjer mig med de tyska Alperna sålänge.
    Hälsningar Linnea i Bayern

    • Ah, fler som varit uppe på Baljåsen! Kul! Riktigt fina vyer där, Ronja Rövardotter-borgen stod ju i närheten så det har ju sagovibbar, stället. 🙂 Och de tyska Alperna vill jag också njuta mer av, har varit i krokarna som liten och längtar tillbaka varje gång jag ser bilder därifrån!

  2. Jag är ju lite höjdrädd så måste alltid överväga noga om jag tror jag kommer klara av en viss rutt eller ej, kanske är delvis därför som det blivit väldigt lite vandrande på Teneriffa hittills.. Och sen är förstås bergsklättring uteslutet för mig, utan det måste ju vara bra stigar som känns trygga för den som är rädd för att falla över kanten, haha 🙂 Finns det dessutom ett räcke så är det ännu bättre.. 😉

    • Nu var det i och för sig massa år sedan jag var på Teneriffa men vi hyrde bil och åkte så långt vi kunde upp på Teide. Visst går det linbana sista biten? Hur långt upp kommer en då? Har inte researchat det.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.