En lista om att resa

Resfredag började och roddade ihop en lista om att resa, vilket var en lätt modifierad version av Träningsglädje och Sara Rönne som gjort en lista om träning tidigare. Jag hänger gärna på den utmaningen så här kommer min verson. En lista. Om att resa.

Den här resan längtar jag till just nu
Efter fjolårets fantastiskt gnistrande julafton som kröntes med ett norrsken ska det i år testas rena raka motsatsen. Ny världsdel. Nytt land. Nya kulturer. Ny julupplevelse. Nya temperaturer. Vi säger hej till Zanzibar och är oerhört spända inför en julafton så annorlunda än alla tidigare vi upplevt. Kommer vi ens att tycka om en julafton utan Kalle Anka, julbord, paketöppning och framförallt – utan nära och kära? Som det alltid har varit? Som sagt. Spännande.

Det här står mig upp i halsen
Alla otrevliga tjänstemän- och kvinnor vid inpasseringen till USA. Har aldrig slagit fel hittills. Först två-tre timmar i en never ending kö till passkontrollen för att sedan mötas av ett par-tre-fem kartonger med citroner som behandlar dig som skit. Avgå alla!

Favoritresmålet just nu
Jag har verkligen svårt att släppa värmen i Karibien vi hade på kryssningen. Att få jetski:a och översköljas av varmt vatten, att få gå i t-shirt och sandaler, att få dyka ner i 25-gradigt vatten och ha sommar mitt i vintern. Jag längtar till ett sådant ställe just nu och det förklarar väl kanske julresan då.

Det här prioriteras bort till förmån för mer pengar i reskassan
Jag äger lägenhet istället för hus, jag har inga (egna) barn och jag kör ingen 400-tusenkronorsbil. Vi kan börja där. Jag köper inte heller överdrivet mycket kläder och fikar väldigt sällan på stan. Men för mig handlar det inte bara om att strypa utgifterna, för jag vill leva hemma också. Det aktiva sparandet är en ganska vital del för att kunna greja resorna, med ett dedikerat resekonto. Bra skit det där.

Just nu stör jag mig på det här i resebranschen
Dolda avgifter. Inget specifikt för resebranschen, eller hur? Lockpriser och ”från”-priser, som i slutändan aldrig blir så billiga som de först verkade. Visst, att jag får en billigare biljett för att jag enbart har handbagage gör mig inget men när det plötsligt läggs på en ”serviceavgift” på flygbiljetten eller ”kortbetalningsavgift” hos reseagenter (hej Ticket och många andra!). Serviceavgift för att jag bokat själv? Kortbetalningsavgift för ett Mastercard, ett av världens mest använda kort? Seriöst, lägg av bara.

En resetrend jag tror, eller hoppas, kommer att gå över
Jag stämmer även här in med flera andra resebloggare – djuraktiviteterna. Där djuren får slita för vårt nöje. Och jag ska försöka bidra på den punkten genom att inte bidra till den branschen på nästa resa.

Det här prioriteras bort i resväskan
Badrumsprylar. Är handbagaget mitt enda sällskap så åker en tandborste, tandkräm och deo ner. Max. Schampoo finns där jag bor eller så går det köpa på plats.

Jag står inte ut med
”Aha, du var i Staden och besökte aldrig Grejen? Då missade du verkligen något! Oj oj, du kan ju inte ha sett mycket alltså, för Grejen var ju the real deal och det riktigt äkta med Staden!”. Jag skulle kunna vandra runt och göra varenda kvarter i vilken stad som helst. Det finns alltid något som missas. Och världsomseglare som paddlat kajak över Stilla Havet, brottats med anakondor i Amazonas eller bott åtta år under en gran i Alaska är aldrig sena med att påpeka det. Knip igen mathålet. Tack på förhand.

Det roligaste och tråkigaste med att resa
Roligast? Researchandet av tänkta resmål, när ”Betala”-knappen klickas hos flygbolaget, när en kliver på första transporten på utresan, när en kliver av flygplanet på location. All förväntan som alltid finns. Jag har också börjat tycka om hemkomsten. Att sortera bilderna, minnas tillbaka, prata om allt fint en varit med om och tipsa andra. Resan är verkligen mer än bara att vara på plats. Den börjar månader innan och tar slut först ett bra tag efteråt. Om den någonsin gör det.
Det tråkigaste? Utan tvekan alla säkerhetskontroller, passkontroller, olidliga väntetider i långa tillsynes oändliga köer. Jag förstår att de finns och jag accepterar det men de blir inte roligare för det.

Kommande vecka ska jag…
…blogga vidare om New York-resan. Det finns en del att skriva om. Det finns en del tips att ge. Det finns en del bilder att dela. Och det kommer. Det kommer.

Ni andra!
Jag vet att fler resebloggare är med men har inte span på riktigt alla. Posta gärna länkarna som kommentarer här!

En lista om att resa - världskarta

Grafik: Designed by Freepik

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

13 KOMMENTARER

 1. Skrattar som vanligt när jag läser dina träffsäkra inlägg. ”Grejen” och ”Världsomseglaren”, haha!

 2. Underbart! Jag skrattar högt. Jo du, du missade säkert Grejen med New York … 😉

  Angående personalen i passkontrollen så får du fråga dem detta nästa gång (på egen risk): ”Trivs du med ditt yrke?” Sedan svarar du ”Det märks” alternativt ”Det märks inte”, beroende på svaret. 🙂

  Jag håller med dig om djuraktiviteterna och lockpriserna. Här är för övrigt min lista: http://www.travelonacloud.com/2015/10/en-lista-om-att-resa.html

 3. Det tråkiga med att ifrågasätta deras jobb är ju att jag kan tvingas börja om köandet. Vet inte om det är värt det riktigt. Just precis där känns det som att det är läge att hålla käften och få ut aggressionerna i ett blogginlägg i efterhand istället. 😉

 4. HAHA, Daniel!! SPOT ON!
  ”Aha, du var i Staden och besökte aldrig Grejen? Då missade du verkligen något! Oj oj, du kan ju inte ha sett mycket alltså, för Grejen var ju the real deal och det riktigt äkta med Staden!”.

  Insåg i samma sekund att jag verkligen hatar det! Hör ju lite ihop med de klassiska turistgrejerna som sällan faller mig i smaken 😉 Resor är för mig så mycket mer än att se specifika saker.

 5. Haha! Ja alltså. Det jag kan störa mig på där är ju att resan inte räknas om man inte gjort den där specifikt speciella saken, som då givetvis är så långt ifrån turiststråken som bara går. Bara för att fånga det där unika. Som gör folk så unika. Som om det är själva strävan med allt. Det är lite (!) hipstervarning på det och det trots att hipsters i sig inte är ett dugg unika.

  Jag har dock fått kommentarer själv på hur jag lägger upp mina resor, och att det ska vara så jävla unikt hela tiden genom att jag vill boka själv, styra och ställa. Jag bokar helst allt själv (flyg, hotell, event, upplevelser) just för att jag tycker att det är roligt! Research, planering, att läsa på. Det är en del av resan (som jag också skriver i inlägget) för mig!

 6. Den här listan har varit riktigt rolig att följa och vara med på. Dels hur lika vi som reser
  en del tycker, men också olika :)…
  Min upplevelse av inpasseringen till Usa är raka motsatsen till din. Jag har fått fantastisk
  hjälp, skojats med och flörtats med ;)… Att resa handlar ju mycket om vem man möter,
  och ibland kan man ha en jäkla otur 😀

  Som vanligt riktigt snyggt skrivet 🙂

 7. Fram tills nu har jag inte klassat det som otur men vem vet, det kanske är en dålig kombi av en dålig dag på jobbet och mitt taskiga blodsocker. 😉

 8. Jag håller helt klart med dig om att alla säkerhetskontroller, passkontroller och långa väntetider är väldigt tråkigt också. Tänkte inte ens på de när jag svarade på frågorna, kanske för att det är så tråkigt att jag har förträngt allt sånt..

  • Det är ju en anledning om inte annat. 😉 Men så länge vi håller oss inom Schengen så ”drabbas” vi ju inte heller. Jag vet inte om jag stått ut med tre timmars väntan på varje flygplats på alla resor även inom Europa. Faktiskt.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.