5 tips för lugn och ro i New Yorks myller

I en stad som New York, där det i princip verkar omöjligt att få en lugn stund, kan varje liten gatukorsning med grönska och fågelkvitter vara en skön befrielse från myller, turister och ställen som hyperhetsiga Times Square. Men var finns de de där platserna som ger lite lugn och ro i New York?

Tja, Central Park är väl det givna svaret så klart men även det området kan vara något likt en pulserande skog fri från tystnad. Som när jag tänkte ta en ett lugnt löppass där och landade mitt i ett stort välgörenhetslopp med tusentals löpare. Men platserna finns och här kommer de oaser som jag fann. Nära de folktäta stråken men ändå en bit bort.

Hudson River Park

Det här var en av mina första upplevelser som New York-besökare. Eftersom vi bodde på The Jane, kring 12:e gatan längst ut vid Hudson River, så blev det naturligt att bara springa utanför dörren och söderut längs med floden, på Hudson River Greenway. Helt okej (!) vyer och med One World Tower i blickfånget. Även om West Side Highway med hög puls går intill så går det att smita ut på någon av pirerna för lite lugnare tempo.

Hudson River Park sträcker sig från 59:e gatan och hela vägen ner till Battery Park på södra Manhattan. Längs stråket finns det exempelvis lekparker, hundparker, grönytor för soldyrkare, tennisbanor och goda möjligheter för att köra ett träningspass. På kvällstid avnjutes det upplysta Manhattan eller Jersey side på andra sidan vattnet. Vackert är det, på alla sina sätt.

Löpning längs Hudson River
Jersey side, från Hudson River Park

Bow Bridge och The Central Park Lake

Egentligen är hela Central Park en stor oas mitt i det myllrande Manhattan. Här finns det förutom lugna platser också lugna platser. Om en beger sig till The Lake, som är den lilla sjön ungefär i höjd med Dakota Building, så finns det hur många slingrande vägar som helst att gå vilse i, och det i en ganska kuperad del av parken med tät vegetation.

Bow Bridge är en av de mer kända platserna i området och föremål för ett antal filmscener genom åren. Här och var spricker de lummiga trädkronorna upp och ger fantastiska vyer över sjön och med husen som reser sig upp bakom. Det är fascinerande hur en plats mitt det mest centrala i en av världens mest omtalade städer kan vara så tyst. Relax. Underbart!

The Central Park Lake
The Central Park Lake
Bow Bridge

Battery Park

Allra längst söderut på Manhattan hittar vi Battery Park. Det är härifrån som båtarna till Frihetsgudinnan och Ellis Island avgår men området är inte bara för transporternas skull. Här tar man promenaden längs vattnet och i solnedgången bildar just Frihetsgudinnan en fin kontrast mot skymningshimlen. En rad minnesmärken finns också här.

East Coast Memorial, riktad rakt mot Frihetsgudinnan, är ett monument över alla de amerikanska soldater som mötte sitt öde i Atlanten under andra världskriget. The Sphere, som tidigare stod vid World Trade Center, står nu här och är ett monument för världsfred men nu även en hyllning till de som dödades i attackerna den 11 september 2001.

Battery Park

Brooklyn Bridge Park

Om en tar promenaden över Brooklyn Bridge från Manhattan så blir Brooklyn Bridge Park en naturlig anhalt på andra sidan East River. Här är utsikten över Manhattan och givetvis även bron helt magnifik och med en mugg kaffe från något av caféerna här så blir det en avkopplande stund efter myllret uppe på bron. Fortsätt gärna söderut på Brooklyn Heights, det är lummiga och lugna områden som väntar för den som gärna vilar en stund till från folk, fä och turister.

Brooklyn Bridge Park

Svenska kyrkans café på Manhattan

En behöver inte vara religiös (tror jag?) för att slinka in i Svenska Kyrkans lokaler. Kontrasterna är totala. Att lämna intensiva 5th Ave, slinka in på 48:e östra gatan och bli insläppt här kan bli en befrielse från ljud och folk. Här inne serveras det kaffe och bulle och är en trött på engelska så pratas det givetvis svenska.

Tystnaden är total, kaffet smakar bra och på vardagarna har de enligt egen utsago en egen husmor som står för fikat. Rekommenderas varmt framför överbelamrade Starbucks i närliggande kvarter. Exempelvis.

Svenska kyrkan, New York

Era tips på lugna platser i New York?

Så. Det där var mina lugna favoriter som jag hittade under mina första dagar i New York. Har du några andra platser som en kan dra sig tillbaka på för en mugg kaffe och lite tystnad?

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

3 KOMMENTARER

 1. Bra tipsat! Jo, det finns många lugna platser i New York. Här är några av mina favoriter:

  Conservatory Garden i Central Park där man knappt kan fatta att man är på Manhattan.

  Svenska kyrkan är en given oas för mig också – en mötesplats öppen för alla.

  I bland annat East Village finns små community gardens, varav min favorit är The Creative Little Garden.

  Greenacre Park är en liten pärla i Midtown East där det finns ett vattenfall!

  Kan också rekommendera inomhusträdgården i Ford Foundation Building. Men dit får man inte ta med sig mat och dryck.

  Tha Waterfront i Jersey City (fem minuter från WTC med tåget under Hudson), som bjuder på tystnad och magisk utsikt över Manhattan.

  Ytterligare ett närbeläget utflyktsmål är Governor’s Island. Ska skriva om det framöver!

  • Ah, vilka bra tips Anna! Tackar för dem! Har du dem samlade någonstans på din blogg eller är det spridda inlägg? Och tack för cred! 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.