Håll dig borta från Prag – fem goda skäl

Prag. En riktig skitstad som bjuder på massvis av besvikelser från första stund tills det att planet lyfter hemåt igen. Hade jag vetat det jag vet idag så hade jag stannat hemma och tittat på torkande målarfärg (jag har en sådan film i en spellista på Youtube, in case of emergency och världskris). Men vi kan ta det från början.

 1. Turisterna. Karlsbron en torsdag vid halvfyra på eftermiddagen är ingen plats för introverta människor som behöver lugn, ro och utrymme för sina innersta tankar. Det enda som sipprar fram i tankebubblor mellan hjärnhalvorna vid den här tiden på dygnet är “Men ta din tyska feta turistmage och flytta på dig så jag kommer fram!”, “Varför går det en hel dagisklass på bredden? Ska inte de vara i lekparken?” och “AJ! Japanska mähä, sluta peta din selfiestick i mitt öga!”. Trångt är bara förnamnet. Bästa tiden att vara här är mellan 23 och 06 och då vet vi att normalt funtade människor antingen dricker en öl på puben eller ligger och sover.
 2. Kullerstenen. Prag kan ta sina charmiga medeltidsgator och stoppa upp någonstans. Kullerstenen som ligger till grund för merparten av gatorna är direkt ohälsosam att springa på och det blir mer trippande än rejäla steg i löparskorna. Riskfaktor för snedsteg och uttänjda fodleder? Hög. Väldigt hög. Och ska du dra en resväska här så gör du rätt i att byta till traktordäck på den. Vad är det för fel på asfalt och normala plattor? Kom igen, det är 2015. Inte 1615.
 3. Bristen på engelska. “Do you speak English?” “Aa littääl” och så kan de knappt bokstavera ord som “a” eller “hello”. Merparten, framförallt det yngre gardet, fungerar oftast men så fort det kommer någon 50+:are eller poliser (!) så blir det språklig härdsmälta. Även gatskyltarna är på tjeckiska, det blir ju jättebra (not!) om du står där med en normal karta. Nej du, åk till London istället! De vet hur man pratar engelska och så finns Dryden Street där också.
 4. Egen valuta. Trött på att ta ut specifik unik och på andra platser än Tjeckien helt värdelös valuta och det här för en ynka weekend? Well, då är Prag inget för dig. Visst kan euro fungera på sina håll och kortbetalningar är de förhållandevis duktiga på men att släpa runt på tjeckiska kronor och få ett par kilo växelmynt att släpa med hem? Ja, plus att man måste räkna om (tjeckisk krona delat på tre blir ungefär svenska pengar) på ett sätt en inte är van vid? Det är väl semester en här där för, inte nån jävla mattelektion? Nej, det kan en lätt hoppa över.
 5. Det är för billigt! Alla jublar så förbaskat åt priserna. Jag förstår inte. En öl för tjugo spänn och en fin middag för långt under hundringen, är det något att glädjas över? Det kommer enbart skapa överkonsumtion, få dig att äta mer än du behöver och dricka orimliga mängder alkohol som om det inte finns någon morgondag. Bli tjock och bakfull. Nej, tacka vet jag prisnivån i Genève. Den är i klass med Stockholm. Och att Stocholm har bra priser som skapar återhållsamhet vet vi sedan gammalt. Det är grejer det!

Så, tro nu inte helt okritiskt på alla hyllningar ni hör utan jag hoppas istället att jag nu övertygat er alla att stanna hemma från Prag. När de asfalterat om stan, gått med i euron och höjt priserna (precis som i de andra före detta billiga länderna som numera kör euron) så kan vi eventuellt tänka om. Eventuellt.

#avgå #avgåalla

Prag - skitstad

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

24 KOMMENTARER

 1. Hahaha, underbart inlägg! Jag som länge varit sugen på Prag, men nu vet jag inte… 😉
  Kul idé att lyfta det mindre roliga från ett resmål, dessa finns ju alltid och kan mycket väl också lyftas fram.

 2. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta?! Jag ÄLSKAR ju Prag. Bra att lyfta negativa saker så klart. 😉 Men för mig finns det egentligen två Prag: turisternas och det äkta. Det gäller “bara” att:

  1. Hålla sig bara borta från Karlsbron och det astronomiska uret under rätt tider på dygnet.
  2. Ta reda på vilka restauranger som inte är turistfällor och vilka som är äkta, prisvärda ställen med god mat och dryck.

  Vi firade julen i Prag i vintras. Vi hittade gatorna bortom turiststråken, där ett glas vin kostade “gratis” och det inte gjorde något att de inte kunde engelska. Vi förstod varann ändå. Vi gick på Karlsbron sent på kvällen: vackert som en saga med nattljusen mot floden. På juldagen gick vi in i en mäktig katedral och njöt av musiken och stämningen. Att vandra genom Petrinparken upp mot Pragborgen var också en oslagbar upplevelse. Kan bara tänka mig hur ljuvlig den är på våren.

  Det ENDA som jag verkligen hatar med Prag (ja, det finns en sak): Det är att rökning fortfarande är tillåten på krogar och restauranger. Det finns rökfria bord på vissa ställen, javisst. Men att gå in på en pub var som att förflyttas till 80-talets Sverige, där man mer eller mindre blev rökförgiftad.

  Fast bortsett från det: Åk, åk!

 3. Anna, bra försvar där! Det kan eventuellt vara så att det kommer i alla fall ett par-tre inlägg till om Prag. Eventuellt i lite mer positiv anda…

  • Hej Yo, jag skulle väl inte hålla med om “trippat runt några dagar på Karlsbron” direkt men okej, om du väljer att bortse från merparten av ironin i det här inlägget så får det stå för dig! Hoppas att du även tar del av de andra Prag-relaterade inläggen här, både de som varit och de som kommer online de närmaste dagarna.

   Ha en bra dag du också!

 4. Tusen tack för tipsen! Om jag följer dina tips så tror jag att jag kommer få en superweekend i Prag. Jag ska besöka turistattraktionerna mellan 23 – 06, behöver jag sova eller vill ta en öl så gör jag det på dagen. Jag ska ha på mig löparskor, packa i ryggsäck, lära mig några fraser på tjeckiska, ha en miniräknare i fickan och ta med väldigt lite pengar så att jag inte behöver slösa + att jag ska se upp för möte med barn, japaner och tyskar 🙂

  • Jacob och Frida, det är kanske nästa steg att ta sig an stan. Då lär det nog bli en uppdaterad lista, som det låter. 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.