En plats i Prag, som jag tycker förtjänar ett eget inlägg, är de judiska kvarteren. De inhyser, precis som resten av stan, mängder av historia. Det som är lite mer slående här är ju att judarna har haft ett ganska stort lidande genom åren med förföljelse, diskriminering och på randen till utrotning under andra världskriget. Det kan vara en nyttig lektion att vandra omkring här och lära känna det här folket och dess historia lite bättre. Mycket av materialet, som består av bland annat böcker, textilier och konst är dessutom från regionen.

Förutom synagogor och museum så finns det två platser i området som sticker ut lite mer än de andra. Först och främst är det den gamla judiska kyrkogården, som inhyser 12000 gravstenar från mitten av 1400-talet till slutet på 1700-talet. Allt detta på en väldigt liten yta, mitt bland grönskande träd och mitt i centrala Prag. Stenarna står huller om buller, i något som mest kan tecknas vid en fullständig oordning och få av dem går att utläsa något på eftersom alla århundraden nött ner dem. Det stannar inte där för man räknar med att det ligger ungefär 80000-100000 människor begravda på platsen (andra källor hävdar det dubbla) i så mycket som ett dussin lager, då det här var den enda gravplatsen av sitt slag i området.

Att begravningsplatsen fortfarande är bevarad, trots ockupationen under andra världskriget och den planerade utrotningen av judarna, kan vi ironiskt nog tacka Hitler för. Det var på hans order som den bevarades, enligt vissa källor för att visa på judarnas snålhet men enligt andra för att bara behålla som ett minne för eftervärlden över det folkslag som utrotats.

Den andra platsen som definitivt förtjänar ett besök, och som går hand i hand med förintelsen, är Pinkasova Synagoga som byggdes runt 1535. Idag är den en minnesplats och väggarna är täckta med namnen på alla de tjeckiska judar som mördades eller försvann under förintelsen, ungefär 77000 namn. Det här är en plats att bli berörd på och tankarna går obönhörligen till allt det fruktansvärda som de utsattes för då och har utsatts för genom tusentals år.

Pinkasova synagoga, Prag

Pinkasova synagoga, Prag

Pinkasova synagoga, Prag

Synagoga, Prag

Mer information om de judiska kvarteren finns på Jewish Museums webbplats. Tänk på att det är stängt på lördagar samt vid judiska högtider samt att det på vissa platser råder fotograferings/filmförbud. På vissa platser, som kyrkogården, går det att köpa sig fotobehörighet.

2 KOMMENTARER

  1. Hej. Först, din sida plockades inte upp kommentators fältet i en av mina webbläsare. Men nu är jag här! Roligt att följa med er andras resor till Prag, man får upplev sina egna resor igen men också se helt nya saker. Jag brukar faktiskt söka upp de judiska kvarteren om de finns i de stora Europeiska kvarteren. sist valde jag bo i det judiska kvarteret i Budapest. Många gånger finns det småföretagsamhet i dessa kvarter som jag gillar! Så en och annan nyttopryl har fått följa hem.

    • Vilken webbläsare, Katta? Intressant att veta då jag inte hört något om det tidigare.

      Ja, jag tycker att det är spännande med sådana där nischade historier som finns i vissa städer (alla städer?). Något liknande, fast ändå väldigt olikt, var ju Red Light i Amsterdam. Också ett väldigt speciellt kvarter med mycket historik på olika sätt.

SKICKA KOMMENTAR

Lämna en kommentar!
Skriv ditt namn här