Jag har redan skrivit lite om Prag, både hiss (eller snarare trappor…) och diss i det lite ironiska inlägget om varför Prag inte är värt ett besök. Vi släpper det nu och så tittar vi på det som gör stan värd att besöka. För den är värd ett besök! När? Det spelar nog faktiskt ingen roll för precis som med alla andra platser på jorden så har var årstid sin charm. Det gråa och trista november, det i grönska exploderande mars-april eller en färgsprakande hösthelg. Välj något, du kommer att bli nöjd oavsett!

Så. Vad ska upplevas i Prag? Här är min hit-list!

Morgonpromenad kring Karlsbron 
Jag avhandlade ju den här bron som en turistfälla i inlägget där jag sågade Prag men det är ju inte värre än att en besöker den under dygnets andra tider än rusningsklockslagen. En promenad i soluppgången och fram till niotiden ger fantastiska vyer över Moldau, gamla stan i motljus och slottet på höjden i nordväst, som fångar dagens första solstrålar. Och även om du inte är helt ensam så är det en lugn och skön stund som väntar!

Karlsbron i Prague

Grönska i Prag

En lunch med utsikt
Ni som har hängt med på bloggen ett tag vet att jag är otroligt svag för vyer. Milsvida vackra vyer från en topp eller höjd någonstans. I Prag går det alldeles utmärkt att kombinera det här med en lunch. Och kanske en öl, om en är lagd åt det hållet. Uppe vid slottet satt vi på Panorama Express Café och njöt av stadssuset nere i city, medan lugnet sänkte sig över oss och maten. Världsklass!

En öl med utsikt i Prag

Vandra de små kullerstensgränderna
De små gemytliga gränderna som slingrar sig genom gamla stan är så charmiga att hälften hade räckt. Rätt som det är uppenbarar sig en bredare gata med en pågående marknad eller så smiter man in på ett litet café eller ett chokladmuseum. Allt ackompanjerat av alla gamla fasader, vissa som är putsade för att väcka liv i det gamla och andra mer orörda. Prag ger ett säreget intryck och står sådär orört, trots läget i centrala Europa med all dess historik som omgivit bygden genom alla århundraden.

Restaurang i Prag

Gammalt hus i Prag

Gammalt hus i Prag

Ät dig mätt
Det är sällan jag reagerat så på mat- och dryckespriser som i Prag. När första ölen skulle beställas ville de ha 60. Tjeckiska alltså. Delat på tre blir det ungefär en tjuga. På hotellet där vi bodde, vilket kanske kan vara lite dyrare än ute på stan. Det är ganska lätt att vänja sig vid det. Ena kvällen som vi gick på restaurang åt sex personer middag. När vi skulle lämna betalade vi drygt 1200. Ja, tjeckiska igen alltså. Vi alla tillsammans åt alltså middag för 430 spänn. Det är ungefär vad en middag i Stockholm går lös på. Per person. I bästa fall.

Ät dig mätt i Prag

Ät dig mätt i Prag

En förmiddag på slottet
Vad är en bal på slottet? Ingen aning faktiskt men uppe i de här delarna av stan är det inte bara superfina vyer över Prag utan också magnifika byggnader. Vituskatedralen ståtar med sin prakt och den är så klart värd ett besök, plus Golden Lane som är en trång gränd med mycket historik i sig. Här bodde exempelvis Franz Kafka under ett par år för ett sekel sedan. Det finns också vapen- och rustningssamlingar här som hintar om krigsföring och tortyr från en svunnen tid. Besök!

Katedralen i Prag

Golden Lane i Prag

Lunch med utsikt

Ta trapporna!
Det här skrev jag om i ett tidigare inlägg och det finns ett antal trappor att vandra i som var och en bjuder på fina belöningar av olika slag. Primärt? Vyer. Utsikter. Milsvida! Så klart. Måste du välja? Ta promenaden upp på Petrin-kullen och njut av utsikten från tornet med samma namn. Skymningen är ett perfekt tillfälle för att se hur staden tänds upp i kvällsljuset. Vackert!

petrin-hill-steps

Utsikten från Petrin Tower i Prag

Slottet i kvällsljus, sett från Petrin Tower.

Här var några av mina guldkorn från Prag.
Vilka är dina?

8 KOMMENTARER

  1. Priserna för öl är ganska ok här i Kroatien också, även om det i övrigt är relativt dyrt. Men vi är ju bortskämda med ölpriser från Albanien. Där kostade en stor stark (alltid 50 cl) mellan 7 och 14 kr på restaurang…

    • Ja, att sitta på ett ställe med en vacker utsikt är så rogivande. Lite som att flyga. Titta ner på allt där nere utan att själv vara mitt i smeten på något sätt. Härlig känsla!

SKICKA KOMMENTAR

Lämna en kommentar!
Skriv ditt namn här