Årets julklapp – dags att dumpa!

Jag blir lite smått förundrad över kontrasterna och signalerna som skickas ut över oss varje år. Årets julklapp är det jag menar alltså. Ska vi jämföra årets robotdammsugare, där lathet och lättja når nya höjder, kontra förra årets hälsohets med aktivitetsbandet så vet jag inte riktigt hur vi ska vrida och vända på oss för att få ihop ekvationen. Är det dags att dumpa årets julklapp rentav? För jag förstår inte riktigt om tanken är att vi ska vara aktiva eller inte.

Jag menar. Dammsugning är väl egentligen en ganska fantastisk liten aktivitet att utsätta sig för med ojämna mellanrum och jaga dammråttor i lägenhetens vinklar och vrår. Kanske med ett aktivitetsband på handleden? ”Eh, vi äger hus!” tänker nu då någon och då är det ju om möjligt ännu bättre aktivitet. Fler rum, säkert fler våningar också så det blir lite släpande av dammsugare i trappor och annat kul.

Vardagsmotion kallas det.

Samma vardagsmotion som vi får alldeles för lite av dessutom. 50-75% av den vuxna befolkningen är soffpotatisar och hela 93% (!) i åldrarna 50-64 rör på sig alldeles för lite för sitt eget bästa. ”Men orka med massa jävla fitcross, crissfot, crossfit, gym och massa jävla hälsohets hela jävla tiden!” tänker nu då ytterligare någon. Och ja, det kan väl några få tänka men då missar ni målet (ungefär som de här lirarna – klick!). Att ta promenaden eller cykeln till jobbet räcker gott och väl, precis som att ta trapporna istället för hissen. Eller att dammsuga manuellt.

Tipset är alltså att skippa robotdammsugaren och istället göra jobbet själv. Passa på att dra nytta av den vardagsmotion som erbjuds utan att det direkt inkräktar på livspusslet. Och lägg pengarna på något vettigt istället. För samma slantar kan ni till exempel få en riktigt trevlig hotellvistelse med spa eller ett årskort på golfbana (inklusive grönt kort om ni inte har det!). Årets julklapp är nämligen bara trams.

#kämpa #avgå

Årets julklapp - robotdammsugare

Bildkälla: Samsung

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

10 KOMMENTARER

 1. Bra skrivet! Robotdammsugare ser jag bara en enda målgrupp för: Personer som av olika skäl verkligen inte klarar fysiskt att dammsuga själva.

  Jag minns för övrigt ”årets julklapp” i slutet av åttiotalet (den första med denna benämning tror jag): bakmaskinen. Hur många sådana står och samlar damm i dag? Dessa klarar nog inte ens robotdammsugaren att dammsuga … 😉

 2. Jag måste erkänna: vi har en robotdammsugare och jag älskar den! Först så var jag helt inne på samma spår som du, att den är sjukt onödig. Men, sambon ville ha en och köpte en helt enkelt. Jag hade inte så mycket att säga till om. Och nu efter en halvår (eller nåt sånt) med den så älskar jag den och vill inte vara utan den. Jag klarar av att dammsuga själv, inga problem. Men jag hatar att dammsuga för det är så tråkigt, så ja, jag älskar vår robot! Hata mig inte nu 😛

  Däremot att den blev årets julklapp? Ja, jag vet inte vad jag ska säga. Håller med om att det är lite lustigt om man jämför årets julklapp och förra årets.

  • Helena, det ska väldigt mycket till för att jag ska hata någon eller något. En robotdammsugare lär inte bidra. 😉 Det där med fysiska hinder köper jag absolut, och självfallet så är ju vanans makt stor. Lite som med parkeringssensorn på bilen eller wifi i hemmet. Det går att klara sig utan men… finns viljan? Tveksamt. 😉

 3. Haha jag kan hålla med! Först ska vi bygga bort all vardagsmotion och sen ska människor gå på gym. Ologiskt! Dammsugningen är ju ganska bra vardagsmotion. Jag brukar bli svettig 😉

 4. Jag håller också med, vardagsmotionera mera!
  Och istället för att lägga pengarna på (ännu) en helt onödig pryl, borde vi inte se oss omkring och bry oss om våra nära och kära istället? Eller att skänka en peng/en pryl till de flyktingar som kommit till Sverige?
  Jag gissar att vi även i år kommer att slå rekordet i julhandeln…

  • Jag är inne på samma sak, Maria. Nytt rekord i prylar och grejer som många knappt behöver. Bättre att tänka upplevelser, kanske rentav åt andra. En upplevelse behöver ju inte vara en hotellvistelse utan bara en fin gest för att visa omtanke.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.