New York suger och det här är varför

Jag gjorde alltså mitt premiärbesök i New York för några veckor sedan. Jamennivet. Staden som aldrig sover. Staden som alla älskar att älska. Staden som är så jävla hipp, ball och chic att en tiondel hade räckt och blivit över. Där allt finns. Där allt händer. Och finns det inte där så är det inte värt att finnas. Jag kan presentera kalla fakta för er – New York suger.

Och då spelar det liksom ingen roll om det så landar hundratusen kärleksförklaringar från shopaholics som åker över dagen för att bränna pappas pengar på Bloomingdales. Som dricker en supertrendig chaichiafrölattefrappuccino med extra inget på mystrendigaste etthundrafemtielfte gatan för $43 exklusive skatter och trettiosju procents påslag i dricks för servicen de aldrig fick. Med smartaste bästa tjejgänget.

Äh fy fan. Vad säger ni, redo för lite kaskadspyor i bloggformat? Här är mina sex spänn på varför New York suger.

1. Passkontrollerna

Vad får en om en korsar en låda citroner, en uniform och ett bås? Världens suraste passkontroll. Inte bara ska en behöva stå i en flera timmar lång kö för att ens komma fram till spärrlinjen och näst på tur, för då går citronlådan på skithuset och låser in sig där en kvart. Well, ett ypperligt tillfälle för undertecknad att pröva tålamodet i ett läge med redan lågt blodsocker. Okej, det här är inget New York-specifikt men likförbannat bedrövligt att bli bemött på det här sättet vid entrén till the land of freedom. Priset för att i det här läget säga vad jag tycker till berörd myndighetsperson betyder i bästa fall en omedelbar biljett hem med första bästa flyg och tvångströja. I värsta fall? Tja Guantánamo låter inte helt orimligt. Och nej, det är det väl inte riktigt värt. I den positionen de sitter så vet de givetvis om det här och kan agera därefter. Vilket de också gör. Förhoppningsvis blir det bättre, snabbare och trevligare med pre-clearence på Arlanda om ett par år.

2. Stan sover aldrig.

En lugn och skön stund på stan när turisterna ligger på sina hotell och sover och de inhemska förvärvsarbetarna gått hem för dagen, framåt kvällskvisten ni vet. Eller inte. Här är det fullsmockat. Från tidig morgon till sen kväll. Från sen kväll till tidig morgon. Introverta personer göre sig icke besvär och förbered dig på att dra in magen på tunnelbanan för att få plats när alla likt packade sillar helst ska åka på samma linje som dig. ”Stay as long as you want!” som vakten vid Apple-butikens entré på 5:e avenyn sa. My as, folk tog verkligen bokstavligt på det när de trängdes bland prylborden och aldrig ville gå därifrån. You can run but you can’t hide.

Times Square - aldrig folktomt
Times Square – aldrig folktomt

3. En av världens dyraste städer.

Budgetresa med all inclusive för hela familjen? Då ger vi omedelbart upp samtliga försök till att ens tyst för oss själva bokstavera till N-E-W  Y-O-R-K. Släng gärna på en stigande dollarkurs som, bortsett från en topp under bankkrisen 2008, inte varit så här hög sedan början av 2000-talet. Och 67-79% i dricks. På allt. Hela tiden. Och för att göra det övertydligt så ringas det gärna in på notan också. Överallt. Snart kräver väl till och med citronlådan i passkontrollen dricks. Skulle inte förvåna mig ett dugg. Ge mig bra service så lovar jag att… tja, i alla fall ge ett okej omdöme på Tripadvisor.

New York suger - dollarkursen sedan 1996.
Dollarkursen sedan 1996.

4. Manhattan från ovan sidan – om ens alls.

Att det råder lätt hysteri kring flygfordons vara och icke vara i stan råder det inget tvivel om. Vem klandrar? Men förbered dig på att få se Manhattan från sidan istället för från ovan eftersom det i princip råder helikopterförbud över området. En tur längs Hudson River på några hundra meters höjd får duga för oss utsiktssuktande turistjävlar. Och nu höjs dessutom röster för att helt förbjuda de guidade helikopterturerna för att de låter för mycket. Say what (höhö)? Det är en storstad. Som aldrig sover. Som aldrig någonsin är tyst. Att plocka bort ett par helikoptrar som dessutom flyger ute över vattnet? Vad exakt blir skillnaden?

New York suger - även från sidan.
Manhattan från ovan? Nej, från sidan.

5. Påstridiga butikssäljare.

Det går, på riktigt, inte att gå in i en butik utan att i princip bli förföljd av en säljare. Som om jag utstrålade ”jag tänker stjäla från er!”. Lämna mitt introverta jag i fred och låt mig klämma på tröjan eller titta på tavlan i lugn och ro. Och sluta ge mig specialpriser som om det inte fanns någon morgondag! New York är en av de värsta städerna jag varit i på den här punkten. Lägg av bara.

6. Det är för stort!

Kan ingenting vara normalt och lagom i det här landet? Måste verkligen allt vara så amazing fantastiskt grandiost och fett precis hela tiden? Stan är för stor! Husen är för höga! Den tar aldrig slut och när en tror att nästa tunnelbanestation är norra delen av Central Park så visar det sig att en knappt har åkt halva parken ens. Jag försökte också fånga hela Manhattan på bild efter att vi lyft från Newark och visst, jag fick med massor av Manhattan. Massor. Men knappt hälften. Och sitta på ett café i solen och njuta av en mugg svart? Glöm. Solen når aldrig ner till markplan på grund av alla superhöga kåkar de slängt upp. Herregud, tänk om jämtarna fått stadsplanera Manhattan. Ja alltså, samma jämtar som tyckte att stans numera högsta och hittills enda 16-våningshus förstörde ”skylinen” i Östersund…

En kaffe på Wall Street? Om en gillar skuggläge, absolut!
En kaffe på Wall Street? Om en gillar skuggläge, absolut!

Så. Det var mina sex slantar på varför New York suger. Har du varit i New York och håller du med om att det är en förfärlig stad att besöka?

Det här inlägget är fritt att tolkas och jag tar inget ansvar för eventuellt raseri som kan uppstå hos lättkränkta personer med starka kärleksfulla känslor för staden ifråga. Det bör poängteras att det är skrivet med en raljerande ton i lätt humoristisk anda. Jag rekommenderar att ni också läser mina andra inlägg kring mitt första besök i New York.

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

27 KOMMENTARER

 1. Haha, New York (och USA) har aldrig lockat oss, och nu blev vi ännu mindre sugna 😉 För stora städer är lite jobbiga tycker jag och det där med den ”tvingande” dricksen gillar jag inte, var lite likt i Kanada. Det du beskriver stämmer ganska bra med våra fördomar om New York,och varför vi inte haft lust att åka dit.

 2. Hahaha, jag gillar dig!
  När jag besökte NYC var jag mest besviken över att STAN FAKTISKT SOV!!!! Det var en tisdag, klockan var typ 03 – och plötsligt var alla klubbar stängda? Vi frågade runt men folk sa att allt var stängt. Jag kände att hela ”stan som aldrig sover” var mitt livs största lögn. Men kanske skulle man bara ha känt till något underground-ställe???

  • Jennifer, jag ska väl i och för sig inte uttala mig om efter midnatt. Vi brukade landa på hotellet framåt 00. Trötta efter massa turistgrejer vettu. 😉

 3. Kanske dags att lämna områdena runt times Sq & avenyerna. I new York bor 12 miljoner människor och staden är mer än turist-new York. Pajas 😉

  • Pernilla, ja alltså. Inlägget får väl tas med en nypa salt även om jag så klart skrivit det med irritationsmomenten i åtanke. Jag ska tillbaka, vet dock inte riktigt när så då är det väl bara att ta tjuren i hornen. Framförallt med passkontrollen. 🙂

 4. Haha, bra skrivet Daniel!
  Håller med dig om en hel del (New York är inte så speciellt – Chicago, Seattle och SF är mina favoriter i USA) men håller även med BK här ovan – OBS! menar givetvis inte Pajas-kommentaren – men däremot finns det massor av roligare ställen än de rena turiststråken i NYC…

  • Runtkloktet: så klart. Egentligen vill jag undvika turiststråken på de flesta ställena jag besöker just för att det oftast blir alldeles för hysteriskt för min smak. Men samtidigt, jag hade inte viljat lämnat New York utan att ha upplevt vissa av dem. One World Trade Center, Times Square och så vidare. Nu har jag gjort dem och kan ha en åsikt om dem. På nästa resa lär jag inte ha samma motivation att trängas just där.

 5. ASG.. jag har sagt det förut, men herregud vad bra du är på skriva, bilderna med super, lite fler nästa gång ;)… Håller så med dig och ändå inte, gillar ju det där stökiga och höga. Men nästa gång,
  om det blir en nästa gång, åk till Soho, Williamsburg, Chinatown, Little Italy, Greenage
  Village eller tom Hoboken :). Stor skillnad…

  • Discoveringtheplanet; det kommer att bli en nästa gång och jag har massor av saker som står kvar på listan då! Och förresten, tack för fina credden! Jag ska fortsätta sura emellanåt! 😉

 6. Kaffe i solen går alldeles utmärkt även i New York, man får hålla sig till Central Park helt enkelt. Om det svarta vattnet man får överlag där borta nu kan kvalificera sig som kaffe d.v.s…

 7. Heja Daniel! Jag skrattar gott åt detta raljerande inlägg, trots (eller kanske just för) att jag är New York-fantast. 🙂 Måste ändå halshugga vissa av påståendena: Jag har faktiskt varit med om att staden ”sovit” (att butiker varit stängda under vissa helgdagar). Mat GÅR att få för några få dollar och det finns gott om erbjudanden och gratisevent för den som håller utkik. Den påstridiga personalen slipper man om man håller sig till outletbutiker och sol finns det gott om Downtown plus i parkerna. Men det vet du ju redan. 😉 Att det är stort ser jag som en utmärkt anledning att alltid återvända …

  Men nu till huvudsaken, som jag vet att du väntat på: New York-fantasten Annas lista över negativa saker om New York (kors i taket):

  1. Det ÄR sjukt dyrt på många ställen. Särskilt nu när dollarkursen inte är bra för oss svenskar. Att betala 18 dollar för en drink exklusive 2 dollar i dricks känns som ”Lyxfällan-varning”.
  2. Det finns många hemlösa och fattiga.
  3. Det sociala skyddsnätet är inte en höjdare (går i punkt 2).
  4. Mycket är slitet och smutsigt. Trapphusen i många walkup-buildings ser inte ut att ha renoverats eller ens skurats sedan före andra världskriget. (Vilket för övrigt säkert är sant.)
  5. Tunnelbanans trappsystem är milt sagt inte anpassat efter funktionshindrade, småbarnsföräldrar eller resenärer med tunga väskor (läs undertecknad). Tunnelbanan är för övrigt onödigt krånglig att lära sig.
  6. Det är för mycket turister i Midtown. (Och jag räknas självklart inte dit, hehe.) UNDVIK! Times Square är för övrigt överreklamerat.
  7. Trafiken är hemsk i Midtown och folk kör generellt som dårar.
  8. Vädret växlar snabbt. Det är omöjligt att veta vad man ska packa och ha på sig. Under mina senaste två veckor i NY växlade temperaturen mellan 5 och 25 grader.
  9. Sopsäckar läggs ut på gatorna och går (av förklarliga skäl) ibland sönder, vilket leder till … Ja, fyll i själva.
  10. Staden är beroendeframkallande …

  Sådär ja, det var svårt! Men jag fick i alla fall en halvt positiv avslutning. Och som plåster på dessa upprivna sår måste jag även här berätta varför jag älskar New York. Ränderna går aldrig ur! 😉 http://www.newyorkmybite.com/2014/07/darfor-alskar-jag-new-york.html

  • Gedigen kommentar Anna, gedigen! 😀 Jag håller med dig på punkterna även om jag inte tycker att tunnelbanan var särskilt krånglig men det kanske å andra sidan berodde på att vi inte utmanade oss och den ordentligt. Noterar det inför nästa besök. Då ska vi nog se till att åka vilse. 😉 Sopsäckar såg vi faktiskt några högar men vi konstaterade samtidigt att stan ändå var ganska ren. Jag var i Stockholm ett par veckor senare och noterade till min förvåning att NY faktiskt kändes fräschare på många håll. Högst ytlig notering så klart då jag inte klampade in i några trapphus eller var i några direkta skumma kvarter. Men ändå.

 8. Haha, en helt ny take på New York. Som lagom introvert är jag böjd att hålla med, men 5 dagar njöt jag för det mesta, eftersom jag älskar att ”titta på folk”. Det funkar asbra att betrakta utan att bli sedd i NYC och det gillar jag 🙂 Jag hittade hit via länkfest, och tack för det, ses igen!

  • Ja, någon gång ska jag göra det. Ta med mig datorn, sätta mig på lika olika caféer och skriva ner alla betraktelser jag gör av människorna runtomkring mig. Kan eventuellt bli världens längsta blogginlägg i så fall. 🙂

   Kul att du tittade förbi, även jag snubblade in via länkfesten.

 9. Haha, gillar din humor. Tycker synd om dig om det är så här du upplevt NY! Inte min bild alls efter 3 gånger i stan!

  1. Passkön kanske 20 min (dock håller jag med om sura kontrollanter!).
  2. på vår senaste resa kände vi att det var mer trängsel i Stockholm än NY.
  3. vet inte var du fick drickspåslaget ifrån?! 15-20% är mer överensstämmande enligt min erfarenhet.
  4. Man får en kanonutsikt från Rockefeller center också och betydligt billigare än en flygtur.
  5. butikssäljarna är mer tillbakadragna och uttråkade än här hemma.
  6. vill man ha sol kan man ta sig till nån av parkerna utan problem!

  Hittade förresten hit via Better Bloggers!

  Önskar dig en god fortsättning på nya året!

  //Lena

  • Lena, intressanta iakttagelser. Men alltså…

   1. 20 minuter? Privatjet och egen VIP-immigrationskö? Vi kom in tillsammans med 400 andra från vår A380 och ett antal flighter till. Oändlig kö, precis som när jag anlänt både Miami och LAX.

   4. Flygtur är alltid en flygtur och roligare än en skyskrapa. Punkt.

   5. Då var jag i fel butiker. Dvs alla butiker jag var inne i.

   Och du, ha en bra fortsättning även du! 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.