5 tips om Milano – från katedral till frukost

På tal om romantiska resmål så är ju Italien som land absolut ett ställe som kvalar in på den listan. De flesta tänker nog på Rom i det sammanhanget men jag vill slå ett slag för Milano, i landets norra delar. Det är relativt enkelt att ta sig dit från Sverige, framförallt då det finns två flygplatser i stans absoluta närhet (Malpensa och Linate) plus Bergamo dit lågprisflygen tar dig. Här har ni fem tips om Milano, ett perfekt resmål i mars-april innan värmen nått Sverige riktigt.

Duomo di Milano

Att gå in i domen är självklart en möjlighet men att ta trapporna upp på taket är nästan det jag rekommenderar allra helst. En fin vårdag i mars, när solen värmer sådär behagligt mycket, är det här en plats att varva ner på. Det är utsikt åt nästan alla håll. Rakt nedanför myllrar folket runt på Piazza del Duomo, i norr reser sig Porta Nuova och överallt syns kyrktorn och takåsar på det där ostrukturerade italienska sättet.

Räkna med runt €8-10 för att ta sig upp, ytterligare lite till med hissen.

Tips om Milano - från taket av Duomon
Piazza del Duomo

Galleria Vittorio Emanuele II

Precis granne med domen ligger en av världens äldsta gallerior, Galleria Vittorio Emanuele II. Den uppfördes under 1800-talets andra halva och är helt under tak. I mitten av gallerian finns de fyra huvudstäderna i det italienska kungariket (som upphörde 1946) porträtterade i form av dess vapensköldar. Det är Rom, Florens, Milano och Turin.

Galleria Vittorio Emanuele II

Sägnen säger att om en sätter sin klack i Turin-tjurens käraste ägodelar så bringar det tur. Det kan förklara varför det är ett djupt hål i mosaiken just där. Givetvis finns det dokumenterat på Youtube, om en är lagd åt det hållet. Själv tycker jag om Turin så jag hoppade över den traditionen…

Gå på fotboll

Ett besök i Italien och en fotbollsstad av den här digniteten är inget riktigt besök om det inte ses på fotboll. I Milano huserar Inter och Milan så att tajma in resan med någon av dessa lags hemmamatcher borde inte vara något större problem. Båda lagen har San Siro (Giuseppe Meazza) som hemvist och när vi var där möttes Milan och Lazio (3-0).

Det bästa av allt var att vi köpte biljetter på luckan ute vid arenan för €22 per person, en timme innan matchstart. Tänk på att toppmatcher säljer ut tidigt, det kan vara läge att boka innan med andra ord. Vi chansade och det fungerade. Temperaturen bland åskådarna är dessutom… tja, ganska het.

Fotboll på San Siro

Ät en italiensk frukost

Fil och flingor? Glöm det. Här dricks det espresso (eller cappuccino) och äts en croissant. Inga konstigheter. Att göra det med rätt utsikt förstärker bara närvaron. Som vid Piazza del Duomo.

Italiensk frukost

Välj fönsterplats på flyget

Oavsett om en landar eller lyfter, oavsett om det är via Malpensa eller Linate – välj fönsterplats på flyget om möjligheten finns. Från Milano är det inte många mil till Alperna och vyerna är helt enkelt för bra för att missa, med massor av alptoppar på tusentals meter och tvärdjupa dalar med sjöar. Vackert!

SAS takeoff från Linate

Det här var mina fem tips om Milano. Har du varit där och har fler tips? Kommentera gärna!

Föregående inlägg
Nästa inlägg

5 KOMMENTARER

  1. Ett hett tips (till kvinnor) är att ha en kjol som når över knäna. Vi var i Milano i sommarhettan. Jag hade packat en kofta för att ta på bär vi skulle in i Il Duomo, men eftersom min kjol slutade strax ovanför knäna fick jag ändå inte gå in. Utanför stod försäljare som till hutlösa priser sålde stora sjalar att svepa in sig i. Nej tack… Vi var faktiskt inte jätteförtjusta i Milano, men det finns en bra citycamping, varifrån man kan ta buss in till stan. Ett tips är att beställa aperitivo – en drink med tilltugg. Gott, trevligt och prisvärt!

    • Ah, bra tips där. Jag blev också tillsagd att ta av min keps innan vi fick få in. Både där och i Prag, men då av en privatperson. Det är noga med sånt där.

  2. Glom inte att Den Sista Nattvarden finns i Milano och La Scala forstas. Corso Vittorio Emanuele = shopping, Via della Spiga. At middag a Navigli (kanal med resturanger) . Vill du se lyxmat/affar ga till Via Della Spiga och Peck. Manga ar sedan jag bodde i Milano men aven om det inte ar vardens vackraste stad sa finns det mycket att se och bra resturanger.

    • Bra tips där, Wenche! Vi hoppade över Sista Nattvarden pga boka innan och köer. Men ja, den är inte vackrast i världen men döljer en hel del!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.