Komma hem från resan

En resa handlar ju om mer än att boka, packa, åka, uppleva, uppleva, uppleva och uppleva. Det handlar ju även om att tackla timmarna det tar från att lämna semesterdestinationen tills det att en sätter fötterna innanför dörren hemma igen. Om att komma hem och samla ihop alla intryck. För mig handlar det om bilderna i kameran, noteringarna i mobilen, efterhandsresearchen, texter som vuxit fram i huvudet och att sätta ihop det till något bra som alla ni andra kan ta del av.

Ungefär så här.

Bilderna
Minneskorten och mobilen pluggas in i Macbooken och bilderna från enheterna kopieras direkt över till nätverksdisken. Det här är det första jag gör, blomvattning och toalettbesök får faktiskt vänta. Efter en timme eller så, när allt material är på rätt diskar och i rätt mappar så kör jag en import i Lightroom. Där har jag mitt stora bildarkiv och det är här jag redigerar merparten av alla bilder, från systemkamera såväl som mobil. Allt på samma ställe, för enkelhetens skull.

I mitt inlägg från i vintras, Att sortera tusentals bilder, gick jag igenom hur jag hanterar mina bilder och förra hösten hade jag en genomgång om backuplösningar.

Mappar och fotosamlingar är bra sätt att sortera bilderna på i Lightroom, förutom att flagga, tagga och betygsätta dem. Då slipper en leta ihjäl sig och browsa hundratals bilder varje gång ett specifikt ögonblick ska tas fram.

Sökbarhet i Lightroom

Research
Det här är väl något som görs innan resan? Ja, det också men för mig är fakta en viktig aspekt när jag skriver om resor (eller egentligen vad som helst) som varit, oavsett det är för bloggen eller andra texter. Ibland slinker det igenom fel (och då är ni så klart välkomna att kommentera det) och det får jag väl ta (”This is not the fucking Wikipedia, it’s a blog!”, som Stuart Baxter skulle sagt om han varit i branschen) men jag gör mitt bästa för att ha uppgifter och hänvisningar som är enligt sanningen.

Viss efterforskning går snabbt och är oftast bara en enkel googling bort medan andra detaljer kan vara desto klurigare att bekräfta sanningshalten i. Plus att jag så klart gärna vill bjuda på de där extra smådetaljerna ibland. Det är också lite som att ”göra platsen” efteråt och konstatera ”där var vi!” och ”där är ju den bilden tagen, ur den vinkeln!”. Igenkänningsfaktorn gillar jag.

Bloggandet
Ibland händer det. Orden bara rasar ut från huvudet och, via tangentbordet, ut på bloggen. Då är det som allra roligast. Det är dock inte alltid det är så. Vissa inlägg landar i utkastmappen och tar sig inte därifrån på dagar eller veckor. Några blir liggandes och raderade efter ett halvår. Jag har till exempel fortfarande några New York-inlägg i pipen. Men det får ta sin tid. Så enkelt är det. Plus att det ska korrläsas, SEO-optimeras, spridas i sociala medier-kanaler och länkas lite här och där.

Det är, i mina ögon, inte bara att skita ut en text, men jag kommer att dra ett dedikerat inlägg om det framöver.

Att lämna omdömen
Precis som jag tagit del av andra resenärers omdömen så vill jag givetvis lämna mina egna synpunkter i de större resekanalerna. Om jag bokat via någon av hotellsajterna så brukar de snart maila ut och be om en recension men det bästa stället att skriva på är ändå Tripadvisor. Här går det att spendera timmar efter hemkomst. Likadant här, Prag är jag klar med men jag har fortfarande ett antal ställen från New York som ska recenseras. Men, var sak har väl sin tid. Har jag fått höra i alla fall.

Och så blev jag sugen på Bora Bora nu bara för det.

Tripadvisor - en del av att komma hem

Ännu mera bilder
Ibland vill jag göra något mer med bilderna utöver att ha dem bloggen eller i Lightroom. Att kunna bläddra runt i en fysisk bok är något speciellt och är både enkelt och effektfullt när folk vill se hur en haft det. Att få bläddra i sin egen takt och ställa frågor. Hur ofta kommer någon hem till dig, plockar fram din surfplatta och bläddrar runt bland bilderna i kameramappen, kontra att kika i en bok som står snyggt uppställd på byrån?

Dessutom är det populära gåvor, nu senast blev det en New York-bok i tidig julklapp. Plus att det är en perfekt portfolio om en är ute efter att göra business av bildarkivet. Rekommenderas alltså varmt!

Bok om New York

Vad innebär det för er att komma hem?
Landar ni platt på sängen och sover 17 timmar, sätter ni er i soffan och kollar ifatt femtioelva avsnitt Homeland eller drar ni igång vardagssysslorna direkt och kör sju maskiner tvätt? Vad innebär det för er att komma hem?

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

4 KOMMENTARER

  1. Känner igen det där! En resa är ju både före, under och efter på något sätt! Vi har ju rest i ett år… och jag planerar en massa olika sammanfattande inlägg… Ge omdömen på Tripadvisor och liknande är jag dålig på, även om jag ofta tänker att jag ska göra det!

    • Freedomtravel, ni har ju bloggat på riktigt bra längs med resan, det får ju aldrig jag till. Förvisso sällan jättelånga resor jag gör. Resan har ju varit ert hem. 🙂

  2. Lägger också in bilder bland det första jag gör, ihop med att plocka upp alla prylar – om jag inte gör det direkt blir det bara liggande… Tripadvisor försöker jag med göra, men oftast under resan och inte efter.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.