Snabbguide: åka tunnelbana i New York

Det finns många olika sätt att ta sig runt på i New York, och i synnerhet på Manhattan, men ett av de smidigaste alternativen är utan tvekan tunnelbanan. Egentligen brukar jag försöka undvika den varianten helt enkelt för att det är roligare och mer gynnsamt för den inbyggda kompassen i huvudet att se en stad ovan mark än i kolsvarta tunnlar. Hur som helst, tunnelbana i New York är ett smidigt kapitel och ska du dit på ett förstagångsbesök rekommenderar jag det varmt.

På vår resa, en långweekend från onsdag till måndag, löste vi varsitt metrocard för sju dagar. Det kostar $31 (plus $1 för själva kortet, pris från oktober 2015) och då åker en fritt under hela perioden. Vi visste inte riktigt hur mycket vi skulle åka men tog den enkla vägen för att slippa käbblet med att fylla på kortet med ojämna mellanrum. Med facit i hand så tror vi att det lönade sig även om vi även promenerade en hel del varje dag.

Ett bra tips är att ha en karta över tunnelbanesystemet, för även om det går förvånansvärt snabbt att lära sig hur det hela fungerar så är det alltid bra med en backup. I vår lilla guidebok som vi bar med oss fanns det en bra tunnelbanekarta. Det där med appar, datatrafik och roaming är inte helt optimalt även om det är mycket trevligt att vissa tunnelbanestationer är utrustade med gratis wifi.

En uppfattning jag fick på vissa håll var att nedgångarna till stationerna var ganska klent utmärkta. När vi skulle lämna Brooklyn knallade vi runt fyra kvarter och gick förbi nedgången till vår station två gånger innan vi lyckades springa på den. Vissa av nedgångarna är verkligen bara en trappa ner i marken, med skyltar som smälter in alldeles för bra i omgivningen. Skyltningen nere under jord är betydligt bättre, där råder det inga tveksamheter vart en ska gå för att dra uptown eller downtown, till Bronx eller till Queens och så vidare.

Sedan är ju själva åkandet en upplevelse i sig. Här möter du alla typer av folk. Alla. Tunnelbana i New York i ett nötskal.

Till och från New Yorks flygplatser

Ska du från JFK till Manhattan? Hoppa på flygplatsens Airtrain och åk mot Howard Beach, vilken är slutstationen för AirTrain. I samma byggnad finns tunnelbanestationen för att åka vidare in till city. Det är “gratis” att åka med Airtrain, det bara är att hoppa på vid terminalen men det kostar $5 när du ska ut genom spärrarna vid Howard Beach. Vid Howard Beach kan du sedan köpa ett MetroCard för tunnelbanan.

Ska du från Manhattan till JFK åker du rimligtvis linje A, slutstation Far Rockaway/Rockaway Park. Hoppa av vid Howard Beach och åk vidare med AirTrain till din terminal på flygplatsen.

Ska du åka till Newark från Manhattan? Ta dig till 34st Penn Station och åk vidare med NJ Transit (typ regionaltåg). Hoppa av vid stationen Newark Liberty International Airport (och inte vid Newark, som är stationen innan) och ta sedan Airtrain till din aktuella terminal. Det går att lösa biljetter på Penn Station och kostar runt $13 för vuxen.

Tunnelbana i New York

Tunnelbana i New York

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.