Afrikansk landsbygd och skumpiga vägar

Vi sätter oss i vår privatbokade taxi efter två dagar i paradiset, som egentligen skulle varit tre. Sand mellan tårna efter att vi precis kommit ur vattnet efter vår snorklingstur, där ute på reven några hundra meter ut. Vi säger hejdå till vår bungalow. Jambiani har bjudit på det vi önskade, inklusive en lätt rödtonad solbränna och varma nätter. Vi har en elva mil lång färd framför oss, genom afrikansk landsbygd och på skumpiga vägar. Olikt det vi sett, ännu mer olikt det som väntar oss på Zanzibars norra del.

Men det är nyttigt att se. Folket som sliter på fälten. De nätlösa fotbollsmålen utanför skolorna, ja jag tror inte jag såg ett enda fotbollsmål med intakt nät på hela resan. De ligger i sin tur granne med hotellkomplexen längs de vita stränderna på östkusten. Boskapen längs vägarna. Vänstertrafiken, som fortfarande känns avig.

Taxichauffören, vår vän Habibus bror, är ganska dålig på engelska och säger inte så mycket. Ingen av oss andra försöker heller. Mest fåordiga konversationer. Maria slumrar en sväng medan jag sitter med näsan mot rutan och spanar ut över en afrikansk landsbygd som i många avseenden liknar mina föreställningar. Men ändå inte. Arsenal-vimpeln i framrutan dinglar fram och tillbaka när vi kör över gropar och ett oändligt antal fartgupp.

Allt eftersom vi närmar oss Nugnwi ligger husen tätare och kommersen blir allt större. Tillslut, efter att ha kryssat mellan skjul, baracker och stånd som kränger hemmagjorda verk av alla möjliga slag direkt ur hål i väggen, når vi vår destination. En hög mur som delar resortområdet med resten av Nungwi och grindvakt som kontrollerar vår ankomst. Z Hotel ser utifrån inte så välkomnande ut men bakom dess murar öppnar västkusten ut sig. Kontrasterna mot afrikansk landsbygd är frapperande.

Och stränderna, de är om möjligt ännu vitare.

Taxiresa på Zanzibar

Taxiresa på Zanzibar

Taxiresa på Zanzibar

Afrikansk landsbygd

Taxiresa på Zanzibar

Z Hotel, Nungwi

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

4 KOMMENTARER

  1. Hej! Håller på att planera inför 12 dagar på zanzibar i februari 🙂
    Jag undrar hur lång tid det tog att åka från Jambiani hela vägen upp norr till Nugnwi?
    Tack!
    Vänligen Cecilia

    • Hej Cecilia! Kul att du planerar inför Zanzibar! 🙂 Jag har inga exakta tider i huvudet just nu men om jag minns rätt så tog det drygt två timmar att köra de 11 milen mellan platserna. En eller två poliskontroller fick vi stanna i också, plus att det inte var några direkta 90-vägar att prata om. 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.