Avstå från aktiviteter på Zanzibar – vilka?

Ibland måste en avstå från aktiviteter av olika skäl och vissa saker avstås avsiktligt. Så är det på alla resor och det handlar helt enkelt om prioriteringar, etik och även pengar. På Zanzibar nu senast så var det en hel del ”självklara” punkter (om en ska tro på alla reseguider) som vi valde bort av olika anledningar. Att avstå från aktiviteter kan vara klurigt så jag tänkte dra dem lite snabbt här och varför vi prioriterade ner dem.

 • Kryddtur / spice tour
  Ett av Zanzibars ”måsten” men det kändes roligare att besöka både Jozani-parken, snorkla och bara slappa än att dofta på kryddor. Rätt eller fel, vi ångrar det inte.
 • Prison Island – jättesköldpaddorna
  Vi valde att bara ta två timmar överhuvudtaget i Stone Town och det var på avresedagen, allt medan taxin stod och väntade på oss med bagaget. Att då sticka ut till Prison Island fanns inte på kartan. Så här med facit i hand kände vi att de där timmarna i Stone Town var fullt tillräckliga och sköldpaddor hade vi redan sett i Nungwi, förvisso ett par storlekar mindre.
 • Bada med delfiner
  Det här är en attraktion som jag (tyvärr) tror lockar väldigt många turister och vi blev också tipsade av flera personer att göra det. Men, efter att en bekant varit på Zanzibar strax före oss och berättat om hur flera båtar jagade ihop delfinerna, varpå turisterna kunde hoppa i och bada med dem, kände vi att glädjen försvann helt och hållet. När fler och fler arrangörer lägger ner arrangemang med fängslade djur så kände även vi att vi inte ville bidra till tramset. Ska vi bada med delfiner så ska det vara på delfinernas villkor. När vi dessutom fick se två helt fria flockar delfiner under vår dyktur vid Mnemba så kändes det här valet än mer korrekt. Det är fina djur, mycket fina, och allra finast är de i sin naturliga miljö utan mänsklig påverkan.
 • Åka dala-dala
  Zanzibars lokalbussar kallas för dala-dala och är helt enkelt en liten lastbild med flak, där passagerarna sitter. Ibland utan tak. Ibland med tak. Oftast helt knökfulla och med folk hängandes vid sidan. Billiga är de också. Vi fann aldrig tillfället riktigt att åka med en och att slänga upp stora resväskan och knö in sig till och från flygplatsen kändes inte riktigt aktuellt.
 • Solnedgångskryssning
  Många gånger på stranden i Nungwi, på öns nordvästra sida, försökte lokalbefolkningen att kränga på oss ”sunset tours”. Det klaffade aldrig riktigt och vi åkte aldrig på någon. Men tro mig, vi hade magiska solnedgångar ändå. Direkt från hotellet. Ja, med en infinity-pool blir det liksom aldrig tråkigt.
 • Äta kokosnöt
  Om en inte var intresserad av solnedgångsturer, snorkling eller annat så fanns det ju alltid färsk frukt och dylikt att köpa. Som kokosnöt, som öppnades på plats av säljaren. Tyvärr hade vi aldrig några kontanter på oss när vi drog runt på stranden så det här blev aldrig heller av. Lite trist så här i efterhand.

Kära nån, det låter verkligen som att vi inte gjorde något alls under veckan på Zanzibar genom att avstå från aktiviteter. Sanningen är så klart den motsatta. Vi gjorde precis det som föll oss in och det inkluderar ju både aktiviteter och att även bara ta det lugnt och njuta av tillvaron i 34°C. Ja, och att titta på en sol som sjunker ner borta över Afrikas fastland.

Och tro mig, det fungerar det också.

Avstå från aktiviteter och bada i poolen?

Foto: M.Carlsson

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

6 KOMMENTARER

 1. Bra att du skippade delfinerna. Den där kryddturen skulle dock vara ett måste för mig – en av anledningarna till att jag vill dit är kryddorna jag alltid använder i maten.

  • Anna, inte om Zanzibar faktiskt men eventuellt en om att flyga med Ethiopian. Eller snarare att bli försenad med dem. Det vill jag lova är ingen höjdare…

 2. Av de aktiviteter du beskrev besökte vi Prison Island och såg jättesköldpaddorna, vilket vi iofs tyckte var fascinerande! Men sen ska man ju inte glömma att bara slappa och ta det lugnt också! 😉

  • Precis Freedom, det där med att köra lite tillbakalutat får inte glömmas bort heller bland alla aktiviteter och vi lyckades i mitt tycke väldigt bra med kombinationen av att ha ett bra schema men tillåta oss att ta det lugnt.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.