Fotboll och resa

Att jag är ett helhjärtat Manchester United-fan är kanske ingen nyhet för många av er, och sådan fotboll och resa försöker jag kombinera när möjligheter finns. Fast ska jag vara riktigt ärlig så spelar de så-där-rolig fotboll just nu. Ändå sitter en där, match ut och match in och tittar på. Nåväl, Liverpool och tre pinnar senast är ju å andra sidan trevligt i världsklass. Givetvis.

Old Trafford har jag besökt tre gånger hittills och fler besök kommer det att bli, även om det just nu inte ligger någon matchresa i pipen. Men det finns ju ställen att bege sig till och faktum är att jag i jakten på nya upplevelser starkt överväger att åka ut till andra fotbollsarenor i Europa och även andra kontinenter. Jag har gjort det förut och tänker göra det igen.

Här är mina topp-fyra-kombinationer på fotboll och resa, dit jag gärna åker och sitter på läktaren på framöver.

Roma hemma på Stadio Olimpico, Rom

Jag har bara varit utanför Olimpico och inte inne på själva arenan, det var 2002 och jag bad taxichauffören att köra omvägen förbi stadion på vägen till hotellet. Det här är en lika klassisk som majestätisk arena som rymmer drygt 70000 åskådare.

Som vi alla vet är spaggarna inte riktigt kloka så fort de entrar en fotbollsarena, med allt från inkastade urinballonger till 12-åringar som drar hela svordomslistan. Trycket på Olimpico när Roma vandrar in på planen verkar, av TV-bilder och Youtube-klipp att döma, bedövande och att vara på plats skulle troligtvis ge gåshud deluxe. Och eventuellt hörselskador. Flyga till Rom? Inga problem, flera bolag har dagliga avgångar och de hittas enklast hos resesidan flygresor.se.

Spana bara klippet nedan, som är från deras Champions League-match mot Barcelona i höstas (1-1). Alltså. Mäktigt!

Ajax hemma på Amsterdam Arena, Amsterdam

I Ajax har det genom åren fostrats ett antal spelare som sedan växt ut till storstjärnor. Johann Cruyffvan BastenDennis BergkampWesley SneijderEdwin van der Sar och bröderna Frank och Ronald de Boer. Ja, plus ett knippe svenska spelare också där Zlatan Ibrahimović är den störste. Sverige har med andra ord ganska gott anseende där nere.

En klassisk klubb som håller till i en av de mer avslappnade städer jag även själv har besökt. Amsterdam är chill från början till slut och kryddar man bitterballen, kanalbåt och en joggingrunda med en fotbollsmatch så är helgen fulländad. Att flyga dit är både enkelt och billigt, bra priser hittas via flygresor.se.

Amsterdam Arena, som färdigställdes 1996 är inte bara fotboll utan även andra event. Kolla in timelapsen här på hur förvandligen från grön matta till konsertarena och tillbaka ser ut. Mäktigt!

Fulham hemma på Craven Cottage, London

London är ett av världens säkraste kort om en vill ha en bra weekend med massor av upplevelsealternativ. Fotbollen är inget undantag och om man inte har något specifikt favoritlag så finns det ett dussintal klubbar att välja bland i de övre divisionerna. Själv hade jag valt att åka till de västra delarna av London och gå på Craven Cottage, där Fulham spelar sina hemmamatcher. Nu huserar de i Championship, vilket är andradivisionen i England men det spelar mindre roll.

Jag lockas av den genuina brittiska känslan i själva arenan, en av få som finns kvar av sin sort i de högre divisionerna. Medan andra klubbar dragit på med sina skrytbyggen står Craven Cottage kvar där vid sidan av Themsen. Flyg till London? Ett ganska angenämt problem och som vanligt letar ni efter dem på flygresor.se.

Så. Hur ser då Craven Cottage ut? Well, det här är från 1979. Ja, det här är också på sitt egna sätt… mäktigt!

Läs mer: Fulham hemma på Craven Cottage – annan del av engelsk fotboll

New York City FC hemma på Yankee Stadium, New York

Fotboll är ju en vacker sport och ska avnjutas genom att spela själv titta på vackra spelare. En av världens toppspelare i den kategorien flyttade i somras från Turin och Juventus över till Big Apple och New York. Andrea Pirlo talar jag så klart om, med sina magnifika smörpassningar, frisparkar och som kan få det horribelt svåra att verka så barnsligt enkelt.

Jag skojar inte, han i sig är en anledning om någon att kombinera fotboll och resa och att trixa sig ut till Yankee om man ändå är i stan. Och tro mig, vid mitt New York-besök i höstas spanade jag hemmamatcher men jag lyckades tajma in noll stycken. Gör om. Gör rätt. Förhoppningsvis spelar han ett par-tre säsonger till. Att flyga till New York tar lite längre tid än de andra destinationerna här men biljetter finns det gott om, börja leta hos flygresor.se.

Och så får mitt personliga favoritögonblick med Pirlo runda av det här inlägget. Kolla ass:et till Grossos 1-0 på Tyskland i VM-semifinalen 2006. I minut 119. Mäktigt!

Fotboll och resa är i mina ögon en lyckad kombination.
Vilken är din bästa fotbollsupplevelse på plats eller har du någon fotbollsdrömresa?

2 KOMMENTARER

  1. Vi var på Barca-Espanyol i Barcelona för några år sen. Det var 89 000 tjoande människor på läktaren och jag fattade inget av spelet men trivdes ändå 🙂 Här i närheten av München är ju laget folk håller på givet men Ingolstadt har faktiskt tagit sig in (upp?) i bundesligan nu så fotbollen är het i Ingolstadt också 🙂 Min man fick låna ett årskort på Alianz på jobbet för en Bayern-match förra året och sa att det var rätt mäktigt 🙂 Det går liksom inte att komma undan fotbollen här i Bayern 🙂

    • Åh, låna årskort till Allianz vore något! Vi var på Allianz för drygt två år sedan när jag vunnit en resa dit. Det var en riktigt fin höstdag och bra upplevelse att få sitta på läktaren och ta en öl, med solen i ögonen och weltklasse på planen. Bayern slog Hertha Berlin med 3-2.

SKICKA KOMMENTAR

Lämna en kommentar!
Skriv ditt namn här