Hotell på Zanzibar – att hitta det rätta

Att hitta hotell på Zanzibar, en ö bara snäppet större än Öland, kan låta som ett vanskligt uppdrag. Kanske allra helst om en väljer att vänta till november med att boka julresans boende. Just precis det gjorde vi men faktum är att det löste sig väldigt bra ändå och vi kunde nästan välja och vraka. Och än större hade utbudet varit om vi lättat ytterligare på plånboken.

Med en vecka på ön till vårt förfogande valde vi att dela upp vistelsen på två platser. Dels ville vi se vad den sydöstra delen hade att erbjuda men också uppleva det mer turistiska i de norra delarna. Efter sedvanlig research på Tripadvisor, Google och Youtube föll valet tillslut på Jambiani i sydost och Nungwi i nordväst och här är de hotell på Zanzibar som vi valde att stanna på.

Hotell på Zanzibar

Jambiani White Sands Beach Bungalows, Jambiani
På Zanzibars sydöstra del hittar vi fantastiska Jambiani och längst söderut i denna halvmilen avlånga by ligger White Sands Beach Bungalows. Stället består av ett antal bungalows och en restaurang och allt är beläget precis vid stranden. När vattnet står som högst är det ett kort stenkast ut till vattnet och det är ett befriande lugn som infinner sig när en i fåtöljen på verandan kan lyssna på vågorna. Vi valde även en bungalow med havsutsikt och det fick vi verkligen, rakt utanför fönstret var det bara ett enkelt staket som skilde oss från stranden. Det blir inte mer havsutsikt än så.

Vill en uppleva andra restauranger och träffa annat folk är det bara att knalla upp eller ner på stranden. Det finns gott om matställen bara en ser sig om lite.

På pluskontot:

 • Läget. Rakt vid stranden i lugna och sköna Jambiani.
 • Bemötandet. Said, hotellföreståndaren själv, var tillgängligheten personifierad i egen hög person.
 • Restaurangen hade också havsutsikt och även en helt okej meny till rimliga priser.
 • Priset. 1800:- för tre nätter några dagar innan jul är helt klart överkomligt.
 • Jag upprepar – lugnet!
 • Mitt i lokalbornas vardag. Vi var gäster i byn och inte tvärtom. Befriande turistfritt.

På minuskontot:

 • Ingen AC på rummet och där inne stod de 34 graderna helt stilla.
 • Wifi-uppkopplingen var i ärlighetens namn sådär. Och då är jag snäll.
 • Maten på restaurangen tog lång tid att få. En timme inte ovanligt vid kvällens middag, trots fåtal gäster.
 • Lokalborna respekterade emellanåt inte att en ville ta det lugnt i hängmattan innanför hotellstaketet utan ville kränga på en hantverk och upplevelser. Hotellets fel? Kanske inte, men medvetenheten om det borde finnas.

Om jag rekommenderar White Sands Beach Bungalows? Ja, det måste jag göra. Det var som att ett täcke av lugn la sig över vår vistelse här och det är bara djupt beklagligt att Ethiopian Airlines sumpade bort ett helt dygn för oss här. Jag hade gärna tagit en dag till. Eller en vecka till. Minst.

Prisklass: cirka 600:- per natt och rum/bungalow, inklusive frukost. Restaurangen serverar måltider men ingen alkohol. Huvudrätt och dryck för två personer, cirka 130:-.

Jambiani White Sands Beach Bungalows, JambianiEgen bungalow, Jambiani White Sands Beach Bungalows, JambianiBungalow med egen uteplats.Jambiani White Sands Beach Bungalows, JambianiJambiani White Sands Beach Bungalows, Jambiani

Z Hotel, Nungwi
Andra halvan av vår vistelse på ön spenderade vi uppe i Nungwi och på Z Hotel. Om Jambiani var lugnet, enkelheten och med den lokala touchen så var Z en ganska bra bit därifrån. Hotellet öppnade 2008 och det kändes modernt rakt igenom och inom dess murar (!) huserar både restauranger, spa, café, en infinity-pool med tillhörande bar, dykarrangör och en liten butik med kläder och souvenirer. Eftersom den här delen av Zanzibar även är ganska befriad från tidvattnet, plus att det inte är lika mycket korallrev som på östsidan, så är det här området ett riktigt badvänligt alternativ.

Om man bor på hotell på Zanzibar så ska man ha havsutsikt så även här valde vi också ett rum med detta. Även om det inte var lika rakt på stranden som i Jambiani så kunde vi med gott samvete sitta på balkongen och titta ut över det turkosa vattnet. Världsklass!

På pluskontot:

 • Restaurangernas läge med fantastisk havsutsikt. Att sitta vid frukost och se morgonbadarna. Eller vid middagen på kvällen och se åskan härja över havet. Mäktigt.
 • Hotellområdet om en gillar resortkänslan. Ett riktigt fint poolområde där en kan ligga ostört och bara vara, tillsammans med en svalkande drink och en bra bok.
 • Rummet. Fräscht, känsla av nytt, välstädat och rymligt. Plus för AC och säkerhetsskåp.
 • Brittiska TV-kanaler. Jag tittade förvisso bara en kvart på hela resan men den kvarten kunde jag avnjuta lite Premier League-fotboll. Tack!
 • Servicen. Rumsstädning varje dag och de kom även upp för att fälla ner myggnätet på kvällarna. Alltid tillmötesgående och vänliga.
 • Åldersgränsen. Barn under 12 gör sig icke besvär. Med risk för att få halva Sveriges familjeelit efter mig men kära nån vad lugnt och tyst det var.
 • Drickssystemet. Skulle man dricksa så skedde det vid utcheckningen på avresedagen. Enkelt, tydligt och bra!
 • Kontantfritt! Allt som köps inom hotellets väggar sätts upp på rummet och betalas på avresedagen.

På minuskontot

 • Wifi-uppkopplingen. Jag har områden i svenska fjällen som är mer stabilt med två pinnar EDGE. Överallt på hela området sög det, förutom efter 23-snåret när alla andra somnat.
 • Maten på restaurangerna var ganska alldaglig och bitvis tråkig. Den brittiska influensen var tydlig här.
 • Caféet på området hade bara halvfabrikat. Alltså. Va? Dit gick vi bara en gång.
 • Betalningarna. Allt som köps inom hotellets väggar sätts på rummet. Lätt att tappa kollen och få en chock vid utcheckningen.
 • Priset? Kanske, kanske inte. Rum vid julveckan och med fin utsikt kostar väl men tre-fyra gånger så mycket som Jambiani utan att något mer än frukost ingår? Nja.

Rekommenderar jag Z Hotel? Absolut, om det är resortkänslan en vill ha. Inne på området är det inte så mycket Zanzibar-känsla dock så vill man åt det lokala så skulle jag kanske titta på andra alternativ och kanske på andra delar av ön. Nungwi är ganska turisthärjat, det har ju både fördelar (många matställen, större utbud av varor och tjänster) och nackdelar (mer turister, andra svenskar i poolen, fler och mer ihärdiga försäljare…). Z Hotel erbjuder det som en kan förvänta sig av en skön, tillbakalutad och bekväm semester och levererar verkligen en bra tjänst. Men det kostar därefter.

Prisklass: cirka 2100:-/natt för Deluxe Sea View Double Room, inklusive frukost. Restauranger på området serverar mat större delen av dagen. Huvudrätt och dryck för två, cirka 150:- på Cinnamon Cocktail Bar.

Hotellets strandområdeHavsutsikt från restaurangernaDeluxe Sea View Double RoomInfinitypool på Z HotelStråket på hotellområdetStråket på hotellområdetPoolen i kvällsljusPoolen i kvällsljus

Kort och konkret så var det här två fina boenden så jag gott tycker att ni kan ta en närmare titt på om ni letar hotell på Zanzibar!

Bild 5 från Z Hotel, foto: M.C

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

9 KOMMENTARER

 1. Nu har ju vi barn långt under 12 år så Z Hotel blir inte aktuellt i vårt fall men bungalowsen i Jambiani kanske 🙂 Ingen AC och 34° kändes dock sådär lockande. Hur var tempen på natten? Informationen om vart det är mer badvänligt pga av tidvatten och koraller var toppen! 🙂

  • Ja, kan tempen på nätterna i Jambiani kanske varit runt 27-30 grader? Varmt var det men möjligtvis att första natten var värst, när rummet stått ”stilla” ett dygn i väntan på vår ankomst (vi var ju ett dygn sena). Andra natten hade vi ju haft lite cirkulation där inne.

 2. Ojoj Zanzibar, vilka fina minnen jag har från den ön. Du inspirerade mig att göra själv ett inlägg:) Fast jag har motsatsen till dom hotellen som är i detta inlägg.

  Vi bodde i Nungwi på ett litet hostel och blev kompis med en lokalbo som bjöd in oss till lerhusen bakom dom flådiga hotellen där han bodde. Vi fick gå bakom den polerade glansen och satt på madrasser på lergolvet tittade på tv, hängde hos hans familj, bjöd in oss till fester som jag aldrig skulle fått tillträde annars…
  Men att bo utan AC och bara en liten fläkt höll på ta död på mig. Sån värme på nätterna är inget jag kommit i närheten sen dess.

  • Ah, det är fint att komma in bakom kulisserna sådär och se hur verkligheten ser ut bakom hotellfasaderna. Vi hade den möjligheten i Italien för tio-femton år sedan och fick leva hemma-hos och njuta av det livet de veckorna vi var där. Härligt är det. 🙂

   Ja, värmen är riktigt mastodont. Lika mycket som kylan är det i Jämtland just nu.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.