Jozani nationalpark, djungeln på Zanzibar

Medan tidvattnet gör snorkling och badliv svårt längs Jambianis milsvida stränder så passar det utmärkt att göra andra aktiviteter, som att ta en taxi till Jozani Chwaka Nationalpark. Det här är Tanzanias minsta nationalpark och upprättad som officiell sådan så sent som 2004.

Det kostar $10 per person och då får man en personlig guide som tar en runt en slinga i skogen baserad på hur mycket tid som finns att tillgå. När vi var där, mitt på dagen, hade vi ungefär en och en halv timme på oss (för det var så länge taxichauffören kunde vänta) och under den tiden hann vi knalla runt en slinga på cirka 4-5 kilometer. Dessutom var vi helt själva. Maximal uppmärksamhet (och maximal dricksutdelning på slutet) med andra ord.

Även om slingan känns riggad och upptrampad så möts en av en hel del intressanta saker som i alla fall inte jag är van med från vandringarna i våra svenska skogar (no shit, det vore en aning konstigt annars). Ljuden, vegetationen och naturligtvis – djuren. Dubbelfotingar, udda grodor, vi skymtade en grön mamba (!) som jag höll mig på behörigt avstånd från. Och så givetvis huvudmålet. Den rödryggade apan som bara finns i Jozani och på Zanzibar – Procolobus kirkii, även känd som Zanzibarguereza.

Det finns större delar av Jozani Chwaka Nationalpark att upptäcka men vi kände oss ändå ganska nöjda med eftermiddagsutflykten hit. Från Jambiani är det drygt två mil enkel väg och hopslaget taxiresa, parkvandring och dricks så gick utflykten på cirka $60 för två personer. Som på de flesta andra ställena på Zanzibar så går det utmärkt att betala med amerikanska dollar.

Jozani Chwaka National Park
Karta: Google Maps
Jozani Chwaka National Park
Karta: Google Maps
Jozani Chwaka National Park
Jozani Chwaka National Park
Dubbelfoting, Jozani Chwaka National Park
Dubbelfoting
Procolobus kirkii, Jozani Chwaka National Park
Enbart på Zanzibar – Procolobus kirkii, även känd som Zanzibarguereza.
Selfie
Också en ovanlig art, i alla fall i Jozani Chwaka National Park.
Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

1 KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.