Semester på Zanzibar – mina tips inför resan

Efter en veckas vistelse på Zanzibar så samlar en på sig erfarenheter, både stora och små beroende på vad man gjort. Sådant som är bra att ha med sig vid en eventuell återresa men också saker att tipsa andra om. Till er som kanske ska dit på erat första äventyr. Jag tänkte därför samla några av mina tips här, så ska du på semester till Zanzibar kan det här vara bra läsning.

Inlägget är uppdaterat oktober 2019!

Vaccinationer

Inför en semester på Zanzibar så är det läge att vaccinera sig. Om du reser från ett annat afrikanskt land, även om det bara är transit, så kommer de kräva att du är skyddad mot gula febern. Om inte så kommer de att vaccinera dig på plats och om en måste välja så känns det en aning tryggare att göra det hemma i Sverige. Vi tog också vaccin mot kolera innan och åt malariatabletter under vistelsen. Läs mer om vaccinationer hos Vårdguiden 1177.se.

Kontanter

På Zanzibar finns det bara några få uttagsautomater (skrönan säger att det bara finns en men det är alltså inte sant) och samtliga finns i Stone Town. Det är alltså kontanter som gäller.

Beroende på kurser och så vidare så varierar förstahandsvalet. För några år sedan stod sig amerikanska dollar bra och det var vad vi använde. Läget är, vad jag läst, annorlunda nu och det är istället Euro som öborna själva föredrar. Det går även att växla till sig Tanzaniska shilling på ön, mot mer eller mindre vettiga växelkurser.

Visum på plats

Visum går att lösa på två sätt när du ska till Zanzibar. Antingen genom att skicka ner passet till ambassaden utanför Stockholm, 500:- kostar det plus rekommenderade brev till och från och extra fotografier på dig.

Eller så löser man visum på plats, i ankomsthallen på flygplatsen. Det sistnämnda gjorde vi och det tog tio minuter och kostade $50. Tipset är alltså att fixa visumet på plats. Se också till att få passet stämplat i samband med att du får visumet godkänt, de tittar nämligen efter det i samband med att du reser hem igen.

Handla lokalt

Strandförsäljarna må vara en riktig pina i konsten att förfölja dig men faktum kvarstår. Deras tjänster är också deras levebröd, handla därför av dessa framför de stora hotellens aktivitetslistor. Då vet du att pengarna går dit de ska. Dessutom är de i de allra flesta fall väldigt trevliga.

Vissa försäljare kan lösa väldigt många saker åt dig. I vårt fall fick vi bra paketpris på snorkling och två taxiresor kors och tvärs över ön mot halva priset av vad exempelvis Z Hotel ville ha.

Jambiani White Sands Zanzibar

Prata med försäljarna på stranden

Jag gjorde misstaget att avfärda en försäljare som knappt var i närheten av mig. Det skulle jag inte gjort och fick följaktligen en avhyvling, om än en ganska trevlig sådan. Och jag håller ändå med. De har ofta något intressant att berätta även om själva poängen är att du i slutändan ska spendera dina pengar hos dem.

Tänk på vattnet

Drick bara vatten på flaska och ha i åtanke att grönsaker kan vara sköljda under kranvatten. Det är direkt obra och någonstans vid något tillfälle fick vi i oss något olämpligt. Därmed sällade vi oss till den halva skaran av resenärer som åker på turistmage. Nej, det är ingen trevlig upplevelse att sitta med dålig kista på skithuset tiotusen meter upp i luften på hemresan.

Arrangemang med djur

Det tåls att upprepas. Allt fler researrangörer och resenärer väljer att avstå riggade arrangemang där djur är inblandade. Om du får tips om att simma med delfiner så kan du med gott samvete klargöra att det under inga omständigheter får vara en tur där djuren jagas in med båtar för din skull.

Även om det är i dess fria miljö så finns det inte en chans att delfinerna tycker att det är rogivande och på deras villkor. Vi hade riktigt flyt när vi var ute och dök för när vi satt i båten och åt lunch. Mellan dykningarna simmade inte mindre än två flockar förbi oss. På sina villkor. Utan hetsjakt. Det var riktigt fint!

Bonustipset till er

Jag har faktiskt ett bonustips och det är att kombinera Zanzibar med safari i Tanzania, som jag vet att många gör. Lägg på en vecka och lite mer i resebudgeten, men då tror jag också att man får ett äventyr för livet!

Ha en bra semester på Zanzibar!

Jag hoppas att de här tipsen kan vara till hjälp och att du får en lika fin resa som vi hade! Vill du läsa om vår semester på Zanzibar kan du göra det här.

Har du fler tips om Zanzibar? Lämna gärna en kommentar.

Resa till Zanzibar
Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

14 KOMMENTARER

  • Faktum är Marie, vi behövde av någon anledning aldrig visa vår vaccinationskort vilket var totalt motsats till vad vi hört innan. Men vi fick inga stämplar i passen heller så det var väl latmaskar som jobbade den dagen vi anlände. 😉

 1. Det där med uttagsautomaten är viktigt! Våra kontanter tog slut när vi var i fel ände av ön och vi fick åka bil i flera timmar för att hämta ut mer pengar = en missad semesterdag. Ett tillägg kan gälla klädseln. Man blir ju inte arresterad för fel klädsel, men att täcka axlar och knän brukar anses respektfullt (vet inte om det är viktigare för kvinnor men iaf)

 2. Bra tillägg där, Freedom. Klädseln är viktig även om det på sina håll är mer lättsamt än på andra platser. På Jambiani så var det en mer avslappnad attityd, precis som kring hotellen i Nungwi men så fort vi rörde oss ut på byarna eller i Stone Town så var det mer representativ klädsel som gällde både för mig och Maria (min sambo alltså). Det vill säga täckta axlar och byxplagg som täcker knäna.

 3. Den stora pengafrågan pågår här hemma med två veckor kvar till avresa. Så lite nyfikna är vi – kunde ni växla till Tanzania shilling även i Jambiani? Var, och till vilken kurs?

 4. Hej Siren! På vårt hotell kunde vi växla till oss shilling och det var inte såpass dyrt att vi undvek det. Rent generellt, sett till hela Zanzibar, så verkar det gå att växla till shilling på massor av ställen så som snabbköp, restauranger och hotell. Min erfarenhet är också att det går att överleva även på amerikanska dollar, vi stötte inte på ett enda ställe som motsatte sig det.

 5. Hej

  Är Malaria tabletterna nödvändigt med tanke på att man är längst stranden och inte i djungeln. Är orolig för biverkningar de kan ge.

  Mvh
  Jonny

  • Hej Jonny! Rekommendationen är att äta malariatabletter så det vore tjänstefel av mig att föreslå något annat. Men ja, de kan ju ge biverkningar vilket eventuellt kan ha hänt en i vårt resesällskap. Hen blev dålig men orsaken är oklar och hen slutade också att äta tabletterna direkt vid hemkomst, även om rådet är att äta dem en hel vecka efter. Läget blev markant bättre inom ett par dagar.

   Men som sagt. Jag råder dig att äta dem, alternativt konsultera en läkare innan. 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.