Tips på nyårslöften om ni inte har några än

Det nya året har precis ringt in och förmodligen har tips på nyårslöften haglat i tusental och miljontal runt om i landet och världen. Vissa har också satts i verket. Högt och lågt, heligt och dyrt. Troligtvis är gymmen fulla den kommande veckan och överallt ute på stråken syns de nya flanörerna powerwalka i sina senaste inköp från Stadiums mellandagsrea. Ciggförsäljningen går ner och fruktinköpen i matbutikerna ökar.

Och det är ju jättebra att folk och fä vill lägga om sina livsstilar. Jag hoppas bara för deras skull att det varar lite längre än till slutet av februari-nånting.

Nåväl. Skit sak samma. För alla er som inte har något löfte är det inte riktigt för sent än. Vi är ju bara några ynka timmar in på 2016 så tiden är god att ta tag i saker och ting. Jag tänkte här ge lite tips på nyårslöften till er och tro mig, de är helt osvettiga och mängden träningsvärk de genererar helt helt och hållet obefintlig. Du behöver inte ens sluta röka eller storhandla ett fruktlager om du absolut inte vill. Helt sant!

Så. Say after me, please (som min gamla engelskalärare sa):

Som nyårslöfte lovar jag att…

 1. …börja skriva ihop ord som ska vara hopskrivna.
  Ett ämne som funnits lika länge som det funnits ord. Alltid aktuellt, alltid en kamp. Både för skribenterna men också för läsarna. Det är skillnad på ”sjuksköterska” och ”sjuk sköterska”. Likaså på ”komfort” och ”kom fort”. Precis som med ”rått kött och ”råttkött”, ”kassa personal” och ”kassapersonal” och så vidare. Om ni nu skiter i det för egen del så tänk på oss läsare. Det är ju vi som ska (försöka) läsa alstret!
 2. …komma ihåg saker.
  Ja, ofta ska vi inte glömma bort saker men det är hög tid att ändra på den saken. Det är dags att komma ihåg istället. Enligt många källor uppfattar inte hjärnan ordet ”inte”, även om föreningen Vetenskap och Fortbildning gärna vill slå hål på den myten. Men jag menar, det heter ju faktiskt ”kom-ihåg-lappar” och inget annat. Exempel på det? Tja, ungefär så här:
  ”Glöm inte bort att det inte är röd dag på måndag.”
  ”Kom ihåg att det är vanlig arbetsdag på måndag.”
 3. …lära mig skillnaden på ”tack vare” och ”på grund av”.
  Det är många gånger jag har hört folk säga att ”mitt favoritlag vann på grund av ett fantastiskt mål i slutminuterna.” Så, det var en dålig känsla med det där målet eller menade du kanske att det var tack vare målet som ditt lag vann? Högst troligt va? Om poängen missades så har vi ett annat exempel: ”Världsfred uppnåddes idag på grund av tack vare en enastående medlingsinsats.”. Så, generellt sett bör det alltså ses på den här saken så här:
  På grund av – något negativt.
  Tack vare – något positivt.
 4. …lära mig uttala landet Schweiz.
  Kort och gott – det heter [schveits]. Precis som det stavas. Sje-ljud följt av ett dubbel-v, som uttalas som ett vanligt enkel-v, ”ei” som det stavas och så då ett ”z” på slutet vilket blir ”ts”. Schweitz – [schveits]. Inga konstigheter. Nu tränar ni på det här ordet hela dagen och kommer ni inte naturligt in på ämnet så hitta på något. Det behöver inte ens ha något samband med tidigare dialog. Nyckelord: Alperna, ostar, klockor, tåg, tvätta maffiapengar och FIFA. Var kreativ!
 5. …våga pröva nya ord.
  Fakta: ingen kommer att avsky dig för att du plötsligt byter ut ”han eller hon” mot ”hen” i en text. Och om någon börjar avsky dig så ligger problemet hos betraktaren själv. Jag var själv ingen ”gå-längst-fram-i-marschen”-fanatiker av ordet när det började dyka upp men rätt som det är så finns det bra användning för det. Även ordet ”en” istället för ”man” har jag börjat ganska hårt med, vilket ni kanske märkt på bloggen det senaste halvåret-året. Just det är lite klurigare dock, det blir inte alltid rätt flyt i texten då. Hur som helst. Våga. Orden bits inte.

Lycka till med era nya utmaningar!
Har ni några andra tips på nyårslöften och avlägger ni själv något eller några?

Tips på nyårslöften

Grafik: Freepik.com

15 KOMMENTARER

 1. Underbara löften! Jag kan bidra med ett till alla som skriver om reserelaterade ämnen: skriv inte ”Vietnamn” eller ”sevärdigheter”. Det är nämligen inga ord… 😉

 2. Kör med ”förhoppningar och ambitioner” snarare än löften. Dock bra att då och då stämma av läget med sig själv. Lite som ett utvecklingssamtal. Är jag på rätt väg? Vart vill jag? Hur kommer jag dit?

  • Det där är en bra grej Camilla, likadant som ”löften” inte heller är samma sak som ”mål” i mina öron/ögon. Utvecklingssamtal med sig själv, det var också ett bra tips!

 3. Mycket bra förslag på nyårslöften! Nu gäller det bara att rätt personer ska lova. 😉 Jag har fler förslag:

  1. ”Jag lovar att skriva ihop ordet jättebra och inte skriva det som två ord – jätte bra”. (Om jag skriver ihop det skriver jag nämligen just jättebra!)

  2. ”Jag lovar att inte skriva nått med två t när jag menar nåt i betydelsen något.”

  Själv har jag inga nyårslöften alls. 🙂

 4. Ha ha. Jag är ingen som lägger ner en massa tid på att kommentera hur man skriver,, men är å andra sidan road av de som gör det 😉 Nyårslöften är väl till för att hållas så jag hoppas det ska gå bra. Jag avger inga löften men tycker det är roligt att läsa om andras löften . Ha de bäst!

 5. Haha det finns inget som irriterar mig mer än folk som uttalar Schweiz fel. Dock känns det sällan som att det är läge att lägga in en liten rättelse, eftersom det ofta handlar om folk som uttalat ordet fel redan ca 1 milj ggr. Typ ännu mer frustrerande.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.