The Jane och dess fem kvadrat

En sak från New York-resan i höstas, som jag nästan missat, är ju en kortis om var vi bodde. Det är ju inte direkt så att det är ont om boende på Manhattan men beroende på vad man siktar på för prisklass så varierar ju så klart alternativen. Billigt? Dyrt? Well, allt är ju relativt. Som bekant. Vi landade tillslut på The Jane, i en trång kåk från förra sekelskiftet.

När det är förstagångsbesök på ett ställe så är det ju alltid spännande att försöka lista ut var bästa läget är. På Manhattan kändes det som ett ickeproblem, allt är ju i princip centralt, beroende på vad som eftersöks så klart men det är sällan längre bort än en promenad till tunnelbanan.

The Jane är beläget i West Village och vid Manhattans västra strand. Rakt utanför hotellet susar trafiken förbi på West Street, som löper längs med Hudson River men de närmaste kvarteren i sig är lugna och fina. Det är ungefär 10 minuters promenad till närmaste tunnelbana, 14 St, där linjerna A, C och E passerar och bara några minuter bort finns exempelvis High Line och Chelsea Market. För mig var läget perfekt, det fanns gång- och cykelvägar rakt utanför porten och som gjorda för en morgonrunda i löparskorna. Det är inte varje dag en kan kuta med Jersey-side och downtown Manhattan som kuliss. Fint!The Jane Hotel på Manhattan

Morgonträning längs Hudson River

West Village

Det som utmärker The Jane i mina ögon är ju att många av rummen inte är större än några kvadratmeter. Tänk dig en liggvagnskupé på våra svenska nattåg så har du en rimlig jämförelse. Toalett och dusch i de här fallen delas med resten av korridoren. Det finns andra större rum men vi valde ett litet. Jag menar, ska en bara sova där så räcker de där fem kvadratmetrarna ganska gott och så kan pengarna spenderas på stan istället. I vårt rum var det en våningssäng av gammal god sort. Nu har jag ju fördelen att jag somnar var som helst och när som helst men okej, jag har sovit i skönare sängar, det ska medges. The Jane Hotel på Manhattan

Det finns historia i väggarna också. Hotellet uppfördes vid förra sekelskiftet och var från början en övernattningsmöjlighet för sjömän som kom till stan. Vid förlisningen av Titanic inkvarterades också överlevande här, vilket kryddar historiens vingslag ytterligare.

Faciliteterna då? De delade toalettutrymmena höll bra kvalitet och var fräscha. De städades varje dag och det var inga problem att ta en dusch i lugn och ro. Badtofflor och badrock fanns på rummet. Det här med städningen funderade vi på en sväng för jag kommer inte ihåg vad som stod angivet vid bokningen, om det städades varje dag eller inte. Hos oss städade de första förmiddagen men sedan stod rummet orört resten av vistelsen. Om det har att göra med att vi inte dricksade ska jag låta vara osagt men sambandet var lite för tydligt för att vara en slump. Dricks är ju ett ämne för sig, men det får bli ett annat inlägg.

Frukost serverades i restaurangen i samma hus men ingick inte i hotellpriset, utan det får man stå för själv (runt $12 för pannkakor med juice och kaffe). Vill man ha omväxling så finns det ett flertal alternativ i de närmaste kvarteren. Easy way out är ju Starbucks vid 14:e gatan. Kanske inte så spännande men funktionellt. Och gratis wifi.

Wifi förresten, det finns det ju så klart på hotellet och det fungerade helt okej för att dra upp lite bilder på Instagram eller läsa på inför kommande dagars äventyr.

Så, som slutkläm. The Jane var ett vettigt tillhåll för att spendera de sovande timmarna av dygnet men inte heller så mycket mer. Man går inte hit och myser i onödan utan det är verkligen att komma hit, borsta tänderna och sedan slockna några timmar för att orka med nästa dag. Rummet städades en dag av fem, de delade toaletterna var fräscha och personalen var trevlig, men vare sig mer eller mindre. Om jag kan boka in mig är igen? Absolut, i brist på annat. Men till nästa besök väljer jag nog en annan sängplats.

Prisexempel: 5 nätter i oktober, 5700:-/rum med delad toalett. Frukost ej inkluderad.

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

6 KOMMENTARER

  1. MEN HALLÅ! Det här måste vara Jane Hotel, baren där jag dansade på borden in på småtimmarna när jag var 19 och besökte NYC. Kanske min bästa festupplevelse någonsin. När det stängde letade vi febrilt efter en annan klubb som kunde vara öppen efter 04 en tisdagsnatt – utan resultat. Hann du känna något av hur feststämning var?? 🙂

  2. Ja just det, jag glömde ju bort att det var nån festlokal där i huset också. Så klart. Det pumpades på med ganska hög musik därifrån på kvällarna, var dock aldrig inne/nere på stället själv.

  3. Ett annat tips är The Pod, små men nyrenoverade, fräscha och moderna rum med massor av smarta lösningar för folk som vill bo billigt (om man nu kan göra det i NY) och fräscht. Finns olika typer av rum, vi hade toalett och dusch i rummet.

    • Härligt tips där Emmi! Tar notis om det inför ett kommande besök. Spanade in deras webb lite snabbt och det såg ju helnice ut, bra lägen också!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.