Vad kostar en resa till Zanzibar?

Efter resan som vi var iväg på över jul så har jag fått frågan flera gånger. Vad kostar en resa till Zanzibar? Det är lite som att fråga om hur långt ett rep är, det kan bli ganska olika svar beroende på hur man väljer att se på det. Däremot – vad kostade vår resa dit? Det tänkte jag gå in på här, för att ge er ett litet hum om vad det handlar om för pengar. Till min hjälp har jag ett kalkylark, en valutakonverterare och några räkneexempel. Redo? Då kör vi.

Varför Zanzibar?

Vi var tidigt inne på att åka bort över julen 2015 och redan i januari började vi spåna kring tänkbara resmål. När augusti kom, och vi redan hade övergivit både två veckor på Nya Zeeland och en träningsresa till Thailand, satt jag en kväll och jagade inspiration hos charterbolagen för att se vad de kunde tänkas erbjuda. Prio? Något varmt ställe, kort och gott. Så kom det. Lite från ingenstans. Zanzibar. Bra klimat, ingen större tidsskillnad och så såg det väldigt trevligt ut. Efter lite (ehum) research så landade vi i beslutet att det där var resan för julen 2015. Sagt och gjort.

ARN-ADD-ZNZ

Färdigt paket eller frifräsare?

Själv är bäste dräng, frifräsare är grejen! Ni som hängt med på bloggen ett tag vet det men för nytillkomna läsare kan jag meddela att jag gärna letar på egen hand. När Ving för en veckas vistelse ville ha drygt 20000:- per person (flyg och hotell) så kändes det som min skyldighet att klå det priset.

Rent krasst då. Budget, pengar, dollar och ekonomi. Hur blev det tillslut?

Visum

Visum går att lösa på flygplatsen när man anländer Zanzibar, det är både enklare och billigare än att göra det på förhand. $50, vilket blir runt 450:- per person. Observera att det ska betalas kontant och amerikanska dollar går alldeles utmärkt. Det här är dessutom ett av mina sju tips inför en resa till Zanzibar.

Vaccinationer

Vi tog gula febern-spruta samt kolera- och malariavaccin. En privat klinik i Östersund fixade det här för cirka 1500:- per person. Beroende på vad du har för vaccinationer sedan tidigare kan det här variera, åt ena eller andra hållet. Det står mer om vaccinationer i mitt inlägg Sju tips inför resan till Zanzibar.

Flygbiljetter (från Arlanda)

Det finns gott om avgångar till Zanzibar, mer eller mindre omständliga. De billigaste går via Amsterdam och Nairobi men även över Doha eller Dubai fungerar. En får räkna med flygtider på från 13 timmar och uppåt. Vi valde tillslut Ethiopian Airlines via Addis Abeba, med flygtid på knappt 16 timmar ner och 20 timmar hem. Utresa den 17 december, hemresa den 25:e och vi bokade i början av september direkt hos flygbolaget själva. Vi betalade 9300:- per person i ekonomiklass.

Boende

Vi delade upp resan i två delar, där vi spenderade de första dagarna i Jambiani på sydöstra delen av ön och den sista halvan i Nungwi, längst norrut. Här var vi än mer sena ute med bokandet, mitten av november! Vi bokade Jambiani White Sands i tre nätter för 1800:- och sedan det mer resortliknande The Z Hotel i Nungwi, där fyra nätter gick lös på 8400:-. Notera att de här priserna är per rum. Per person blir boendekostnaden således 5100:- per person för sju nätter, inklusive frukost och wifi. Jag har recenserat hotellen här.

Jambiani White Sands Beach Bungalows, Jambiani

Transporter

På ankomstdagen åkte vi egen taxi från flygplatsen till Jambiani. Det tog knappt en timme och kostade $55 (även om vi prutade ner från $65 så är det här ett överpris – pruta mera för böfvelen!).

Vi tog även en utflykt från Jambiani till nationalparken Jozani, $35 för egen taxi som stod standby medan vi gick rundturen. Resan från Jambiani till Nungwi, runt två timmar, kostade också $55 (ett mer rimligt pris). Slutligen ytterligare $55 när vi skulle resa hem, från Nungwi till flygplatsen via ett tvåtimmarsstopp i Stone Town (där taxin stod standby med våra grejer medan vi gick runt i stan).

Totalt åkte vi taxi för cirka $200, vilket blir runt 1700:-. Med andra ord, cirka 850:- per person för privat taxi i drygt sex timmar. Lägg på en hundring eller två för dricks och kom ihåg – pruta!

Mat & dryck

Vi köpte luncher och middagar nästan alla dagar, plus vatten och lite annat blodsockerhöjande. En schablonkostnad på 200:- per person och dag känns rimligt, vilket då blir 1400:- per person över hela veckan.

Mat & dryck

Aktiviteter

Eftersom vi inte är särskilt intresserade av att pressa i en solstol dagarna i ända så aktiverade vi oss med något varje dag.

 • Snorkling i Jambiani, privat båt, utrustning, drygt en timme. 90:- per person.
 • Tvåtimmarstur med guide i nationalparken Jozani, 90:- per person.
 • Sköldpaddereservatet i Nungwi med guide, 40:- per person.
 • Dykning med instruktör, heldag med lunch. Paket med ett intropass för nybörjare samt två dyk vid Mnemba-atollen, $175. Det blir cirka 1500:- per person. Har du dykcert blir det billigare.
 • Guide i Stone Town, två timmar. Han begärde $25 men vi prutade ner till $14, vilket är ungefär 60:- per person.

Så, vad kostar en resa till Zanzibar?

Vi vet väl fortfarande inte hur långt ett rep är va? Skämt å sido, här har vi nu ganska svart på vitt vad vår resa gick lös på. Må så vara att vissa siffror är höftade och att det kan tillkomma detaljer som souvenirer och dylika saker som jag inte har tagit med här.

För vår del landade resan på cirka 20380:- per person, med utgångspunkt Arlanda. För oss tillkom dessutom ytterligare 700:- per person för resan till och från Östersund.

”Jaha, men då var ju Ving-paketet billigare ändå?” kanske nu då någon tänker men nej, det stämmer ju inte heller.

I Ving-exemplet ingick bara flyg och hotell. Nu dubbelkollade jag inte men jag kan aldrig tänka mig att taxiresor till och från flygplatsen var inkluderade och än mindre aktiviteterna. Garanterat inte visum och absolut inte vaccinationer. I kalkylen som jag fått fram för vår resa ingår ju faktiskt det mesta. Transporter, vaccinationer, visum, utflykter, mat och ja, i princip rubbet.

På det hela taget, billigt? Allt är ju relativt och det är ju upp till en att avgöra. Det är aldrig billigt att resa över jul, oavsett vart man ska, och det blir (ofta) inte bättre för att man bokar sent. Däremot lönar det sig att ha koll, att researcha själv och fiska bra priser lite här och var om man nu ändå har bestämt sig för att dra iväg.

Om vi är nöjda med resan?

Mycket. Vi hade dagligen 34°C, upplevde fin snorkling, fantastiska dyk på julafton och fick se ett landskap och en kultur vi inte upplevt tidigare. Dessutom utan någon större tidsskillnad. Det här gav verkligen kontraster till en gnistrande vit jul på hemmaplan, precis som vi önskade!

Här kan du läsa mer om resan till Zanzibar!

Vad kostar en resa till Zanzibar?

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

8 KOMMENTARER

  • Tack! Precis. Och. Tanken jag har är att många börjar planera sina resor kring högtider i god tid innan. Vi var ju likadana och började tänka jul redan i slutet på januari förra året. Att vi sedan bokade så sent hade andra orsaker. 🙂

    • Jag har hört någonstans att det optimala är 6-8 månader innan men så tidigt har jag nog aldrig bokat. Fem månader är det längsta, mer normalt är 2-3 månader om det är resor längre bort. Europa-resor kan bli med ännu kortare varsel. Undantaget är LA-resan för två år sedan, då bokade jag tre veckor i förväg… 🙂 Hur ser du på saken? När bokar du? Och då bokar du för ett helt flyttlass? 😉

 1. Jag missade nog detta inlägg i vintras – kul att läsa hur som helst! Tycker det låter som ett helt okej pris, och ni gjorde ju ett gäng trevliga aktiviteter också 🙂

  Räknade på min USA-resa när jag kom hem och det är alltid lite chockerande att få det svart på vitt vad alltihop egentligen kostade… Men då fick jag ju tänka på att jag var borta i 3 veckor (och att Kalifornien är rätt dyrt), inte lagade någon mat över huvud taget, samt shoppade en del 😉

  • Ja, resan blev faktiskt ytterligare billigare efter ersättning från försäkrings- och flygbolag efter den försening vi råkade ut för. Men det blir ju galet att ta med i en sådan här kalkyl. 🙂

   Tre veckor i en svindyr stad och äta ute varje dag. Alltså… det plockar. Snabbt. Plus shoppingen. Vågar inte tänka tanken ens. 😉

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.