Bland putsade fasader i Kyiv

Vissa resor som görs minns man lite extra av olika anledningar. Det kan ha varit den där restaurangen, de där människorna eller det där klimatet som en aldrig tidigare upplevt. Personligen har jag en speciell resa jag ibland tänker tillbaka på, med blandade känslor. En resa som kändes väldigt enkel när den väl blev av och som gav många oförglömliga minnen. Bland tillsynes putsade fasader. För idag är det en plats som jag i skrivande stund inte alls är särskilt dragen till med tanke på utvecklingen de få senaste åren.

Kyiv.

En förmiddag i maj 2012 la jag vantarna på en resa till Ukraina och fotbolls-EM. Det var matchen Ukraina – Sverige som hägrade och i junis första hälft lyfte vi i en MD80 från Arlanda.

Det finns mycket fint att minnas, ja det mesta faktiskt. Att det var vår första riktiga resa tillsammans. Första resan till en större fotbollsturnering, EM i det här fallet. Vädret som präglade vistelsen med 35°C på dagarna. Kyivs putsade fasader och härliga klimat. Och så klart matchen med stämningen, som Sverige dock torskade med 2-1.

Idag, fyra år senare, lockas jag inte alls av att sätta min fot i Ukraina, även om landet är stort och de östra delarna skiljer sig en del från de västra. Där stridigheter pågår på Krim-halvön men där Kyiv ändå verkar förhållandevis lugnt just nu. Men. Jag vet inte hur skitigt det var innan stan rustades upp inför världens ögon och fotbolls-EM. Jag vet inte hur mycket eller lite Kyiv har berörts av oroligheterna på det stora hela och jag vet definitivt alldeles för lite om politiken bakom för att ha något längre utlägg om det. Men av det jag hört i nyhetsrapportering och sett på Youtube så är det inget att åka tillbaka till heller. Tyvärr.

Det är bara fyra år sedan vi var där och hade en riktigt bra helg. Det är bara fyra år sedan. Jag satt och grävde i bildarkivet härom kvällen och hittade lite bilder därifrån. Eftersom resan knappt bloggats alls så tänkte jag ge mitt första och enda riktiga bidrag här och nu. Det Kyiv som jag minns. Bland putsade fasader och med något vidrigt och oroväckande som bubblade under ytan.

Hotell i Kiev

Gata i Kiev

Putsade fasader i Kiev

Putsade fasader i Kiev

Kiev

Putsade fasader i Kiev

Putsade fasader i Kiev

The Ukrainian State Museum of the Great Patriotic War

The Ukrainian State Museum of the Great Patriotic War

Swedish Corner, Kiev 2012

Ukraina - Sverige 2-1

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

4 KOMMENTARER

  1. Om du undrar hur skitig staten var innan den rustades upp för EM, så besökte jag staden 2009 och den var inte skitig alls. Jättefina fasader, rent i gatorna, blänkande kupoler av guld. Och när det gäller Kiev just nu, så sitter en kompis till mig på planet från Kiev och tillbaka till Sverige just nu. Vad jag förstår har storstadsweekenden varit utmärkt. 🙂

  2. Härligt Johnny, det är nog sådana rapporter och verklighetsförankringar som jag behöver i min ytliga tro om att staden bara ”existerade” under EM. 🙂 Min känsla då var ju att mycket skräp var bortstädat inför EM och sedan såg jag bara kravaller två år senare. Vi såg exempelvis knappt några tiggare eller uteliggare, och jag vet inte var jag fått den ”förväntan” ifrån men… ja, det kändes nästan lite VÄL fint. Och då värmer det ju extra när en hör om weekendresor dit nu.

  3. Jag får hålla med Johnny här. Vi har varit i Kiev två vintrar och firat nyår: 2009/2010 och 2011/2012. Sååå fin stad! Och absolut inte skitigt någonstans! 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.