CitizenM, smarthet och en god natts sömn

Jag hinner knappt kliva av en lätt försenad flight AF1063 på Charles de Gaulle utanför Paris innan jag eskorteras genom terminaler, ankomsthallar och långa korridorer i en ödslig flygplatsmiljö en sen måndagskväll. Det vore dessutom lögn om jag påstod att jag minns något av omgivningarna eller vart jag faktiskt gick. Ej vid mina sinnens fulla bruk? Jodå, möjligtvis lite trött efter en lång dag, men både jag och den otroligt vänlige och sociale servanten höll låda från första sekund till tack-och-hejdå vid CDGVAL, terminalpendeln på Charles de Gaulle. Två stationer och en kort promenad senare entrar jag huset för natten. Hotellet CitizenM välkomnar mig med en avslappnad och modern atmosfär.

Och det moderna har jag bara sett ytan av än så länge. Jag får snabbt hjälp men här är ingen klassisk reception med person bakom disk. Här är jag själv bakom disken och får via touchskärm sköta hela incheckningen på egen hand, allt från att skriva in mitt namn till att koda rumsnyckel.

Fem våningar senare tar jag och den introverta delen av mig steget in i bubblan. Rummet alltså. Just det där med hotellrum är speciellt i mina ögon. Att få stänga in sig och bara vara där. Själv. Och jag gillar små, intima och genomtänkta rum. Utan taklampor i klassisk utformning. Jag avskyr taklampor. I klassisk utformning.

Hotellrum på citizenM

Kuddkrig på citizenM

Tekniskt mumbojumbo var det. Incheckningen touchade bara på ytan med ”gör-det-själv”-förfarandet. På rummet välkomnas jag av en iPad mini och med den här styr jag sedan det mesta. Nej, den spolar inte (så vitt jag upptäckte) toaletten och den startar inte duschen. Den styr däremot belysning, mörkläggning och även väckning om man så önskar.

Det finns några förinställda belysningslägen som alla sätter sin prägel på rummet. Party, romantik, relax eller film. Okej, för min del spelade just de här lägena denna kväll mindre roll men om jag haft lite mer tid och festat till det med en öl eller två så hade jag eventuellt övervägt partyläget. Filmläget däremot sätter inte bara rätt belysning utan startar också TV:n i movie-mode och drar även ner mörkläggningsgardinen. För den rätta biokänslan. Jag noterar och tar med mig idéerna hem…

Välkommen till citizenM

Det smarta hotellrummet styrs av en iPad mini

2007 bodde jag på ett hotell i Hamburg. Jag kommer inte ihåg vilken kedja det var men det bestående minnet därifrån var den frostade glasdörren till badrummet, som dessutom hade en glipa på ett par decimeter mellan golv och dörr. Vi pratar alltså obefintlig privat egentid på toaletten. Lyckligtvis har jag inte stött på det efteråt i den bemärkelsen men CitizenM är inte jättelångt därifrån. Toalett och dusch är inhyst i en sorts semitransparent kabin mitt i rummet och handfat med spegel är i rummets hall.

Alltså, jag vet inte riktigt. Nu bodde jag själv men vissa delar vill i alla fall jag ha avskiljt. Rejält. Men det verkar bara vara the Swedish thing. Ja. Nej. Jag vet inte. Fast i designkonceptet passar det ändå in. Och så kan man ju alltid be sin roommate att lämna rummet en stund…

citizenM

citizenM

Detaljer detaljer, men de är viktiga. Detaljerna alltså. Som när jag packade upp handbagaget och insåg att jag glömt stickkontakten till mobilladdaren hemma. Nu hade jag ju förvisso datorn med mig så att ladda min iPhone var aldrig ett problem, men att kunna stoppa kabeln rakt in i väggen är en sådan där skön detalj som jag noterar.

På tal om detaljer. Wifi-uppkopplingen. Bra grejer. Snabbt, enkelt och stabilt. Lite det i alla fall jag förväntar mig på ett hotell när vi skriver 2016.

USB-kontakter

Att efter en god natts sömn få vakna upp i en skön hotellsäng hör till höjdarna en kan utsätta sig själv för. Alarmet väckte mig och när jag snoozat klart en kvart åkte rullgardinen upp. Är man normalt funtad så ser man en byggarbetsplats, en lyftkran, en grå himmel och generellt sett en ganska tråkig utsikt. Det är okej att se det så.

Själv såg jag AF7 komma in för landning. Ja, alltså. En A380 från Air France som precis rundat av nattens flygning från New York. Där satt jag sedan i sängen med Flightradar24 i knät och spanade ut en stund på morgonens ankomster innan frukost- och kaffebehovet blev för stort.

Jag är sån. ”Förlåt”. Typ.

Rum med flygplatsutsikt

Jag är morgontrött. Och nattpigg. Mest morgontrött tror jag. Ingen jättenyhet. I lobbyn på entréplan serveras frukosten och här får man en kaffe på beställning. Färsk och rykande varm. Med tröttheten svidandes i ögonen greppade jag dock inte alla detaljer och det var ingen självklarhet vart alla tillbehör fanns. Efter lite snurrande och funderande hittade jag det jag ville ha och slog mig ner vid ett bord och läste morgonens nyheter. Kaffet smakade superbt och det är inget jag tar för givet på ett hotell. Ens 2016.

citizenM - öppna ytor i lobbyn

Frukost på citizenM

citizenM - öppna ytor i lobbyn

Klockan har en förmåga att rusa iväg på morgonen och med min planerade date klockan nio så checkade jag ut och lämnade citizenM bakom mig. En tisdagsmorgon tog det mig sex minuter från det att jag klev ut genom entrén tills det att jag kom till TGV, nedgången till tågstationen i terminal 2.

Så, några korta om vistelsen på citizenM så.

På pluskontot:

 • Läget. Från Terminal 2 på CDG är det några få minuters gratis tågresa och ytterligare några minuters promenad.
 • Enkel och snabb gör-det-själv-incheckning.
 • Genomtänkta rum med enhetlig och stilren inredning.
 • Smarta rummet, med iPad-styrd belysning.
 • USB-laddning och stabilt wifi.
 • Sängen!
 • Duschen, med regnmunstycket. Relax!
 • Lobbyn var inbjudande och hade en härlig atmosfär.

På förbättringskontot:

 • Frukosten var lite förvirrande, inte helt glasklart vart allt fanns.
 • Den obefintligt privata sfären på toaletten.
 • Den personliga kontakten var i minsta laget. Även om personalen var trevlig så är känslan att man helst inte ska träffa dem alls.
 • Läget. Är man inte flygintresserad så är det ett ganska ointressant område.

Prisexempel, citizenM CDG: från 700SEK och upp till 1800SEK per rum och natt, beroende på tidpunkt. Besök deras webb för priser.

Föregående inläggEn mil på hal is
Nästa inläggTrendspaning och tyskar
Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

11 KOMMENTARER

 1. Det där med obefintligt privatliv på tänkartronen reflekterade vi över i höstas på Fuerteventura med. Förstår inte riktigt syftet med ett badrum där man inte kan stänga om sig och åtminstone inbilla sig att det existerar ljudisolering.

  På gott och ont, så får ju förhållandet man har med sitt resesällskap sig en ordentlig verklighetskoll och ett antal steg in i det mer (o)bekväma…

 2. ”Ursäkta, kan du kolla hur wifi-täckningen är längst bort i korridoren är du snäll?” och så låser man rummet från insidan en stund. Typ. 🙂

 3. Många fina bilder, som vanligt. Jag undrar, då jag inte bott på ett sådant hotellrum, hur fick du nyckeln när du kodat dig fram? Var det en maskin som öppnades och den låg inuti? Kunde man beställa roomservice och styra temperaturen med iPaden?

  • Tack! 🙂 Vid incheckningsdatorn låg det ”tomma” nyckelkort som man tog och själv ”blippade” vid datorn i samband med incheckningen. Väldigt smidigt. Vad gäller roomservice så vet jag inte, däremot var det fullt möjligt att ställa temperaturen med hjälp av iPaden.

 4. På något vis låg början av inlägget kvar i mitt huvud hela tiden jag läste och min tanke var hela tiden – fanns det verkligen någon personal? Kanske kaffet och frukosten också sköttes via en ipad? Nej, jag vill mötas av ett leende när jag checkar in någonstans. (för annars finns risken att jag blir sittande utan rum så oteknisk som jag är)

 5. Jodå Anita, det fanns personal både när jag anlände (som visade mig hur incheckningen går till) och personal vid frukosten (som gav mig en väldigt bra kaffestart på dagen). Det behöver du inte oroa dig för. 🙂 Det som var positivt med själva incheckningen och hela lobbyn var ju dess öppna ytor. Det gillade jag!

 6. Nej jag vill verkligen ha så mycket privacy som möjligt i synnerhet på toan…! Gärna bra isolerade också, för man vet ju aldrig när ”turistmagen” ger sig till känna :’D Men annars gillade jag det där boendet! 🙂

 7. Oj, nej jag har inte ens varit i Paris! Jag menade bara att jag gillar det utgående från bilderna i din blogg 😀 Blev visst lite konstig formulering där.. 😉

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.