Tioåringen – ett decennium med bloggen

Slutet på mars 2006. Jag satt hemma i lägenheten och lekte med min dåvarande hemsida. Redan då hade jag på dryden.se på egen hand byggt lite funktionalitet för att med ojämna mellanrum kunna uppdatera för omvärlden (läs: närmaste släkten) om vad som hände i mitt liv. Lite som en blogg men utan ett vettigt verktyg i botten och utan att kallas just för blogg. Varje uppdatering krävde kodknackande och pillande i MySQL-databasen. Bilderna var ganska lågupplösta, smartphones var ännu inte på marknaden och det mesta ganska omständigt när det kom till underhållet och innehållet.

Där någonstans får jag tipset, av min nätkompis Caya, att installera ett bloggverktyg. Det skulle sköta mycket av jobbet helt automatiskt bara jag själv petade in text och monterade bilder. Sagt och gjort, Textpattern åkte in på webbservern och den 30 mars 2006 publicerade jag det som kom att bli mitt första riktiga blogginlägg.

30 mars 2016. Jag skriver det här inlägget på min blogg, tioåringen, som alltså jubilerar just idag. Ett decennium av skrivande, fotande, åsiktsförfattande och emellanåt sågande av diverse saker och ting. Jag kan knappt fatta att det har gått tio år samtidigt som jag faktiskt kan förstå det. Från en fjunig och nydumpad knappt 26-åring mellan två jobb och som just köpt sin första egna bil till en snart 36-årig pojke som tycker det är roligt att åka till Paris över dagen, blogga både oftare och för en betydligt större publik och som just nu längtar efter den stundande golfsäsongen.

Tio år! Dryden.se i bloggformat fyller tio år. Alltså. Det är ju helt barockt!

Grattis älskade dryden.se, grattis! Tack tack!

Tioåringen

Timeline

 • 2006, mars: Blogg-CMS:et Textpattern installeras, modifieras och testas. Det första riktiga blogginlägget publiceras den 30 mars.
 • 2009, december: Textpattern åker ut och WordPress åker in, vilket också är bloggens nuvarande plattform. Ett mindre helvete visar det sig, eftersom jag vill ha med alla gamla inlägg över till den nya plattformen. Får uppfinna export och import på egen hand eftersom ingen verkar ha gjort det förut.
 • 2010, juli. Jag författar inlägget om att importera Textpattern till WordPress.
 • 2011, oktober. Inlägget om att få hemmadelning i iTunes att fungera blir mitt första som drar ordentligt med trafik.
 • 2012, juni. Mitt inlägg kring min Google-kalender för EM-tiderna drar mycket folk. Och gör fortfarande.
 • 2014, mars. Fler resor ger fler reseinlägg, fler inlägg ger mer trafik och Blogg100 bidrar till att allt växer.
 • 2014, juni. Blir medlem i nätverket Svenska Resebloggar.
 • 2015, april. Nominerad till Årets reseinspiratör – Träningsresor hos Apollo.
 • 2016, februari. Listas som topp-12 bland svenska resebloggar hos Expressen och blir topptio-finalist hos Travelmarket.
 • 2016, 30 mars. Bloggen som blogg fyller tio år!
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

21 KOMMENTARER

 1. Haaaallå, grattis! Och våra bloggar är lika gamla! Skillnaden är att jag var 14 år när jag skrev mina första inlägg – känns alltså skönt att de inte finns på min nuvarande domän utan i gamla blogspot-arkiv 😉 Din första sida med “veckans babe” är kanske mer likt vad jag hade då, fast även den sidan du hade verkade hålla en viss kvalité, haha!!

  • Jennifer, vad coolt! Två tioåringar alltså. Och de blir ju som viner och whiskey. Bättre med åren. 😉 Du ska inte rota fram de gamla inläggen då? Det kanske är underhållande läsning. Hehe!

 2. Stort (lite sent) grattis till tioåringen! Häftigt att läsa om din bloggresa. Extra coolt att du körde på egen hand så att säga, innan verktygen kom. Vad ska jag komma med då? Började blogga 2008 men hade min första persondator hemma redan 1985 (tack vare datanördig sambo). Då gick jag in och kollade Ascii-koderna när jag körde fast i vissa dataspel. 🙂

  • Ja, jag körde på egen hand med webben sedan 1996 faktiskt, men mer om det 20-årskalaset får det nog bli i sommar tror jag. 😉 1985. Haha, då visste jag inte vad “dator” var för något ens.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.