Tidsresa till Brålanda under kriget

För två år sedan, vid en husstädning utanför Umeå, snubblade jag av en händelse över en bok om Sverige under andra världskriget (Sverige 1939-45, svenska folkets egna bilder från krigsåren). Alldeles i början fastnade jag för en bild som visade sig vara från mina gamla hemtrakter. Ibland händer det att Brålanda dyker upp av en händelse, i minst sagt udda sammanhang och det här var verkligen inget undantag. Snacka om en tidsresa!

Sverige 1939-1945, Svenska folkets egna bilder från krigsåren

Hur som helst, jag ville ju så klart veta var bilden var tagen och vilka som faktiskt är på bilderna, mer detaljerat. Jag har fiskat lite här och var efter folk som kan tänkas veta men har gått bet varje gång. Även här på bloggen skrev jag om det. För ett tag sedan snubblade jag dock över en lokal släktforskarförening på Facebook, Sundals Släktforskare Brålanda. Ni vet, lite sådär ”Åfan, det finns en sådan alltså?”. På vinst och förlust greppade jag det kanske sista halmstrået och postade bild och fråga.

Och där satt den!

Det visade sig finnas en gammal man med både ett utomordentligt fint minne och även anknytning till föreningen. Han satte personerna på bilden direkt! Uppgifterna är dessutom bekräftade av anhöriga och originalfotot finns kvar i familjens ägo. Ingen av de som är med på bilden är dock i livet idag, inte heller fotografen.

En tidsresa till Ristorp 1 utanför Brålanda, Familjen Erlandsson i september 1939

Så. Vilka har vi då att göra med på denna tidsresa?

Jo, det är delar av familjen Erlandsson på Ristorp 1. Fotot är dock inte taget av ”Berit Olsson”. Det är Greta Erlandsson, dock gift och senare avliden som Olsson, som har tagit bilden och varför det i boken är signerat med ett annat förnamn kan vi bara gissa oss till. Tryckfels-Nisse eller pseudonym, välj själv, för utifrån källorna så finns det ingen Berit Olsson med anknytning till familjen ifråga.

På hölasset står pappa Karl, vi har Edith med högaffeln i högsta hugg och sittandes i gräset är Ingegerd. Alla är alltså avlidna idag och jag lyckades även lokalisera deras gravplatser till familjegravar i Brålanda samt fotograf-Greta som ligger vid Sundals Ryrs nya kyrka. Var Ingegerd ligger har jag gått bet på, inga uppgifter vare sig i dödsannons eller på gravsidor på nätet.

 • Karl Erlandsson, född 1879-01-12, avliden 1957-04-26
 • Edith Erlandsson, född 1909-11-02, avliden (Larsson) 1985-04-23
 • Greta Viola Erlandsson, född 1922-07-09, a 1995-02-06.
 • Ingegerd Erlandsson, född 1925-02-20, avliden (Petersson) 2009-06-03

Bilden är tagen vid familjens hus, Ristorp 1, knappt en mil söder om Brålanda och ska enligt mina källor fortfarande stå kvar. Jag tror det är läge för ett besök i sommar och bara se över platsen och verklighetsförankra min lilla tidsresa. Bilden har ju definitivt blivit mer levande nu efter den research som tillslut gav resultat.

Det finns en annan anknytning också, som faktiskt krymper världen lite till och som dessutom har en mer personlig touch på det hela. Greta, fotografen i sammanhanget, blev senare barnmorska och ska ha medverkat både när min mor föddes 1950 och även när min bror föddes 1977. Strax efter den senare födseln ska hon ha gått i pension, enligt de uppgifter jag har.

Ja, jag säger då det. Brålanda. Rätt som det är dyker ursprunget upp när en minst anar det. Och det är lika fascinerande varje gång!

Slutligen vill jag passa på att tacka Sundals Släktforskare Brålanda för ett gediget och skickligt arbete med forskning kring den här bilden och det här ärendet, som nu då gjorde att två års funderingar slutligen fick ett avslut. Och vem vet, vi kanske hörs och ses i liknande sammanhang framöver om fler intressanta bilder skulle dyka upp. I en bok från en dammig bokhylla. Någonstans mitt i en husstädning. I en ort så långt från Brålanda en kan komma.

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

7 KOMMENTARER

 1. Hej Daniel.
  Jag heter Gunvor Larsson och googlade på Ristorp Brålanda, och hittade din sida, för övrigt var jag granne till din mormor och morfar Eva och Bertil Svensson. Jag minns dig och dina syskon också.
  Jag bor fortfarande kvar på Nygatan här i Brålanda.

  Nu undrar jag ifall du var släkt med familjen Erlandsson på Ristorp, eftersom du verkade intresserad av denna familjen.
  Karl Erlandsson som var född 1879, han var bror till min farfar Lars Erlandsson.
  Du undrade också var Ingegerd Erlandsson ligger begravd, jag vet att de bodde i Blåsut, så hon ligger nog begravd på kyrkogården där.
  Det går nog att ta på närmare.
  Är det något du undrar över, får du gärna mejla mig.
  Hälsningar Gunvor

  • Hej Gunvor! Så roligt att du hittade in hit när du letade Ristorp!

   Jag har ingen personlig anknytning till Erlandssons-släkten mer än att jag som gammal Brålanda-bo blev nyfiken på historian bakom fotot jag hittade i den där boken om andra världskriget. Men världen verkar ju uppenbarligen väldigt liten, jag vet ju precis vilket hus du bott i! Tack för den förtydligade informationen. Min mor hälsar förresten, hon blev också jätteglad när hon hörde om din kommentar här. 🙂

   • Hej Daniel.
    Jag vet inte om mitt senaste mail kom fram till dig, Daniel, men jag skickar ännu ett så jag hoppas det fungerar.
    Tack för du förklarade angående släkten Erlandsson.
    Du får hälsa till din mor Inga Lill, jag har bara trevliga minnen från er familj.
    Jag säger fortfarande Eva och Bertil’s villa/hus när jag tänker på, där de bodde.
    Du/ni får ha det så bra.
    Hälsningar Gunvor

    • Den här kommentaren kom i alla fall fram! Jag ska hälsa hela släkten och även mormor och morfar när jag besöker kyrkogården nästa gång (eftersom mormor gick bort i februari tidigare i år 🙁 och nu sällskapar morfar där på kyrkogården).

 2. Hej Daniel.
  Du får gärna hälsa till din släkt från mig.
  Jo, jag läste i ttela att din mormor gått bort.
  Jag vet var de ligger på kyrkogården.De ligger i närheten av mina faddrar, så jag är ofta i det området.
  Det var bra att du talade om att mailet kommit fram.
  Du får ha en trevlig helg,Daniel.

  Hälsningar från Gunvor i”Bröll”(Brålanda)

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.