Sea to Sky Highway och 12 vackra mil i British Columbia

Jag har åkt och kört bil på många vackra platser. Österrike, Schweiz, Italien, Tyskland, Norge, Holland. Och Sverige så klart. Alla har sina speciella egenskaper som gör att en häpnar bakom vindrutan på en väg någonstans i framförallt Europa i mitt fall. Så kom jag till Kanada, British Columbia och Sea to Sky Highway längs delar av British Columbia Highway 99, som gav mig ytterligare ett perspektiv på hur vacker världen är.

Det har hunnit bli förmiddag och jag checkar ut från Whistler Resort & Club i Whistler-”förorten” Creekside. Jag ska köra mot Vancouver men innan jag tar Sea to Sky Highway söderut kör jag en sväng upp till Rainbow Park, som jag spanat in dagen innan. Parken ligger osannolikt vackert belägen med Alta Lake i förgrunden och glaciärprydda bergsmassiv som kuliss. Den magiska stunden har jag redan bloggat om här.

Det här är Sea to Sky Highway

British Columbia Highway 99 sträcker sig från Vancouver i söder upp till Cache Creek 35 mil i nordostlig riktning. De tolv milen upp till Whistler kallas Sea to Sky Highway och det är lätt att förstå varför. Nu hade jag åkt sträckan ett par dagar tidigare, på väg norrut. Fast kanske gör de sig allra bäst i sydlig riktning och jag visste nog inte riktigt vad som väntade, trots att jag redan åkt sträckan.

Nordamerika - Kanada - BC
Hwy99 - Sea to sky highway
Att lämna Whistler för Highway 99
Hwy 99 lookout

”Använd kartan!”

När jag hämtade ut bilen ett par dagar tidigare fick jag en karta med utsiktsplatser och tipset ”Använd den när du åker tillbaka till Vancouver”. Kartan ligger i passagerarsätet bredvid mig, jag tar upp den emellanåt och spanar in den. Ju längre söderut jag kommer desto mer magnifika blir vyerna. På båda sidor om vägen tornar topparna upp sig och egentligen vill jag bara stanna. En lång stund.

Det är när jag ser skylten om Tantalus Lookout som jag tillslut svänger av åt höger, parkerar bilen, kliver ur. Och bara inhalerar stunden. Jag älskar vyer. Alltså. Jag älskar vyer. Sådana där milsvida. Gärna med höga berg, djupa dalar och mäktiga intryck. Det här är rätt plats att stanna på om man befinner sig på Hwy 99 i British Columbia och vill ta en paus.

Jag lämnar huvudvägen vid ett par tillfällen och åker vid sidan om. Både ner i Squamish men jag stannar också till vid Shannon Falls. Det är söndag, strålande solsken och att hitta en parkeringsplats är inte helt enkelt visar det sig. Halva British Columbia verkar vara ute på utflykt och jag kan inte klandra en enda av dem. Längs 99:an är det här ett av de mest populära områdena när det kommer till park- och hike-möjligheter, som tillsammans med Sea to Sky Gondola lockar mängder med besökare.

Tantalus Lookout
Tantalus Lookout
Tantalus lookout
Squamish, BC, Kanada
Shannon Falls, Squamish

Slingrande motorväg mellan bergen

Området vid Squamish präglas annars av det egendomliga Stawamus Chief, ett av världens största fristående granitberg och som sträcker sig över 700 meter ovanför stan.

Resten av resan söderut är en häpnadsväckande färd på en motorväg som slingrar sig längs bergen som reser sig på ena sidan och Howe Sound på högerhanden. Jag har inte varit på Nya Zeeland och jag har bara snuddat vid de norska fjordarnas magi. Däremot har jag såväl motorvägar som slingrande alpvägar i Schweiz, Österrike och Italien på mitt samvete och den här sträckan kvalar definitivt in bland de absolut vackraste vägarna jag kört på.

Turistiskt? Japp. Genuint, folktomt och öde? Nja. Vackert? Nåt-så-in-i-helvete.

Tre-fyra timmar efter att jag lämnat Whistler skymtas Vancouvers skyline och jag börjar bearbeta intrycken från de gångna timmarna. Jag märker knappt, med avstängd GPS, att jag missar avfarten för att följa Hwy 99 hela vägen in över Lions Gate Bridge till downtown. Snart har motorvägen uppgått i British Columbia Highway 1. Åt jättejättefel håll. Jag stannar till på en parkering, andas en sväng och petar igång GPS:en för att komma på banan igen.

Från de lugnaste av tolv mil norrut, bland bergstoppar och stilla sjöar. Till en bilkö i Vancouver för att återlämna hyrbilen. Kontrasterna, som jag tycker så mycket om, är totala. Leendet lika så. Det här är ju därför jag älskar roadtrips så hårt. Och jag vill ha mer.

Mycket mer.

Downtown Vancouver

8 KOMMENTARER

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.