Fem platser jag vill återvända till

Varje resa behöver inte vara till ett nytt resmål, ibland vill en helt enkelt bara återvända till något bekant. Många reser ju till exempel till samma semesterort år efter år, där en kanske har lägenhet, ett speciellt hotell eller helt enkelt att de vet vad de faktiskt får. Personligen ser jag gärna nya saker och det är ett av skälen till varför jag exempelvis inte lockas alls av en stuga i fjällen att besöka samma hotell år efter år.

Men. Även jag vill med ojämna mellanrum återvända till platser som landat på precis rätt plats i hjärtat. De finns och de är ett gäng så jag tänkte dra mina fem återvändarfavoriter här. Har du några speciella platser som du gärna åker tillbaka till? Lämna en kommentar längst ner!

Lugano, Schweiz
I sydöstra spetsen av Schweiz och bara 8 mil från Milano ligger rivieran. Schweiz riviera alltså. Osannolikt vackert belägen vid Luganosjön där bergen drar från flera hundra meter rakt ner i vattnet. Det råder också nästan lite tropiskt klimat här på somrarna med palmprydda strandpromenader. 1992 var jag här första gången och efter det har det blivit flera återbesök. Senaste gången 2005 och det hör ni ju själva att det är alldeles för längesedan.

Vad som fastnade i hjärtat? Läget, vyerna, de vackra stadsdelarna och att stan klättrar upp på bergen! Åk upp på San Salvatore och fika eller dra till andra sidan bukten och ta Monte Brè.

Lugano och San Salvatore - en plats att återvända till.

Chamonix, Frankrike
Oj, nu låter det som att jag säsongsjobbat i 54 vinterhalvår och kan stället innan och utan. Det kan inte bli mer fel eftersom jag bara varit i byn en gång. Vad var det då som gjorde grejen? Tja, blev kär i i tanken att bestiga Mt. Blanc och då är Chamonix en lämplig utgångspunkt. Det är faktiskt enda skälet, just här och just nu. Visst är det en vacker by och allt sånt men det är fortfarande en toppbestigning som gör att jag längtar tillbaka.

Mt Blanc, Chamonix

Rothenburg ob der Tauber, Bayern i Tyskland
Första gången jag besökte Rothenburg, åtta mil väster om Nürnberg, måste ha varit 1990. På väg till eller från Venedig på en av de roadtrips familjen gjorde när jag var barn, fem personer inklämda i en gammal röd Saab 900. Bestående minnen? Rothenburger Schneeballen (även känd som Fränkische Schneeballen), ringmuren och julaffären Käthe Wohlfart. under WW2 bombades stan sönder och samman men är återuppbygd i gammal god anda.

Dessutom är en av stans mest kända gator med i ett av världens mest kända datorspel, Monkey Island. Nu har jag i och för sig inte spelat spelet men jag kände igen stan. Direkt. Alltid något.

Plönlein i Rothenburg

Charlotte Amalie, Amerikanska Jungfruöarna, Karibien
Det var på kryssningen 2014 som vi ankrade och klev i land på Saint Thomas i Karibien. Målet för vår dag på ön var att dyka och vi blev upphämtade direkt i hamnen. Därifrån åkte vi rakt över öns bergkam till andra sidan och den lilla bukten Hull Bay. En fantastisk dag på så många sätt men grejen med att återvända är nog mest för att jag vill se mer. Jag kände mig helt enkelt inte färdig, framförallt efter att jag hört så mycket gott om stället på olika håll och kanter.

Inte den smidigaste platsen att åka till direkt men hela kryssningen skulle jag faktiskt kunna tänka mig att köra på repeat!

Hull Bay, Saint Thomas
Charlotte Amalie

Whistler, Kanada
Må så vara att jag har Kanada-resan i färskt minne men jag är verkligen inte färdig här borta. Whistler verkar ha helt fantastiskt mycket att erbjuda och jag tänker främst på sommaren och tidiga hösten. Vandringsleder, mountainbike, zipline, mer vandringar, kajakpaddling, forsränning (?). Eller bara sitta på en brygga och ta in stunden, tystnaden och vyerna. När sommaren och hösten är klar, well då har man ju en hel vintersäsong att sätta sprätt på.

Som sagt, jag är inte klar i Whistler och jag kan tänka mig ett par dagar till i Vancouver också när jag ändå är i krokarna.

Alta Lake, Whistler
Bergstoppar, British Columbia

Det här var fem av många platser som jag vill återvända till, nu vill jag veta era! Har ni bloggat så får ni gärna posta länken här nere!

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

20 KOMMENTARER

 1. Mycket intressant inlägg och kul att höra vart du vill resa när du återvänder!

  Man blir mycket riktigt inte klar med vissa ställen eller också trivs man så bra att man känner sig hemma. 🙂 Och vart jag allra helst åker tillbaka, det vet du redan: New York. Men nu är jag redan sugen på att resa tillbaka till Budapest!

  Här har jag tidigare bloggat om att resa tillbaka till samma ställe: http://www.travelonacloud.com/2016/01/om-att-resa-tillbaka-till-samma-stalle.html

 2. Rothenburg är ju oerhört puttinuttigt men jag blev lite störd på att de pratade engelska per automatik hos Käthe och gav nig USA Today! Luzern är verkligen underbart. Kan tänka mig att återvända men gillar också Zermatt med sina trätunnlar och glaciärer. Lauterbrunnen vill jag också tillbaka till men min lista på de jag absolut reser tillbaka till eller där det är dags för andrabesöket snart är:

  St Ives, Visby, Barcelona, Manchester och Venedig. Edinburgh och Budapest också men du hade ju bara fem. 🙂

  • Haha! Risken en får ta på turistorterna, vilket Rothenburg nästan får räknas som. Manchester är ju också med på listan. Så klart. Men på plats 6. 😉

 3. Aaaalltså, det eviga dilemmat – skulle jättegärna resa till gamla platser, men vill ju också se det nya.

  Favoriter jag gärna vill se igen:

  1. Nya Zeeland
  2. Vancouver med omnejd (också Whistler, i bättre väder för att faktiskt SE bergen + mer av Rocky Mountains)
  3. New York
  4. München
  5. Indien (men dit är jag ju påväg till snart igen!!)
  6. Kuba

  • Jenn, München hade jag nästan med på listan men jag vet inte om jag vågar åka tillbaka. Vi hade en sån jädra bra helg där att jag inte riktigt vågar förstöra det minnet. Du vet, oktober-nånstans, strålande solsken, öl på Allianz Arena och sprakande färger i Englischer Garten. 😉

 4. Sv: Ja du måste nån gång åka till Nya Zeeland och vulkanön, ett minne för livet!
  Mongoliet står högt på min lista att resa tillbaka till! Ska nog ta och skriva ihop ett inlägg mitt besök där snart. Blev lite inspirerad nu, tack 🙂

  • Haha, varsågod Jeanette! NZ åker jag gärna till även om det inte står med på min “återresa”-lista. Primärt för att jag aldrig varit där. Än. 😉

 5. Favoriter JAG gärna vill tillbaka till…NU, är

  Nya Zeeland
  Siena
  Sydtirol
  Salzburger Land
  San Franzisco
  Vancouver
  Seattle
  Och tillbaka till skidåkning i Vail

  Det blev en så lång lista att jag inte skriver Köln, för där brukar ju jag vara rätt ofta ändå 😉

  • Heike! Tack för kommentaren! Salzburg var det längesedan jag var i, 1990 om jag minns rätt. Åker gärna tillbaka dit och till södra Tyskland rent generellt. Örnnästet ligger ju i krokarna och det är fortfarande inte ikryssat på att-göra-listan, trots att vi campade nedanför (även det 1990). 🙂

  • Gör Kanada FREEDOMtravel! Även om jag bara sett en liten liten LITEN del så kan jag bara konstatera att det är helt magiskt fint på de ställen där jag var! Att hyra bil och korsa Klippiga Bergen är något jag tänkt på flera år men prioriterat ner för annat. Längtan efter en sån roadtrip blev ganska mycket större efter Vancouver-resan. 🙂

 6. Kul att läsa om andra som känner som jag. Men har som regel att när jag åker på semester på sommaren måste jag se minst ett nytt ställe/stad. I sommar blir det några kära återseenden men också 9 nya städer 🙂

  Mina favoritplatser att resa tillbaka till är
  1. Seattle, kommer nog aldrig känna mig klar där även om jag bott där under ett års tid.
  2. Hurghada och Egypten. Har sett det mesta där också under mina två vintersäsonger där men kan inte få nog.
  3. NEW YORK, Såklart
  4. Los Angeles
  5. San francisco, har varit där 7 gånger men det räcker inte!
  6. Hawaii. Kände att 10 dagar på Oahu inte var tillräckligt. Vill ha mer 🙂

  • NY står också med på en återresa-lista men fick inte riktigt plats här. Däremot är LA inte alls på listan. Jag kände mig väldigt klar där efter tre dagar för ett par år sedan och fick inte alls någon längtan tillbaka. Klart överskattat i mina ögon. Däremot, när jag var i Vancouver fick jag tipset att åka till Seattle som tydligen ska vara en riktig höjdare. Du verkar kunna skriva under på det. Spännande! 🙂

 7. Håller med dig! Det finns en del ställen som bara är för bra för att inte försöka åka tillbaka till. Har inte bloggat så länge så har inte länkar till allt, men här är min lista!

  Santa Teresa i Costa Rica
  Om man vill testa att surfa är det här den perfekta platsen. Ett ställe som jag på allvar övervägt att flytta till. Under min rundresa i Costa Rica var jag överförtjust i vissa delar av landet och mindre förtjust i andra.

  Grand Canyon
  Min stora res-svaghet. Har varit där 3 ggr. Senast på en resa längs Colorado River genom Grand Canyon. En resa som jag drömmer om att få göra om med mina barn i framtiden. Har skrivit om resan här: http://frukapten.se/2016/04/19/grand-canyon-river-rafting-expedition/

  New York
  Ja, en klassiker på en sån här lista. En stad där jag har bott i 5 år men som jag inte på nåt sätt är klar med.

  Florida
  Var länge totalt ointresserad av detta resmål. Tills jag fick barn 🙂 Och så var det inte alls som jag trott. Har skrivit om det här: http://frukapten.se/category/florida/

  Holbox i Mexico
  En riktig pärla. Var där före det blev ett resmål för de stora researrangörerna. Har dålig koll på hur det är där nu.

  • Härlig kommentar Vanja, tack för den och sköna tips! Costa Rica har jag också hört mycket fint om, både vad gäller platser och befolkning. Helt klart spännande och en tanke där är att ta Galapagos om man ändå är i… ehum, “krokarna”. 😉

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.