Heja Sverige – mina fem sommarfavoriter

Idag firar vi svenska flaggans dag, tillika Sveriges nationaldag, och vad passar då bättre än en hyllning till vårt kära land? Många är vi som åker jorden runt flera varv för att hitta den där platsen och upptäcka nya spännande saker men många missar vad som faktiskt finns innanför våra egna gränser. Här är mina fem sommarfavoriter, högt som lågt, som jag mer än gärna återvänder till. Heja Sverige!

Grebbestad, Bohuslän

Under vår första sommar tillsammans för några år sedan, tog Maria med mig till sina vänner som bor i krokarna och sedan dess är det här snudd på ett måste på semestern. Även om orten är helt fullproppad med folk norrmän under juli månad så är det ändå något sorts skönt semesterlunk som lägger sig som ett täcke över klippor, skrevor, stränder och glassbarer.

Och det här är semester. Långt från jobb och måsten. Bara göra vad en vill. När en vill. Spana in alla båtar, träna, bränna pengar i Sportshopen, dra ut på makrillfiske eller bara spana in kända sommarstugor från båten. På Dannholmen, stugan på bilden nedan, bodde till exempel Ingrid Bergman.

Dannholmen Fjällbacka

Heja Sverige och Grebbestad

Krabbfiske i Grebbestad

Baljåsen, Dalsland

Ja, jag har bara varit här två gånger och ja, jag borde vara van vid högre berg än Dalslands högsta punkt på 301 meter över havet. Men det är något alldeles speciellt med att från toppen av Baljåsen sätta sig ner och blicka ut över de djupa och milsvida dalsländska skogarna. De rymmer så mycket historik. Historik både för mig själv men blotta tanken på att folk drog runt här för tusentals år sedan, och såg ungefär samma saker som mig, är ganska svindlande.

I krokarna finns ju dessutom mänskliga avtryck så som hällristningarna i Tisselskog/Högsbyn och även naturfenomen som jättegrytorna i Steneby. Mäktigt!

Baljåsen, Dalslands högsta punkt

Sommarhagen, Frösön

Även om jag inte är särskilt bekant med Peterson-Berger och hans verk så får jag ändå ge karln att han hade god smak för boendeplats. Sommarhagen på Frösön ligger sådär overkligt vackert med sjöutsikt och så även Oviksfjällen som reser sig upp några mil bort. Tar man sig dessutom på en promenad runt i området går stigarna långa över ängarna och uppe vid Frösö kyrka är utsikten om möjligt ännu bättre.

Jag har ungefär samma vyer på golfbanan, som ni kanske sett bilder på tidigare, med Sveriges vackraste öppningshål. Well. Är en i krokarna så är det här ett måste. Punkt.

Frösö golfbana, nära Sommarhagen

Liseberg, Göteborg

Det råder väl knappast några större tvivel om att Sveriges bästa nöjesfält ligger i Göteborg, och så får Gröna Lund göra vad fan de vill åt saken. Den här parken har ju faktiskt det mesta en kan önska sig och inte nog med alla attraktioner – den är ju så fantastiskt vacker med all sin grönska, kuperade terräng och dessutom mitt i stan!

Visst, det är barnkalas, fullt ös från start till mål och långt från tysta bergstoppar i Dalsland men att göra Liseberg en sommardag är ändå något speciellt. Oavsett om en är 6, 16 eller 36.

Balder på Liseberg

Kebnekaise, Sveriges högsta berg

Fördelen med att ha livet mitt i Sverige (Östersund alltså) är att det i princip är lika långt till sydspetsen som till de norra avkrokarna. 70-80-90 mil till västkusten. Eller tvärtom. 90 mil till Sveriges topp och Kebnekaise! Vi gjorde den bestigningen för snart två år sedan och de dagarna står sig fortfarande några av de bästa jag ”utsatt” mig själv för i det här landet. Eller över huvudtaget faktiskt.

Då menar jag inte enbart att stå just på toppen och sedan vara nöjd med det. Jag menar hela grejen! All vandring, miljöerna en omgavs av, tältnätterna, väderomslagen, svetten som rann längs ryggen. Rubbet!

Jobbigt? Japp, bland det jobbigaste jag gjort. Värt mödan? Alla dagar och jag kan tänka mig att göra om det. Jag har en lista också, Fem tips om du ska bestiga Kebnekaise. Läs gärna den om det finns den minsta tanke på att göra samma sak!

Kebnekaise - västra leden

Kebnekaise - Top of Sweden

Det här var mina fem favoritplatser som jag besökt minst en gång. När vi ändå är inne på temat Heja Sverige!, vilka är dina favoritplatser? Har du bloggat om det så lämna gärna en kommentar eller författa något här och nu.

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

12 KOMMENTARER

 1. Spännande favoriter – du fick med lite av allt där! Jag skulle så gärna vilja roadtrippa Sverige och Norge någon sommar.

  Kom för övrigt att tänka på ett av mina absolut favoritcitat ”Though we travel the world over to find the beautiful, we must carry it with us or we find it not.” Så sant.

  • Så sant Jennifer, så sant! Vi ska faktiskt göra lite Norge i sommar (är planen) så det kanske blir inlägg om det framöver här. Och Sverige, herrejösses. Du är ju från THE place, du är ju uppvuxen i vildmarken! Varför drog du? 😛

 2. Haha, jäkligt bra fråga. Känner mig mindre och mindre hemma i Sverige ju längre tid utomlands som går… 😉 Pratade faktiskt om det i helgen med en kompis i lite samma situation, och måste blogga något om det, paradoxen av att ständigt vilja vidare men egentligen bara vilja vara nära sina nära och kära…

  Kan ju även fortsätta beskriva detta med ytterligare ett favoritcitat jag har: ”I’m restless. Things are calling me away. My hair is being pulled by the stars again.” SÅ känns det, och det var nog helt enkelt därför jag drog.

  • Förstår känslan, även om jag stannat kvar i landet. Fast för vissa är ju Östersund ett annat land, en annan världsdel och en annan kontinent även om dessa vissa bor i samma land.

 3. Kan verka förutsägbart, men det går ju inte att utelämna Gotland på en sån lista. Sen har vi Höga kusten förstås, vill gärna slå ett slag för Sunne i Värmland också samt förstås svenska fjällvärlden i någon form.
  Får nog bli en bloggpost någon gång!

 4. Härliga förslag, 4000mil.se! Gotland är enda landskapet i Sverige som inte är ikryssat än. Vet inte riktigt när det ska bli av dock men en karg och grå höstdag vore nice, jag tror att många platser där skulle göra sig bra i den skepnaden. Och så ser jag fram emot din lista! 🙂

 5. Har funderat mycket över den svenska sommaren i helgen när vi haft den på besök 🙂 jag reser ju väldigt sällan i Sverige och är ofta borta hela sommaren men insåg att min favorit plats är den lilla ort (Örby, Västra Götaland) där jag växt upp, där jag känner till varenda liten stig. Alla hälsar glatt på alla, sjön ligger spegelblank ett stenkast från vårt hus. Ett hus som för mig betyder sommar, även om jag bott där i 24 år. Man kanske skulle strunta i en utlandssemester nästa år och upptäcka Sverige. Det är för sent att ändra resplanerna för det här året, det är bara 13 dagar kvar innan semestern. 🙂

 6. Jag har lite samma ”problem” Julia. Jag skulle gärna uppleva mer av Jämtland och de norra delarna av Sverige men det är så djupt rotat att ha västkust på sommaren att jag nästan varje år pyser dit.

  Fint med ditt smultronställe också, det behövs ibland inte mer än en plats. Tack för att du delade! 🙂

 7. träningsglädje-Sara, då är det bannemig dags! Det är ju Sverige i miniatyr! ”Vi” (eftersom jag är därifrån) har till och med fjäll där (även om min sambo starkt motsätter sig det utan hävdar att det bara är skogsbeklädda kullar). 😉

 8. Av de där ställena har jag besökt Liseberg och Kebnekaise (bara NEDANFÖR berget dock). Liseberg gillade jag verkligen inte alls. Minns bara att jag köade och köade. Till och med för att komma ut från eländet… Nåja, Kebnekaise var fint! Favoritställen? Stockholms skärgård, Tylösand (där jag tillbringade somrarna som barn) Smögen… typ. Och så här hemma i marinan förstås 😉

  • Ni bor ju typ på ett smultronställe, FREEDOMtravel. 😉 Keb är så jädra fint, jag vill verkligen tillbaka dit. Och köerna på Liseberg kan emellanåt (oftast…) vara alldeles för långa i förhållande till åktid men det är smällar en får ta. En gång per år. Max. 😉

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.