Hyrcykel, ringklockor och omvägar

Vi har flera gånger på våra resor de senaste åren funderat på det här med lokala transportmedel för att ta oss runt i framförallt städerna. De flesta alternativen har berörts som tunnelbana, lokalbuss, turistbuss, kanalbåt, taxi, hyrcykel och även segway. Det har ändå alltid slutat med många och långa promenader, trötta ben och många kaffepauser. Inget ont i det, vi gillar att röra på oss och har inga problem med att gå ett par mil om dagen när vi är ute.

I Berlin gjorde vi dock slag i saken. Även om hotellet låg ganska bra till så var det ändå tre-fyra-fem kilometer in till citykärnans sevärdheter så vi såg bra med tidsvinst i att slå till på varsin hyrcykel. Hotellt själva hyrde ut så vi slog till för det humana priset om €12 per cykel och dag.

Sedan ställde jag den kanske dummaste frågan av dem alla.

– Ursäkta men cykelhjälm, vad kostar det?
– Cykelhjälm? Eh… hm… nja… det har vi inga. *fnitter*

Det smartaste hade ju varit att sonika riva kontraktet men vi körde ändå. Ja, det sved för jag tycker verkligen inte om att cykla utan hjälm, så det här kanske inte var det smartaste av beslut. Hur som helst. De enda vi såg som hade hjälm på sig var ett gäng andra turister på, tillsynes, egna cyklar. I övrigt verkar det där med hjälm inte vara något som Berlinarna själva bryr sig särskilt hårt om. Och då var cykelbanorna ordentligt trafikerade och gick ofta ut i vägarna också.

Det finns gott om dedikerade cykelvägar i Berlin och att susa fram på en hyrcykel kändes verkligen lyxigt. Vi tog oss snabbt mellan de olika platserna och behövde aldrig känna någon stress över hit och dit innan vissa tider. Vi tog dessutom en rejäl ”omväg”. Eftersom jag är som jag är så ville jag ju så klart se Olympiastadion. Halvvägs ut och med en rejäl felcykling (hur svårt kan det vara att följa en helt rak gata?) var jag på väg att ge upp. GPS-klockan hade redan gjort det. Maria pushade på och efter en mils cykling från Potsdamer Platz så nådde vi målet. En folktom och stängd arena i ett lätt duggregn. Lätt värt det. Lätt…

Det här transportmedlet var verkligen guld, både till pris och vad en får. Det blir ju en personlig sightseeing, en åker precis var en vill, stannar när en vill och gör precis det som faller en in. Grymt bra och det kommer att göras om. Med hjälm nästa gång.

Tips om hyrcykel i Berlin

Det finns några saker att tänka på när cykel ska hyras.

  • Kontrollera så att cykeln är hel. Ingen av våra cyklar hade fungerande ringklockor så vi sa till och fick varsin ny cykel.
  • Går cykeln att återlämna på en annan plats? Kolla med uthyraren!
  • Ingår lås och vad kostar en förlust av cykeln?
  • Hjälm! Inte garanterat men absolut värt att fråga!

Hur brukar ni tar er runt i städerna ni besöker?

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

9 KOMMENTARER

  1. Ja i Barcelona kunde vi låna på hotellet och vi valde att göra det en dag men mamma blev mest sur över att det förstörde håret, sminket och jada jada jada så det blev bara en dag. Sen när vi skulle till Gotland försökte jag trugande, ska vi inte cykla runt lite? Aldrig i livet, var mammas svar så njae det har inte blivit så mycket cykel även om jag gillar det ganska mycket. I Warszawa provade vi ju Segway och det var både ett smart och roligt sätt att med guide uppleva gamla stan, mycket snabbare och mycket mer fick man se på samma tid.

  2. Har 24 timmar i Berlin som första stopp på 4,5 månaders långresa, ska bli intressant att se stan igen. Senast jag var där var jag 15 år gammal och då var det lite andra prioriteringar. 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.