Slussarna i Trollhättan – stort och smått

Häromdagen tog jag och Maria en skön egentidspromenad ner till slussarna i Trollhättan. Ypperligt smidigt när far bor alldeles i närheten. Dessutom hade vi flytet (no pun intended) att få se en av kanalbåtarna gå igenom slussystemet, i det här fallet Juno.

Vi hade faktiskt en liten idé om att åka med på en sådan tur nu i veckorna men prislappen gjorde mig inte direkt mindre snål än vad jag redan är. 240 spänn. Per vuxen person. Exklusive mat. Och där egen mat inte får förtäras ombord, vilket i princip tvingar en till lunch ombord. Det betyder typ ytterligare en femhundring för ett sällskap om fyra personer eftersom turen är tre timmar. Ett “njaaaa” på det va?

Hur som helst, vackert är det. Bergknallarna, lummigheten, slussarna, slussningen. Och allt runtomkring. Otroligt vackert. Sedan är det ju något med det här fordonstekniska kring alltihop. Jag är själv helt fantastiskt ointresserad av det praktiska men det hindrar mig ju inte att fascineras av att titta på det. Ensam är jag inte heller, alla åldrar och alla kategorier flockas längs räckena. Eller okej, kanske inte när en vanlig kanalbåt går igenom men…

Slussarna i Trollhättan där Juno slussas.

…väl när en större tar samma väg. En sådan båt fick vi se idag, när vi åkte tillbaka med förhoppningen om att tjejerna skulle tycka att det var spännande. Vi säger så här – det infriades, både vad gäller tjejernas upplevelse och allt annat. Med råge. Vi lyckades tajma in fartyget Eken som precis skulle gå norrut genom den nedre slussen, så vi följde trästockarna från nedre slussen och upp till slusscaféet.

Det var faktiskt första gången jag såg ett större fartyg gå igenom här. Intressant, plus att det är så jädrans tajt! Det var inte många centimeter att spela på, åt något håll. När båten gick förbi mig sträckte jag ut handen och klappade om den lite. Dessutom kunde jag titta in i lunchrummet, de kollade på Kulturnyheterna på SVT.

Tajt som sagt. Och mäktigt. Har ni vägarna förbi kan jag varmt rekommendera ett besök här nere. Efter bilderna kommer det en liten miniguide.

Eken i Trollhättans slussar

Eken i Trollhättans slussar

Eken - rakt in i personalrummet

Eken Torshavn

Besöka slussarna i Trollhättan

Från Trollhättan centrum kör mot och förbi Innovatum, fortsätt söderut längs kanalen så kommer parkering och slussar efter en dryg knapp kilometer. Här finns även ett slusscafé och fina vandringsleder i närheten. För vägbeskrivning, klicka in på en färdigritad rutt Google Maps. Läs mer om slussarna i Trollhättan på VästSverige.com.

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

2 KOMMENTARER

  1. Slussområdet där är ruskigt trevligt! Saknar lite att ha rast i Trollhättan sommartid så som vi hade för några år sedan, när banan ner mot Göteborg fortfarande var ett enda stort byggprojekt. Helt okej att käka frukostmackan på parkbänken intill vattnet där och titta på alla båtburna semesterfirare under tiden 🙂

  2. Eller hur! Och jag upptäckte det här sedan jag flyttade från trakterna. Härligt att att kunna vara turist “hemma” (fast det kanske inte är så mycket hemma egentligen).

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.