Välja hotell – i valen och kvalen

Towe, på resebloggen Come fly with me, drog igång en liten utmaning kring hotell förra veckan. Den kändes rolig att skriva så jag hakar på och svarar på lite frågor kring det där nästan ständigt aktuella ämnet med att välja hotell.

Vad är viktigast när du ska välja hotell?

Priset. I grund och botten är jag inte så sugen på att välja något jättedyrt eftersom jag vet att jag, och vi när vi är flera, sällan tenderar att hänga särskilt mycket på rummen eller på anläggningen. Så, jag tittar på pris och sedan på om det verkar motsvara mina krav.

Vad är det första du gör på ett hotellrum?

Fotar! Det är alltid bra med bilder till arkivet och innan väskor och annat är framlagt så åker kameran fram. Plus att det blir som en minnesanteckning, jag har bilder från de flesta hotellrummen jag bott i de senaste åren.

Hur ser det ut när du ska boka och välja hotell, hur går du till väga?

Hej hej, 28 flikar i Chrome. Tripadvisor dominerar men jag är också frekvent användare av Hotels.com. Och så givetvis en eller ett par flikar med Google Maps, för att bilda mig en uppfattning av staden jag ska bo i. Just kartmuppandet har jag stor nytta av med tiden, det ger mig också kunskaper inför att jag ska leta aktiviteter, restauranger, kommunikationer och liknande.

Vad är värt att lägga extra pengar på?

Läget. Om jag kan hitta ett hotell som kostar lite mer men som ligger bättre i förhållande till något viktigt så är jag beredd att casha upp lite mer.

Vilket är det bästa hotellet du bott på i Sverige?

Sängarna på First Hotell Witt i Kalmar var, när jag bodde där 2009, så jävla bra att jag fortfarande pratar om dem. Rica Hotell Hötorget i Stockholm var fantastiskt tills det blev Scandic och förlorade lite av sin själ. Hade fyra riktigt fina nätter där 2013 men hade två riktigt dåliga nätter där i mars i år.

Annars gillade jag Columbus Loft, numera NoFo Loft på Söder i Stockholm. Ni vet, sådant där gammalt charmigt kvarter med märkliga vinklar och vrår, djupa fönster och lummiga Katarina kyrkogård bakom. Och i härliga kvarter på Söder. Inte det lyxigaste men allt sitter inte i det hela tiden heller.

…fast inget slår ändå Copperhill i Åre. Inget inom detta lands gränser. Jag lovar. Där har vi lyx, kvalitet, underbara sängar med himmelriket för oss kuddälskare, fantastiskt avslappnande miljö och den bästa av utsikter från toppen av Åre Björnen. Maten ska vi inte ens gå in på. Ska ni lyxa till det någon gång så ska ni göra det här. Slutdiskuterat.

Och i världen?

Hotell är ju mer än bara ett rum så när det kommer till helhetskänsla så står sig båda Zanzibar-hotellen väldigt bra. Z Hotel var ju helt klart lyxigast men Jambiani där i sin enkelhet mitt på stranden och bredvid Indiska Oceanen… wow. Det var lyx fast på ett mer mentalt tillfredsställande sätt.

Infinitypool på Z Hotel
Infinitypool på Z Hotel!

Vad ger ett hotell extra pluspoäng?

Bra wifi. Det är fortfarande ingen självklarhet vare sig i Sverige eller utomlands. Och så självfallet bra service. Ett dåligt städat rum kan lätt glömmas om hotellet sköter åtgärderna snyggt.

Ett riktigt bottennapp i hotellväg…

…är alla hotell som på något sätt låter toaletten vara en del av en öppen planlösning. Alltså, vad i självaste sitter det i? Värst? Hotellet i Hamburg som hade en glasdörr till muggen. ”Ursäkta, kan du gå ner i lobbyn en kvart, jag måste skita.”.

Hur viktig är frukosten?

Om den finns så ska den ju vara bra men jag tenderar ofta att välja hotell som inte serverar alls. För mig spelar det mindre roll, jag kan lika gärna gå ut på stan och hitta ett lokalt hak och äta på, även om det så klart innebär merjobb från min sida.

Hotellfrukost - viktigt när du ska välja hotell?

Tre bra saker i ett hotellrum?

En stor säng! Jag sover förvisso oftast bra ändå men en stor och skön säng är ofta pricken över i:et. CitizenM på CDG var ett solklart föredöme. Annars så är bra wifi och tystnad viktigt. Det finns få saker på ett hotellrum som slår en skön kväll efter en intensiv dag. Med en extra kudde, blogg- och nyhetsläsning i sängen där tystnaden sänkt sig över rummet.

Hotellrum på citizenM
Stor och härlig säng på citizenM, CDG/Paris.

Tre mindre bra saker?

När skithusdörren är i glas eller på annat sätt inte ger egentid. Jag förstår inte vem som kan ha sådana tankevurpor när de skissar på hotellrum. Dåligt wifi är också ett stressmoment och borde inte förekomma i dessa tider. Sist av allt – missljud. Fläktar, lyhördhet och annat som inte går att stänga av.

Vilken typ av hotell föredrar du?

Hjärta och själ. Både i väggarna och hos personalen. På en roadtrip i Danmark för några år sedan bokade vi ett rum på ett pensionat samma kväll som vi skulle komma dit. ”Åh nej, fyra rum kvar bara! Vi måste boka nu!”. Det lilla huset hade bara fyra rum och vi var de enda gästerna, och stället drevs av ett äldre par. På morgonen beställde vi frukost och när vi kom ner var det framdukat endast för oss.

Egentid och personligt bemötande när det är som bäst och så vill jag gärna ha det fler gånger! Silstrupgård, om ni har vägarna förbi Thisted alltså.

Klagar du om du inte är nöjd med rummet?

Jag brukar överväga vad det är värt först och främst. I Örebro senast, när vi hittade en ballong och dammråttor under ena sängen rusade jag ner direkt. I Göteborg vid midsommar så hade jag irriterande fläkt och annat men då hade jag packat upp kontoret och orkade helt enkelt inte byta. Min kollega bytte och fick om möjligt ett ännu sämre rum. Då lät jag det vara helt, men avsade mig i princip samtidigt rätten att klaga på Tripadvisor i efterhand.

Finns det någon hotellkedja som ligger dig extra varmt om hjärtat?

Nej. När jag ska välja hotell så spelar kedja oftast mindre roll.

Hur tänker ni läsare när ni ska välja hotell?

Har ni besvarat utmaningen så posta gärna er länk som kommentar, jag vill gärna ha fler tips!

12 KOMMENTARER

 1. Intressant hur folk tänker kring hotell! För mig är nog läget viktigast, och så förstås priset. Hotell utan frukost tycker jag är jobbigt. Jag vaknar med blodsockerfall (galet hungrig) och kan inte ens tänka innan jag ätit 😉

  • FREEDOMtravel: Ja, jag har nog inte heller mitt bästa humör på morgonen men det är sällan det jag tänker på när jag bokar. 🙂

  • Safari skulle jag gärna åka ner på, 4000mil! Vi var ju nästan i krokarna på Zanzibar-resan men djurspanandet får bli en annan gång! 🙂

 2. Jeg har en periode nå væt mye inne på Svenska resebloggar for å finne inspirasjon til min egen forholdsvis nystartete reiseblogg. Noen blogger skiller seg ut i mengden, og din er virkelig en av dem. Det første jeg titter etter er om bloggfeeden har et nytt Drydeninnlegg å by på. Årsak? Bloggen din har et friskt, levende og riktig språk, og har fotografier med kvalitet godt over gjennomsnittet!
  Jeg har ikke svart på hotellutmaningen selv, men har et innlegg om en hotellerfaring som gjør at jeg gjerne velger firestjerners hotell. 🙂
  https://utviljeg.wordpress.com/2016/05/04/aldri-mer-trestjerners/

  • Men vad superglad jag blir för din kommentar, utviljeg! Det är alltid kul att höra från ni som läser här! Tack och tack! 😀

   Jag ska genast kolla in ditt inlägg om hotellen!

 3. Intressant läsning! Tänk så olika man kan tänka kring hotellvalet. För mig är en skön säng det allra viktigaste. Men jag håller absolut med dig, angående toalettdörr och -väggar i glas. Vansinne! Som tur är har jag inte råkat ut för det själv ännu.

  Jag måste absolut svara på denna utmaning jag med, framöver. Återkommer när jag gjort det!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.