Berlins TV-torn och lunch med utsikt

Så. Vi tar det en gång till. Jag älskar utsikter. Vida vyer där jag kan stå och blicka ner på allt som händer nedanför. Att se de små människorna röra sig ljudlöst i hetsen på gator och torg medan jag står på behörigt avstånd och iakttar i lugn och ro. Det var väl ganska låga odds på att vi skulle ta oss till Berlins TV-torn, ta hissen upp och knalla runt i en timme. Och lite till…

Berlin är en ganska platt stad. Ganska. Det är inte särskilt många, om ens några, branta backar att knalla i i city och på sin höjd (no pun intended) är det böljande kullar och enkla uppförs- och nedförslut på gatorna. Så vill man ha utsikt så är det nästan bara Berlins TV-torn som gäller.

Jag är lite som jag är. Det var likadant i New York och World Trade Center. Jag tror att jag gick två varv där. Kanske tre eller fyra. Här blev det två. Eller tre. Ett varv för att ta in vyerna. Ett varv med systemkameran. Ett varv med mobilen. Ja, ni vet hur det fungerar. Eller?

I ärlighetens namn. Berlin är inte den vackraste staden jag besökt. Långt därifrån. Kanske ännu längre bort med tanke på det konturlösa molntäcke som låg över staden den här förmiddagen. Men vyer är vyer. Jag hade kunnat åka upp och titta ut på 124 nymålade väggar medan de torkar och ändå tyckt att det är fascinerande.

Berlin från ovan

Tiergarten

Vi såg massor av kända platser. I bilden ovan har vi Tiergarten, den stora parken som vi tog en morgonlöpning i. Vårt hotell ligger där borta någonstans. I nedre delen, där parken slutar, har vi Brandenburger Tor. Någon vidare beskrivning behövs väl knappast. Bortanför pariserhjulet skymtar monumentet Siegessäule.

I bilden nedan skymtas ett vitt platt tak en bra bit bort. Ja, ni har säkert redan listat ut att det är Olympiastadion, 12 kilometer fågelvägen västerut. Vi cyklade dit senare den här eftermiddagen och det blev sedermera söndagens träningspass. Lätt värt. Tillslut.

Tiergarten och Olympiastadion

Berlins olika transportmedel

Berlin från ovan

Vi hade bara bokat standardbiljetter för entré till utsiktsplanet. Däremot började vi bli hungriga där uppe på 203 meter över Alexanderplatz så vi tog oss friheten att fråga om det fanns några bord lediga över lunchen. Och det fanns det! Så, vi tog trappan upp och blev sittandes i över en timme. I lugn och ro. Bland ganska få besökare. Medan kulan i toppen av tornet hann snurra drygt ett varv avnjöt vi en riktigt bra lunch med utsikt över Berlin i 360°.

Det, mina kära bloggläsare, är pretty close to weltklasse.

Lunch i TV-tornet

Lunch i TV-tornet

Jag framför Berlins TV-torn.

Tips om Berlins TV-torn

 • Boka biljetter innan! Det går att köpa både vanliga entrébiljetter och hela middagspaket, från €13.
 • Till restaurangen bokar man bord men om det inte är så mycket folk – fråga! Vi hade inte bokat bord innan men fick plats över lunch. Och det var faktiskt ganska lite folk när vi satt och åt.
 • Selfiesticks är förbjudna i tornet och lämnas på entréplan, innan hissen. De återfås mot kvitto när man kommer ner igen.
 • Säkerheten är hög, var beredd på att packa upp väskor om du har med dig sådana.
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

12 KOMMENTARER

 1. För egen del räckte det mer än väl att se tv-tornet från marken, svindeln satte stopp bara utav att titta upp på resten. Annars gillar jag utsikter som så starkt, men inte till vilka gränser som helst! 😉

 2. Enig med deg -utsikt må oppsøkes når man er i en by! Jeg går aldri høyere opp enn til tredje trinnet på en stige, da kjenner jeg panikken komme krypende. Men høye tårn går greit. Jeg har også beundret utsikten fra TV-tårnet i Berlin. Og kan du begripe folk som besøker Paris uten å få med seg byen fra toppen av Eiffeltårnet? (Jfr min siste blogpost). Forøvrig måtte sykkel være supert i Berlin, der var det lange avstander mellom severdighetene, synes jeg.

  • Helt rätt Kari! Vi lyckades ju ta oss en mil ut till Olympiastadion tack vare cyklarna så det var väldigt värt! 🙂 Eiffeltornet har jag inte varit uppe i sedan 1992, det känns som att det är läge för det snart igen. Men då kommer jag ihåg att jag kände av höjdskräck lite, när hissen gick upp i det allt smalare tornet. Mäktigt ändå, hehe!

 3. Tack för tipset, vi kommer nog att boka biljett i förväg! Vet ej om det blir lunch eller middag! Kan ju vara ganska coolt att se staden i ett annat ljus kvällstid 🙂

  //Petra

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.