Fjällbacka – känner ni till västkustens filmcentrum?

För några dagar sedan skrev jag om Fjällbacka, den för mig lite bortglömda pärlan på västkusten. Med mysiga båthamnar, sköna kvarter i sann Bohuslän-anda och med kala klippor vart än man må titta. Dessutom hyser det här lilla kustsamhället en hel del filmhistoria också, vilket jag redan i förra inlägget var inne på.

Att Ronja Rövardotter spelades in här kanske inte alla vet men Vargklämman från filmen/serien heter på riktigt Kungsklyftan, som är en del av Vetteberget mitt i Fjällbacka. Klyftan nås enkelt från centrala byn och via ett par branta trappor. Över vissa delar av klyftan ligger det rejäla klippblock som tak, mäktigt att vandra under. Fortsätter man hela vägen upp på Vetteberget är det en storslagen utsikt över samhället och den närmaste skärgården.

Västkustleden i Fjällbacka
Kungsklyftan, Ronja Rövardotter
Segelbåtar på västkusten

Bergsmans andra hem

Fjällbacka var också som ett andra hem för Ingrid Bergman, Sveriges internationellt sett kanske genom tiderna mest omtalade skådespelare, eller rentav person. Hon hittade till samhället 1958 då hon blev visad ön Dannholmen i yttre skärgården och strax utanför samhället. Här spenderade hon sedan nästan varje sommar och engagerade sig även i det lokala livet fram tills det att cancern tog henne 1982. Utanför Dannholmen spreds också merparten av hennes aska.

Mitt i byn finns det nu ett torg uppkallat efter henne, ett kort stenkast från uppgången till Kungsklyftan. Det går också att gå guidade vandringar i Bergmans fotspår.

Dannholmen, Ingrid Bergman, Fjällbacka
Ingrid Bergmans torg, Fjällbacka
Ingrid Bergmans torg, Fjällbacka

Guide i Läckbergs fotspår

I hela Sverige känns det som att jag är den enda som inte bekantat mig med vare sig böcker, serier eller filmer signerade Camilla Läckberg. Hur som helst så har ju de här serierna i både bokform och TV-form slagit stort och sålt i miljontals exemplar i massor av länder. Grejen? De utspelas till stor del i Fjällbacka. Hur jag lyckats ducka för hysterin vet jag inte men jag kanske måste ge det en chans nu när jag är mer bekant med området. Höstens projekt?

Hur som haver, det går guidade turer även i Läckbergs fotspår, en så kallad ”cosy crime walk”. Utgångspunkt? Ingrid Bergmans torg. Så klart. Här går turerna upp och ner i den kuperade byn och det tar ungefär 45 minuter.

När man tröttnat på filmhistoria är det bara att göra det som man gör bäst på västkusten. Gå omkring och inhalera alla sköna miljöer. Båthamnar, bryggor med restauranger och små affärer, kullerstensgator upp och ner runt klipporna och doften av saltvatten. Det blir inte mer västkusten än så här!

Fjällbacka
Hamnen i Fjällbacka
Båtar i Fjällbacka
Torg i Fjällbacka
Svensk flagga i Fjällbacka

8 KOMMENTARER

  1. Fjällbacka hamnade precis i mitt Evernotemapp med ett dokument för varje svenskt landskap. Där skriver jag in ställen i resp landskap jag måste åka till och vem tusan vill missa att gå under samma stenport som Ronja?! 🙂

    • Jag har ju varit i krokarna i flera år och helt missat hela Fjällbacka-grejen. Var där häromåret och fotade lite en kväll men inte så mycket mer. Helt rätt att göra byn den här gången och jag kommer tillbaka. Vi kanske syns där, Linnea? 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.