Mobilt bredband – så bra är Hallon

Precis som för två år sedan blev det den här sommaren ett test av mobilt bredband från Tre:s systeroperatör Hallon, då Smartson valde ut min sambo som testpilot. Hon fick dessutom ta ut ett ”gästkort” så med oss på sommarens alla äventyr hade vi två mobila bredband på 20 gig styck. Det borde väl rimligtvis täcka upp det mesta när det kommer till surf, men hur är egentligen täckningen i Tre:s nät nu för tiden?

Jag började med att installera SIM-korten i varsin wifi hotspot. De där små ”surfpuckarna” är smidiga då de dels tål upp till tio användare och dessutom har rimliga batteritider om upp till tio timmar. Nu varierar så klart det beroende på hur bra/dålig täckning det är och hur mycket de används, men sju-åtta timmar lyckades jag kräma ur dem. Helt klart godkänt, framförallt när de inte kostar mer än tusenlappen.

Nu var det ju inte wifi-prylarna som skulle gå under luppen utan det mobila bredbandet från Hallon. Tjänsten kostar 149:- per månad och det är fritt både från fakturor och bindningstider. Det är helt enkelt som ett kontantkort som man månadsvis använder (eller avslutar) utifrån behov. En perfekt lösning för tre veckor på resande fot och utan att belasta mitt vanliga mobilabonnemang. Jag menar, Halebop. Två gig datatrafik – tjena.

Efter några stickprover lite här och var kan jag konstatera att täckningen är minst sagt fullgod inne i tätbebyggda områden. Frösön, Östersund, Trollhättan, Vänersborg – inga problem. Även längs de ”större” vägarna rullar det på förhållandevis klanderfritt (även om en av surfpuckarna konstant tappar täckning, men det verkar bero på mer på prylen än tjänsten). Ett par hastighetstest med Bredbandskollen i Vänersborg gav följande resultat, helt rimligt och fullt godtagbart.

Mobilt bredband från Hallon

Det var däremot lite värre på de jämtländska vidderna och i de djupa skogarna av Härjedalen, där täckningen inte bara är skral – den är i det närmaste obefintlig med surfmått mätt. Allt norr om Dalälven verkar vara lite sisådär av mina tester och det är svårt att få någon ordentlig fart där, i alla fall för oss när vi susade fram på vägarna.

Test av mobilt bredband

paddlingsturen ute i Dalslands djupa skogar var det inga problem, här tuggade vi på i 3G i alla fall och hade helt okej nedladdningshastigheter. Det är väl både för och nackdelar. Här ute vill man ju egentligen bara lägga sig på bryggan, titta upp i himlen, njuta av skogens sus och sjöns kluckande mot stenarna istället för teknikstress och sociala medier.

Hallon i Dalsland

Hur långt räcker då 20 gig när det kommer till semestersurf? Well, vi trodde nog att de skulle gå åt ganska snabbt så vi valde att hålla lite låg profil med Youtube-användandet (som är galet hett hemma hos både mig och de yngre tjejerna), just för att inte bränna trafiken de två första dagarna. Sedan då, hur kul är det att streama film i de djupaste av skogar och halvtaskig 3G-täckning? Nja, den teknikstressen kan vi bespara oss. Däremot blev det både poddar och Spotify längs vägarna, i ganska stor omfattning.

Youtube förresten. Hallon själva säger att 20 gig räcker till 150 timmars Youtube-tittande men det förstår vi alla att det så klart inte stämmer. En timmes tittande i lägsta möjliga upplösning, 240p, äter upp 480 meg och då orkar tjänsten med knappt 42 timmar. Skruvar vi upp upplösningen några snäpp, till det ganska vanliga 720p, så landar vi på 2,3 gig per timme vilket då inte ens är nio timmars tittande. 1080p tänker jag inte ens gå in på men vill ni kan ni gå in här och titta på tabellen.

När vi sedan kom hem och summerade våra veckor på resande fot så hade vi många gig kvar. Visst, vi hade ”riktiga” wifi:n på ställena där vi bodde och körde mobilt bredband mest i bilen men 20 gig räcker faktiskt längre än man tror. Ska man bara surfa på lite bloggar och läsa nyheter så är det här paketet på gränsen till overkill. Blir det pod- och musiklyssnande är det perfekt men filmer kommer, som sagt, att äta trafik. Kanske Hallon (och andra operatörer) inser det här och skruvar upp datatrafikmängden i sina tjänster till nästa sommar? Hoppas.

Täckningen överlag? Klart godkänd och fullt rimlig för de allra flestas behov. Ibland har jag lite svårt att förstå den här hastighetshetsen som råder. Det ska vara 100 megabit hit och noll och ingen svarstid dit men i slutändan, när vi läser våra nyheter och surfar på bloggar, så räcker det lugnt med 5-10 megabit nedströms. Och då är mobilt bredband från Hallon en utmärkt tjänst till rimligt pris.

Ja, så länge en inte ska ut i Norrlands vida jaktmarker vill säga.

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

2 KOMMENTARER

  1. En sådan där surfpuck har jag börjat bli lite lockad av, åtminstone i teorin. Skulle vara smidigt att ha på vissa ställen där wifi antingen saknas eller fungerar uselt. Fast helst skulle jag se ett vettigt kontantkortsalternativ med ordentlig surfmängd, så man slipper en rullande månadskostnad till för något man använder ibland…

    • Grymt bra med surfpuck men kanske lite meningslöst att ha en puck bara för korta perioder. Jag lånade ett par puckar i det här fallet, annars är det ju bara att peta in sim-korten i någon gammal mobil som har iallafall HSDPA.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.