12 frågor – att blogga om resor

Annika på Resfredag hade en skön lista på sin blogg i början av sommaren. ”12 frågor – att blogga om resor” och frågorna var ställda av hennes barn en sen kväll när de förmodligen skulle ha sovit för länge sedan. Hur som helst, helsköna frågor var det och med bred nyfikenhet, sånt gillar vi såklart. Eftersom jag själv är på resande fot just nu så tänker jag att det passar bra med en sådan lista här idag! Jag plankar barnens frågor rakt av och som bekant finns det ju inga dumma frågor. Bara dumma svar. Då kör vi!

1. Varför gillar du att resa så mycket?

Många korkade saker har jag hört genom åren, som att jag ”flyr verkligheten” och att jag ”borde hitta någon bättre mening med livet hemma istället för att ränna iväg hela tiden”. Det är ju så att man vill bonka sådana människor med en PET-flaska i huvudet när de kommer med dylika fåniga påståenden.

Mitt korta och konkreta svar är att jag älskar att resa för att det låter mig ta in nya erfarenheter, växa som människa och förebygga fördomar.

2. Vad gjorde dig till en resebloggare?

Resebloggargrejen var nog faktiskt bara en oundviklig fortsättning på det jag började med som liten. Redan på våra första roadtrips ner i Europa när jag var nio-tio-elva skrev jag dagbok, både under själva resorna och när jag satt hemma och monterade de framkallade bilderna i album framåt hösten. Jag höll förvisso, motstridigt, upp med resor under några år på grund av ekonomin men när jag väl kom igång igen runt 2010 så kom även skrivandet igång och då i bloggform.

Som sagt, oundviklig fortsättning på det här:

Att blogga om resor, redan 1990.
Resebloggare redan 1990, här i Travemündes hamn och en fem timmars lång väntan på färjan över till Gedser.

3. Hur gammal var du på din första resa och vart reste du?

Första utlandsresan gick med bil från Brålanda ner till holländska Katwijk när jag var nio (1989). Jag har fortfarande klara minnen från fragment av den resan (glasklart, eller hur). Som när vi rullade på den gigantiska färjan i Trelleborg, för den sju timmar långa överfarten med TT Line. Alltså, känslan. Och bollhavet. Och lekparkerna vi letade upp på varje ny campingplats vi kom till, medan far och mor satte upp femmannatältet.

4. Vilka länder vill du åka till som du inte har varit i?

I Europa står Kroatien högt upp på listan, som verkar vara helt fantastiskt vackert. Även Makedonien har ramlat in på listan efter att Ladies Abroad bloggade om stället för ett tag sedan. Island och Skottland är på samma lista, plus Slovenien som Towe besökte för ett tag sedan. Utanför vår kontinent är det ju så klart Nya Zeeland som hägrar och så känns Filippinerna ganska lockande också. Och så golf på Grönland så klart.

5. Om du ser ett stjärnfall, vilken resa skulle du önska dig?

Sydpolen. Kargt, kallt, snöigt och jävligt. Frågor på det?

6. Gillar du att åka båt till länder, du flyger ju ofta?

Jag gillar att åka båt och absolut skulle jag åka mer båt om jag fick möjligheten. Efter att vi gjorde en kryssning i Karibien för några år sedan fick jag ordentligt med mersmak så det kan jag lätt tänka mig att göra om. Det perfekta sättet att båtluffa, fast i en lite mer lyxig version.

Hull Bay, Saint Thomas

7. Gillar du böcker om världen, vilka är dina favoriter?

Alltså. Jag läser så kopiöst lite böcker! Det tog mig två och ett halvt år att läsa en fotbollsbok av Erik Niva. Då kanske ni anar nivån…

8. Skulle du vilja bo i något annat land än Sverige och i så fall vilket?

Jag skulle vilja testa på Kanada. Mersmaken jag fick av det stället i våras går inte att skoja bort. Alls. Att då kunna ha det som mer permanent ställe för vidare utforskningar skulle jag absolut tacka ja till om möjligheten dök upp!

Alta Lake, Whistler
Jag skulle gärna dricka morgonkaffet vid Alta Lake, Whistler, Kanada.

9. Är du någonsin rädd när du flyger?

Med tanke på mitt intresse för flyg så kanske det låter konstigt men… ja, det händer. Jag brukar få handsvett vid start och landning och så har jag lite svårt för när ljuden i kabinen förändras på oförutsägbara sätt. Har ett par-tre riktigt creepy flygupplevelser som ploppar upp i minnet ibland. En av dem var när vi flög in till Frösön en stormig kväll och Storsjön låg alldeles svart under oss. Trodde nästan att vingarna skulle brytas av innan vi tillslut tog mark. Ändå (!) gillar jag att flyga så mycket att jag måste göra det flera gånger per år, gärna långt dessutom.

Air France-A380 F-HPJG i Paris
Att klappa om A380:n F-HPJG och dess ena GP7270-motor. Foto: C. Bergqvist

10. Vill du åka till vilket land som helst, även farliga med snö och is?

Jag bor i Jämtland. Snö och is är oftast inget hinder. Tvärtom. Jag vill se mer av sånt! Däremot längtar jag inte särskilt mycket efter krigshärjade ställen, det finns ingen som helst anledning till att utsätta sig för sådana platser i onödan.

11. Är du avundsjuk på andra bloggare någon gång?

Jag försöker ju undvika att vara avundsjuk så långt det går. Det är mycket roligare att bli inspirerad. Om någon nu åker till en plats och jag typ ”Shit, dit hade varit fränt att åka!” så kollar jag så klart upp möjligheterna att göra det. Ibland får jag avskriva alternativet av olika skäl, eller lägga upp det på ”att-göra”-listan och andra gånger gör jag verklighet av alltihop och drar. Senaste exemplet är nog när vi firade jul på Zanzibar. Jag känner flera som stuckit till värmen över jul men ingen av mig eller Maria hade firat jul på det sättet tidigare. Och faktiskt, det fungerade utmärkt! Hoppas också att det kunde inspirera någon annan att göra samma sak!

12. När tror du att du kommer att sluta resa, kommer du bli för gammal?

Det hoppas jag verkligen inte! Min ambition är att alltid ha möjligheten att resa och upptäcka nya saker, även om det kanske inte alltid innebär att åka till andra sidan jorden. Men, jag vet också att saker och ting kan hända över natten så jag försöker verkligen att göra slag i saken medan jag kan. Det är liksom ingen idé att vänta.

…och den sista bonusfrågan om att resa med barn hoppar jag sonika över. Jag rekommenderar istället mitt inlägg om att resa utan barn.

Så. Det var mina tolv svar på deras tolv frågor. Har vi fler som svarat på samma? Länka gärna i en kommentar här.

12 KOMMENTARER

 1. Både intressant och underhållande att läsa dina svar! Jag känner också igenom mig i de där reseanteckningarna som startade i tidig ålder. Jättekul med bildbevis! Jag ska se om jag hittar några egna alster också.

  Ja, jag har faktiskt en fråga angående punkt nummer 5. Är det lockande för att det är en större utmaning då, om det är ”kargt, kallt, snöigt och jävligt”? 🙂

  Jag har också svarat på frågorna, här: http://www.travelonacloud.com/2016/09/att-blogga-om-resor-svar-pa-12-fragor.html

 2. Ja, man har nog med sig en hel del från barndomen Anna. Kanske mer än en tror.

  Angående din fråga. Ja, det är nog en större utmaning och det som lockar. Jag kan tycka att det är häftigt när temperaturen sjunker neråt -20 och under och man får dra på sig massa kläder för att pulsa ut i snön och kylan. Skulle vilja göra det mer extremt någon gång. 🙂

 3. Kul läsning! hittade din blogg när jag klickade mig runt bland resebloggar 🙂
  Får också frågan om jag inte trivs hemma eftersom jag gillar att resa eller varför jag vill fly vardagen..
  Jag ser det inte som om jag flyr något, snarare att jag reser till något. Det är en viss skillnad 🙂
  Må så gott!
  http://www.nouw.com/nokids

  • Hej Tina! Kul att du hittat hit, hoppas du kommer tillbaka så klart. 🙂 Ja, det är viss skillnad på att resa till något kontra att fly. Förstår inte det där snacket riktigt.

 4. Men hallå, hur kan jag ha missat det här!?? SÅ fina frågor, haha, och minst lika fina svar. Riktigt kul att få lära känna ”bloggaren bakom bloggen”, the one and only Dryden!

 5. Det trendar med bakomkulisserna hos bloggarna just nu tror jag. Peter och Helena på FREEDOMTravel kör ju ett liknande tema/koncept just nu och ja, jag håller med – det är kul att lära känna folket bakom! Tack för frågorna förresten, Resfredag! 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.