Till vardags, måndag till fredag ni vet, har jag en bro att cykla över för att komma till jobbet. Gångbron mellan Frösön och Östersund. Det kan vara helt fantastiskt fina stunder med antingen en underbar gryning eller med solen i ögonen framåt kvällen. Det kan vara helt bisarra turer med nordvästan som sidvind och med regnet piskandes snett nedifrån. Jag borde vara härdad. Fast så klart ändå inte. För när en cyklar där på Golden Gate-bron, med San Francisco på ena handen och det vidöppna Stilla Havet på andra, så får man ett litet annat perspektiv på saker och ting.

I San Francisco är det nästan givet att man på något sätt ska ta sig över Golden Gate-bron och har man inga planer på att besöka Muir Woods eller Sausalito norr om stan med bil så är nog det bästa att hyra en cykel.

Det finns massor av uthyrare i hela stan och priserna ligger vanligtvis på $8-9 per timme, eller $35-40 per dygn. På de ställen vi kollade ingick cykel, hjälm och lås. Hjälmen var inget krav men då får man som cyklist aktivt välja bort det i cykelkontraktet. Självklart körde vi med hjälm, vilket också är rekommendationen.

Från Fisherman’s Wharfs västra delar till det norra brofästet av Golden Gate-bron är det nästan 9 kilometer. Där går det att stanna för lite återhämtning och njuta av vyerna mot Alcatraz, San Franciscos skyline och så klart själva bron som en just har cyklat över. Det går att stanna mitt på bron också, för fotosessioner och selfies.

Räkna med en cykeltur tur och retur på närmare 18 kilometer, lite beroende på vart man hyr och om man kör raka vägen till och från bron. Stora delar av turen är flack längs strandlinjen med undantag vid Black Point Battery samt upp och ner för södra brofästet. Golden Gate-bron i sig är faktiskt ganska flack.

Cykling till och från Golden Gate-bron
Cykling till och från Golden Gate-bron. Klicka på bilden för större format.

San Francisco bay area

Vi gick till Blazing Saddles vid Beach Street och hämtade ut våra cyklar framåt 18-tiden. Där fick vi höra att det vanligtvis tar 50 minuter att cykla enkel väg till brofästet. Det kändes ju så klart som en helt orimligt lång tid, en dryg halvmil borde ju gå på max tjugo minuter. Sa vi. Och cyklade iväg. I motljus och motvind medan Golden Gate-bron närmade sig sakta men säkert.

Att ta hyrcykeln till Golden Gate-bron

Vi kom fram, tog uppförsbackarna till brofästet och rullade sedan över bron. Känslan! Och det är som det brukar. Något man bara sett på filmer och TV och så plötsligt är man där själv, på riktigt. Vyerna är också ren balsam för själen, även om motorvägen över bron lägger en konstant och hög ljudmatta. Den är dock lätt att förtränga när solen börjar sjunka ner i Stilla Havet på ena handen och San Franciscos skyline tornar upp sig på andra.

Golden Gate-bron i solnedgångenGolden Gate-bron San Francisco i bakgrunden

Och så var det det där med solnedgångar. Vi har pratat om det förut och jag har listat mina sju favoriter på bloggen. Här har vi en till som går rakt in på den listan. Vyerna av oändligt hav. Några fåglar som leker i motljuset. Vindarna som omsveper oss. Och havet som kastar sig in mot klippor och stränder.

Det är som vanligt. Vi har sett tusentals solnedgångar och ändå står vi där som barn på julafton, som om vi aldrig sett något liknande tidigare. Och faktum är – det hade vi ju inte heller.

Golden Gate-bron i solnedgångenStilla Havet och en solnedgång

Knappt 100 minuter senare, med ett flertal fotostunder inkluderade, lämnade vi tillbaka cyklarna till applåderande uthyrare. Det verkade inte höra till vanligheterna att ha det tempot vi hade men vi är väl som vi är. Det var ett ganska skönt, ehum… träningspass.

Tips om att cykla över Golden Gate-bron

 • Det finns massor av cykeluthyrare kring Fishwerman’s Wharf, gå runt och prata med dem. Vissa har dygnet-runt-återlämning, andra inte.
 • Vi höll ett bra tempo på vår tur. Vill man stanna och fika längs vägen eller hitta på andra saker är det läge att hyra minst tre timmar för att slippa stressen.
 • Det är ganska bra cykelvägar men håll koll på andra cyklister. Det går undan emellanåt!
 • Se till att cykeln fungerar. Testa bromsar och ringklocka innan ni drar ut och påtala fel.
 • Använd cykelhjälm!
 • Spana in Marias Youtube-klipp där vi cyklar mitt på bron.

14 KOMMENTARER

  • Japp! Vi åkte bil på bron tur och retur, cyklade på bron tur och retur samt flög både över och under den med helikopter. Ja, det kommer helikopterinlägg. Snart. Snart… 😉

 1. Den gör ju det… Det spelar liksom ingen roll att jag tycker jag reser jättemycket och får se och uppleva oroligt mycket, den där listan växer i alla fall hela tiden. Det är nästan som att ju mer man upplever desto mer vill man se…

  • Jag tror att ju mer en upptäcker desto större lust för en att upptäcka mer. Det öppnar alla de där berömda dörrarna. Världen är stor. Det handlar bara om att upptäcka det. 🙂

 2. Vilken häftig upplevelse! Tack för att du tipsar. Jag och min man ska göra en resa till bland annat San Francisco i höst. Att cykla över bron skulle vara häftigt! Vår kondition är inte den bästa, men viljan kanske kan ta oss tur och retur över bron. 🙂

  • Ja, en riktigt fin upplevelse och den klarar man av även utan någon större kondition. Då är viljan minst lika viktig. 🙂 Cykla gärna lite längre än vad vi gjorde också ,det finns en hel del att upptäcka på andra sidan bron. Hoppas att ni får en fantastiskt fin resa!

SKICKA KOMMENTAR

Lämna en kommentar!
Skriv ditt namn här