Helikoptertur, San Francisco och magi!

Det är som att de där gråtunga molnen inte riktigt vill släppa sitt grepp om San Francisco, denna eftermiddag halvvägs in i september. Emellanåt bryter solen igenom men det är inte mer än några minuter i stöten, samtidigt som de ganska kyliga vindarna går rakt igenom min tröja. Är det en helikoptertur bland molnen vi har att förvänta oss? Vi funderar medan vi väntar på busstransporten som ska ta oss från Fisherman’s Wharf ut till Sausalito, på andra sidan Golden Gate-bron.

Buss över Golden Gate-bron

Jag har gjort helikopterturer förut. Två gånger. En i Stockholm och ut över skärgården och så en fantastisk flygtur över New York förra hösten. Nu är det ny stad. Nya vyer. Och ny upplevelse för Maria, som aldrig gjort det förut. Under resan ut ur San Francisco och över Golden Gate får vi säkerhetsgenomgång på skärmarna i bussen, glappet mellan att sedan kliva av bussen och in i helikoptern är minimalt. Det är raka vägen och ett par minuter senare är vi fastspända med kamera och mobil i högsta hugg. Maria tar framsätet, helt klart rätt då det i mitt tycke är bästa platsen. Det har sina fördelar med att kliva på sist.

Framsätet på en helikopterturSå lämnar vi marken på det där säregna sättet och vår helikoptertur har börjat på riktigt. Det är en skön och häftig känsla att ta höjd utan att behöva startbana, att lyfta rakt upp i luften och sedan susa ut över Richardson Bay. Vi gör en 180-graders sväng, ser U.S. Route 101 passera under oss och vi följer Tennessee Valley ut mot Stilla Havet.

Havet, som har fått fart hela vägen från Asien, kastar sig in mot land och ute i diset fortsätter det i nästintill all oändlighet. Piloten tar sikte på en bro som börjar skymta där borta i diset. Vi vet. Alla vet. Golden Gate-bron. Vi får en lång flygtur över den och ser hur de pyttesmå bilarna i tre filer åt vardera håll susar över sundet.

Golden GateGolden GateGolden Gate

Sedan tappar vi höjd och tar en lätt sväng. Havet närmar sig och det tar några sekunder innan jag förstår vart vi är på väg. Vi styr in under Golden Gate-bron och får alltså ett perspektiv som jag, eller någon annan i kabinen, riktigt räknat med. Känslan är hisnande!

Under Golden Gate-bron

In över land passerar San Franciscos böljande terräng under oss. Buena Vista Park, Golden Gate Park, Haight-Ashbury och Market Street som skär genom staden in mot downtown. Vi är lagom högt för att så fina vyer och lagom lågt för att kunna njuta av en kuperad stad med mycket upp och ner. Rakt och strukturerat, men ändå inte.

Market StreetAT&T Park ser vi också innan vi flyger ut längs med Oakland Bay Bridge, rundar Treasure Island och drar in över Financial District med Transamerica Pyramid som högsta byggnad. Downtowns skyline har vi rakt framför oss innan vi styr norrut mot Fisherman’s Wharf. De långa gatorna vi knappt hunnit gå på, då det här är vår första eftermiddag i stan, plöjer upp och ner genom kvarteren. Mäktiga vyer. Något så kopiöst.

AT&T ParkOakland Bay BridgeTransamerica Pyramid and city skyline

Piloten berättar med jämna mellanrum vad det är vi ser på de olika sidorna. Kamerorna jobbar och jag växlar några ord med Maria emellanåt. Kanske lite elakt för jag kör bara på svenska. Utan att tänka på det.

Alcatraz blir en av de sista anhalterna, som vi inte heller hunnit sätta vår fot på innan vår helikoptertur. Så nära stan men ändå så långt borta, om man som fånge satt och kunde spana ut mot friheten och höra stadens sorl. Ett par varv kring ön och borta i diset tornar skylinen upp sig innan vi vänder ut mot Richardson Bay och plattan i Sausalito.

Alcatraz Golden Gate från SausalitoGolden Gate-bron försvinner i söder medan vi går ner och tar mark i Sausalito. En helt fantastisk helikoptertur är över och vi har sett San Francisco från en vinkel som jag tror att många skulle älska. Jag som avgudar kart- och flygvyer är mer salig och Maria, som gjort sin första helikoptertur, är nog mer där till.

Allt har fungerat ypperligt och vi lutar oss nöjt tillbaka i bussen på vägen in till stan. Vi åker över Golden Gate-bron. Som vi för en stund sedan hängde under. Det är nog ett av de starkaste minnena från den här dagen.

Hur vi firade? Med en lyxglass på Ghirardelli Square en stund senare.

Helikoptertur i San FranciscoGhirardelli-glass

Tack till USA.se för möjligheten att testa det här. Besök deras sajt för mer information om helikopterturer i San Francisco. All text, alla bilder och alla känslor i det här inlägget är som vanligt mitt eget material.

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

12 KOMMENTARER

  1. Jööösses! Kan knappt föreställa mig vad mäktigt, dels under bron men också över stan. Sjukt bra idé! Att bara flyga helikopter är en nice känsla också, drömde för någon natt sedan att jag flög över Sarek och var helt salig – det är nog dags att besöka lapplandsfjällen snart igen.

    Flugit helikopter är något jag gjort främst som uppvuxen i fjällen men också över Grand Canyon och upp till en glaciär på Nya Zeeland 😉

  2. Oj, UNDER bron lät ju coolt!!! Som på film 😉 Jag har bara åkt helikopter en gång, på Färöarna. Där är helikopter nån slags standardfärdmedel mellan öarna så tanterna tog den för att handla mat. De tittade mest förvånat på oss konstiga turister, haha. Ses snart!!! 🙂

  3. Japp, under bron. Man kan baxna för mindre, FREEDOMtravel! Färöarna står på att-göra, kanske framförallt sedan våra resebloggande vänner var där nu nyligen! Ser fantastiskt vackert ut!

    Yes, vi ses snart! 🙂

  4. Jag fick typ ont i magen av nervositet bara jag såg bilden du tog när ni flög under bron! Måste ha varit en riktigt häftig upplevelse dock. Jag måste ju bara flyga helikopter någon gång i mitt liv! Riktigt maffiga bilder för övrigt.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.