Vacation hangover? Tack, men nej tack!

Jag har också varit där. Semesterdeppen. Sommarens pepp är över och kvar står hösten och väntar med sina mörka skuggor, korta dagar och gråa novemberväder. Men ska jag vara ärlig så var det ett tag sedan jag hade de där känslorna nu. ”Ja ett år sedan, rimligtvis!” tänker nu då någon men nej, det är faktiskt längre tillbaka än så. Flera år sedan till och med. Jag kanske sonika har kommit på knepet med att slippa vacation hangover, även känt som efter-semester-depression?

Fast jag vet inte, det finns inga enkla lösningar på svåra problem. Inte oftast i alla fall, för då hade det inte varit något svårt problem. Dessutom, mina lösningar behöver inte vara någon annans magiska formel. Men jag har hittat några nycklar för att undkomma vacation hangover och jag tänkte dela dem här.

1. Hitta nya mål.

Om hösten känns lång och helt utan några långhelger och klämdagar så är det bra att dela upp den i delmål. Hitta något litet att se fram emot med jämna mellanrum. Det behöver inte vara en långresa i två veckor utan kan vara något så enkelt som en aktivitet i närheten men som kräver lite research. Vips så har du ett litet projekt att jobba med och en punkt i kalendern som bryter vardagen.

2. Jobba smart.

Det här beror ju lite på om jobbet tillåter det men om det finns flexmöjligheter så finns det kanske chans att kunna arbeta in tid. På så sätt slipper en plocka semesterdagar för varje ledigt tillfälle. Förra hösten jobbade jag som en gnu på steroider för att inte behöva plocka ut varenda ledighet i semesterdagar (för det var en intensiv resehöst med Prag, New York och Zanzibar över jul) och det har gynnat mig i år, vilket också var planen. Ja, nu underlättas det ju så klart av att jag inte har barn att hämta på massa skolor runt om i halva stan, inget hus att skynda hem till att måla eller någon hundvalp som måste rastas i tid och otid. Så, visst. Lyx och flärd och jag försöker njuta av möjligheten så länge jag kan.

3. Njut av hösten!

Det kommer nu en årstid som har så mycket fantastiskt fint att erbjuda, så varför sitta hemma och deppa ihop? Naturen är färgsprakande och luften är hög, kall och klar så ta en tur ut i det fria och njut! Den här årstiden har jag upptäckt framförallt sedan jag kom till Jämtland. Alltså, fjällvandringar i september, oktober och november är så nära världsklass en kan komma. Och variationen dessutom. Ena årets november gick vi upp på Storsnasen bortanför Åre i t-shirt. Året därpå låg det två decimeter snö redan på 1100 meter vid samma tid. Det behöver inte vara fjäll, kära nån, tänk alla lövskogar nere i Skåne i sin orangea prakt eller när höststormarna river upp havet på västkusten. Det finns ju faktiskt inga dåliga väder heller har jag hört.
Fjällvandring råder bot på vacation hangover

4. Den perfekta inne-årstiden.

Kalla, regniga och gråa dagar utomhus? En filt i soffan, en laddad handkontroll, en mugg kaffe på bordet och en Playstation med några nya spel! Hösten brukar innebära massor av nya spelsläpp och personligen tänker jag då främst på FIFA-serien och även Call of Duty eller Battlefield. Det perfekta tidsfördrivet en seg söndag. I brist på spelkonsol så fungerar ju faktiskt streamingtjänster för film och serier också, eller bara leta upplevelseinspiration på Youtube att drömma sig bort med. Passa på att njuta av några lugna timmar i soffan medan regnet smattrar på rutan. Det är fullt tillåtet!

5. Köp ett rese-brädspel.

Det finns gott om brädspel med reseanknytning och själv har jag Vagabond hemma samt det gamla Europaspelet som jag fick när jag var yngre (som fortfarande är aktuellt!). Bjud hem lite kompisar som är på samma breddgrader rent resementalt och bränn av några timmar med middag, frågesport och inspiration. Vem vet, det kanske slutar med en gemensam resa framöver. Då snackar vi verkligen att råda bot på vacation hangover!

Brädspel - Vagabond

Hur botar andra vacation hangover?

Det finns ännu fler tips där ute hos andra svenska resebloggare. Läs mer hos Jennifer Sandström, Travel on a CloudVandringsbloggen, Resfredag, Fab F’ämme, Mat och resebloggen, Kattas betraktelser, Liniz Travel, Adrenalinas och Att resa podden.

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

6 KOMMENTARER

  1. Härligt att du hittat dina knep! Kan inte annat än att hålla med dig om det du skriver, även om min hangover trots det inte riktigt vill ge med sig 🙂 Och precis som Fantasiresors kommentar så var det här med brädspel ingen dum idé heller. Jag brukar inte vara ett stort fan av spelkvällar men spelen har kanske hittills haft fel fokus 😉
    Tack för länkningen!

    • Alltså, vi spelar inte så mycket brädspel här hemma heller men vi borde kanske. Fast svårt med två yngre som inte har samma tålamod som oss. Får nog ta och sy ihop en vuxenkväll när tjejerna är på sitt andra boende framöver. 🙂

  2. Jag måste nog alltid ha en resa att se fram emot, men det behöver inte alltid vara så stora resor. Husbilen har varit perfekt under alla år. Få har vi kunnat satsa på små helgturer 🙂

    • Ja, jag tror att det där med småprojekt är fina grejer. Som sagt, behöver inte vara andra sidan jorden. Själv har jag fördelen av att ha fjällen på några mils avstånd. Har hjälpt massor av gånger! 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.