Vandra i Yosemite – 9 tips inför en magnifik nationalpark

I samband med resan till San Francisco passade vi på att åka österut till den storslagna naturens del av Kalifornien. Målet? Att vandra i Yosemite, nationalparken drygt 30 mil öster om stan. Jag ska ärligt erkänna att jag inte känt till området jättelänge, däremot sett bilder på det genom åren utan att kunna placera det. Hur som helst, det blev ju nu ett givet resmål nu när vi nu skulle över till USA:s västkust.

Vem kan avstå storslagen natur och dramatiska bergstoppar?

Två dagars vandringar blev det och med den förvisso ringa erfarenheten jag samlade på mig fick jag ändå en del värdefull fakta och lärdomar. Jag vet själv hur mycket research jag gjorde inför att vandra i Yosemite så nu har jag skrivit ihop nio värdefulla saker att tänka på inför ett besök i området.

Yosemite karta

Skor och kängor

För all vandring är vettiga skor något av det viktigaste. Det vi förvånades över var variationen på ledernas kvalitet. Vissa var riktigt lättillgängliga och asfalterade i ett par-tre kilometer upp i bergen. Andra var bara delvis anlagda medan de på framförallt högre höjd var ordentligt steniga. Så, beroende på hur avancerat en vill göra det så ställer det ju olika krav.

Vi ville upp på toppar och kände att det inte var läge att gardera sig. Därför körde vi våra vanliga vandringskängor, ett klokt beslut efter att ha gått nästan 44 kilometer på våra två vandringsdagar i bergen. Ja, jo, kängorna blir ju ganska skrymmande i bagaget så jag gissar att det är en prioriteringsfråga. Kravet, i mitt tycke, är ändå att minst ha på sig ett par sköna promenadskor eller löparskor med bra grepp, bra stöd och som är ingångna. Och nej, Converse är inga sköna promenadskor.

Riktiga kängor om du ska vandra i Yosemite

Inträdesavgift

Det kostar pengar att åka in i Yosemite och för $35 per fordon (2021) får man ett veckopass som man nästa dag visar upp vid infarten. Det går att köpa på förhand och på plats tar de betalkort. Mitt bästa tips är att vara ute i god tid för att undvika köer vid betalstationen.

Till och från Yosemite

Bilvägen in till parken är stundtals väldigt slingriga slingor med lodräta stup bara en meter från den staketfria vägen. Det går helt enkelt inte särskilt fort alla gånger och de tio milen vi hade från hotellet i Sonora till parkeringen i Yosemite Valley tog oss två timmar att köra. Planera därför dagen ordentligt och var ute i god tid, så slipper ni slåss med alla andra om de åtråvärda parkeringsplatserna.

Vägen till Yosemite

Boende i eller utanför parken

Att bo inne i parken är givetvis väldigt smidigt och förlänger dagarna markant för det som man åker dit för – att vanda i Yosemite. Alternativen är allt från tälthytter till lyxiga lodger. Det går ju så klart att sova utanför parken också och det finns hundratals alternativ. Tipset är att ändå vara ute i god tid med bokningen. Tänk också på, som jag skrev ovan, att tio mil utanför parken förmodligen innebär ett par timmars bilkörning in till Yosemite Valley. Det är fyra timmar varje dag som går att lägga på roligare saker än att sitta bakom ratten.

Tälthytt i Yosemite

Bussar i Yosemite Valley

Det går bussar nere i Yosemite Valley som stannar på diverse hållplatser som mataffär, boendeställen och ledstarter. Bussarna är gratis så det är bara att hoppa på och kliva av där det passar. Läs mer om Public Transportation i Yosemite här.

Håll dig till lederna!

Det står skyltat lite här och var och det är nog bara att rätta sig på leden. Det finns ingen anledning till att kliva av och improvisera sina turer, framförallt inte om man har dålig erfarenhet av området. På vissa ställen finns det inga andra vägar att gå än de som är markerade eller upptrampade. Trampar du fel riskerar du din egen säkerhet för det är dramatiska miljöer som du befinner sig i. Kort och gott – håll dig på banan.

Håll dig till vandringsleden

Mycket folk

Att vandra i Yosemite är fantastiskt på många sätt, det kan jag skriva under på. Men, det finns också bilder av parken som folk gärna inte publicerar. Ni vet, i jakten på det där unikt storslagna, orörda och ödsliga skippar man trängseln vid Tunnel View för att få den perfekta bilden. Eller där det kan ta flera minuter innan man får ”stå själv” på toppen av Glacier Point med Half Dome i bakgrunden.

Vissa leder är mer trafikerade än andra, exempelvis till Vernal Fall och delvis den till Nevada Fall. Bestigningen av Glacier Point må eventuellt vara gles längs leden men till toppen, 2199 meter över havet, har folk tagit sig ändå eftersom det går bilväg dit upp. Det är ju å sitt sätt fantastiskt för folk som av olika skäl inte kan ta sig hela vägen upp men bilden av öde och orörd natur bör du ta med en nypa salt.

Det mörknar – fort

När solen har gått ner så har den gått ner. Och då är det mörkt. Alltså, kolsvart. Det finns inte heller några gatlysen och det fick vi erfara när vi efter vår Glacier Point-vandring blev lite sena till bilen. Vi gick de två sista kilometrarna i totalt mörker, utan några riktmärken och enbart med Google Maps. Tipset är att ta med en fick- eller pannlampa och en karta i pappersform.

Tillstånd för Half Dome

Tillsammans med El Capitan är Half Dome den topp i Yosemite som är mest omtalad. Med sin säregna form sticker den upp till 2694 meter över havet varav 1444 meter är ren och skär klippväg, upp från botten av dalen. Minst sagt magnifik och även eftertraktad bland vandrare. En dagstur hit beräknas ta 10-14 timmar och sista biten går längs vajerräcken upp till toppen.

Det är dock inte bara att knalla upp då det kräver ett tillstånd. Tillstånden är få och lottas dessutom ut under sommarsäsongen, plus att en ansökan i sig tar två dagar att få svar på. Läs mer om att bestiga Half Dome på webbsidan National Park Service. Där står allt om ansökan, lotteri och avgifter.

Värt att vandra i Yosemite!

Om du är i krokarna av San Francisco och har några dagar över så är det här ett givet val. Att vandra i Yosemite var helt fantastiskt på så många sätt och ännu bättre blir det ju mer förberedd en är. Hoppas att det här var till hjälp och har du egna tips – lämna gärna en kommentar. Har du själv bloggat om att vandra i Yosemite, posta gärna en länk!

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

28 KOMMENTARER

  • Jag hade inte heller nio saker i huvudet men väl några av dem i alla fall (som inträde, boende osv). Det flesta 25-öringar ramlade ner på plats. 🙂 Bra poäng i ditt inlägg för övrigt om det där med björnar och inbrottsförsök. Det varnas friskt för dem. Så till er andra, läs 4000mil:s inlägg som länkas här ovan!

 1. Gillar verklighetens bild 😉

  Måste säga att detta var ett superbra inlägg och något jag velat läsa innan en tur till Yosemite, en tur som nu inte blev av för mig i somras men kanske en annan gång… Ser ju så otroligt mäktigt ut! Fin läsning!

  • Tack Jenn, kul att du gillade det! Mycket mäktigt område och ja, ”kul” att få dela verkligheten också bland alla ”overkliga” bilder som sprids högt och lågt. 😉

 2. Vilket bra inlägg och jag uppskattar verkligen att få veta ”baksidan” också – så kan man ha rätt förväntningar på upplevelsen. Jag älskar ju vildmark som är vildmark, men jag skulle ändå vilja se Yosemite och få uppleva en soluppgång och solnedgång där. Och nu behöver jag inte bli förskräckt när jag kommer upp till Glacier Point 🙂

 3. Ja och nej, ren och skär vildmark är det ju inte så sett men det är så jädra vackert att det så klart är värt ett besök alla dagar! Och efter en lång vandring upp till Glacier Point är det nog ändå ganska enkelt att glömma allt ståhej. Vyerna är magiska deluxe! 🙂

 4. Det där med den ensamma unika bilden blir ju aldrig av. Ibland kan jag känna att det nästan är mer värt att dokumentera hur det verkligen ser ut än att stå och trängas och på en sekund få till den där vyn utan att en halv människa kommer in i bilden. Tack för bra inlägg!

  • Tack för kommentaren Linda. Ja, jag försökte dokumentera så mycket jag kunde runtomkring och det kommer att bli ett dedikerat inlägg om det framöver. Jag kan tycka att det blir fel på så många sätt när det unika lyfts fram men där bilden är ”kryddad” på ett inte helt sanningsenligt sätt.

 5. Bra tips! Även om jag inte planerar just Yosemite inom närmsta tiden 🙂 Till Australien får det nog bli promenad/sportskor för jag kommer få klara mig med en backpackerryggsäck samt liten ryggsäck, finns inte mycket plats för skor med andra ord. Sportskorna kommer till betydligt mer användning jämfört med vandringskängor ändå och förhoppningsvis har mina gamla fortfarande ett ok grepp 🙂 Skulle iaf aldrig få för mig att vandra i berg med converse eller andra platta tygskor, jisses..!

 6. Jag tror på idén att det ska vara väl ingångna skor som används om en planerar att gå mycket och långt. Talar av egen erfarenhet, sprang Göteborgsvarvet en gång i två veckor gamla skor. Det gör jag aldrig om. Alltså. ALDRIG.

 7. Hej, vad rekommenderar du för kängor ifall man ska upp i fjällen och bestiga ett par svenska berg under sommaren? Vilka egenskaper är viktigt att tänka på?

  • Hej Danne! Jag skulle rekommendera ett par stabila kängor som är hårda nog att klampa med på steniga stigar och berg. Jag tror (tror) att gympaskor/löparskor blir för mjuka och framförallt lever en med större risk för vrickade fötter och annat otrevligt. Själv kör jag ett par Meindl-kängor som jag tycker fungerar bra.

   • Inget ont om kängor…..! Vi var i Yosemite förra sommaren (2016) och vandrade hur långt som helt i bra/lätta gymnastikskor och det gick hur bra som helst. Att vandra flera timmar i ett par kängor som väger drygt 1 kilo eller däromkring, kan kännas tungt efter en dag…… och vi upplevde inte partierna med ”sämre” väg/stigar som ett problem. Men det är ju en smaksak och 500 gram mer att släpa på är lite för vissa och mycket för andra. Själv tänker jag att varje hekto i mindre packning gör upplevelsen bättre, för ju lättare kläder/packning, desto mer orkar jag vandra. Många jag följt som gjort PCT på ca 5000 km använder gympaskor, just för viktens skull…. Lycka till med era äventyr!

    • Hej Ove! Tack för kommentaren! 🙂 Mitt svar om rejäla vandringskängor gällde mer frågan om de svenska fjällen, som Danne ställde, och den står jag fast vid.

     Inför Yosemite-resan så läste jag att de vanligaste skadorna som uppstår på vandringar i området har just med stukningar att göra och att lite högre vandringskängor hjälper mot det. Jag kan nog hålla med om att enklare skor fungerar om man vill spara vikt och att många av lederna där inte kräver särskilt avancerade skor. Jag såg folk i Converse-dojor men där går gränsen för mig i alla fall. 🙂

  • Hej Björn! Det går absolut att ta med barnen till Yosemite, men det beror ju också lite på vad ni ska göra. Parken som sådan är ju väldigt tillgänglig och passar alla, även att göra vandringar så klart. Det finns enklare leder och betydligt tuffare leder. 4 mile trail är ju 975 höjdmeter på bara 7 km så den är ju ganska tuff. Till vissa utsiktsplatser (som Glacier Point) går det också att ta bilen under sommarhalvåret.

   Slutkläm – ja det går alldeles utmärkt att ta med barnen skulle jag säga. 🙂

 8. Bra tips! Har varit två gånger i Yosemite men det var före digitalkamerans tid så därför finns det ytterst lite om det på bloggen. Har släktingar som inte bor alls långt därifrån och när vi besökte dem i juli förra året ville jag åka till Yosemite (eftersom min sambo och son aldrig varit där samt att jag själv ville tillbaka) men de avrådde oss på det bestämdaste eftersom det är så mycket folk där i juli. Så det blev inget besök den gången. Vi hälsar på samma släktingar i juni nästa år, hoppas att det kanske kan bli en utflykt till Yosemite då istället.

  • Juni tror jag också är bra månad, då ska det också vara mer fart i vattenfallen. I september var det väldigt torrlagt och det var bara två av de riktigt stora som faktiskt forsade vatten. Jag har sett filmer på när det är som mest vatten och det är… tja, ganska stor skillnad. Juni, då är det bara att åka! 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.