Fisherman’s Wharf – 7 tips för besöket här

Ett av San Franciscos mer välkända stråk är Fisherman’s Wharf i stans norra delar. Vissa gillar det, andra menar dock att det är överbelamrat med turister och alldeles för mycket jippo kring pirer, sjölejon och matställen. Givetvis tog jag tempen på kvarteren när jag var över!

De två första heldagarna av vistelsen i San Francisco spenderades kring Fisherman’s Wharf. Dels bodde vi på Lombard Street i närheten och så hade vi även ett par aktiviteter bokade, som båda utgick från området (helikopterturen och Alcatraz-båten). Och vi gillade det! Det var ett bra utbud av både upplevelser och mat och jag tänkte här ge er mina bästa tips om hur en ska fördriva tiden här längs Jefferson Street, Pier 39 och allt annat som finns att utforska.

Sedan ska en inte heller glömma bort tjusningen i att bara titta på andra människor. Det är ju en attraktion i sig. Kanske allra helst här.

Aquarium of the bay

Precis vid Pier 39 ligger det här “vattenpalatset”, som alltså är ett havsmuseum. Det där med att gå på djurpark är inte riktigt min grej men akvarieställen brukar jag och vi uppskatta. Aquarium of the Bay drivs av en ideell organisation och är av stan certifierade som “Green Business”, helt plötsligt känns inträdesavgiften på ganska saftiga 230:- per person lite mer värd. Dessutom är hela akvariet i sig riktigt värt, som besöksmål och upplevelse.

När de kyliga Stilla Havs-vindarna la beslag på vår första eftermiddag i stan var beslutet dessutom ännu enklare och den här eftermiddagen var vi i nästan helt själva där inne. Ska ni hit så ta det den barnfria delen av dagen, oavsett ni går in med barn eller inte.

Aquarium of the Bay
Aquarium of the Bay

Lefty’s

En butik för oss vänsterhänta – Lefty’s på Pier 39. Behöver jag säga mer? Här finns saxar, t-shirts (japp, jag äger en nu!), kollegieblock med spiralen på högersida, tårtspadar, kaffemuggar och massa andra prylar. Allt designat för oss som starkt nog överlevt den där hypen kring att vara högerhänt (säkert bara en fluga). Vänsterhänt i San Francisco? Handla här. Högerhänt i San Francisco? Du känner säkert någon som är vänsterhänt så åk hit och köp en fin gåva.

Boudin Bakery & Café

Något av det mest onödiga man kan göra på Fisherman’s Wharf är att gå hungrig. Och gör man det är Boudin Bakery & Café räddningen oavsett det heter frukost, lunch eller middag. Vi åt frukost här två gånger och handlade med fika en gång och kände att det var väl satsade pengar alla gånger. Jag menar, en frukost beståendes av “Applewood smoked bacon, scrambled eggs, cheddar cheese and syrup” kan enbart sitta som ett smäck och tro mig, det gjorde den. 

Boudin, Fisherman's Wharf

Upplev vimlet

Ett långt stråk fullt med turister och med massor av matställen. Fisherman’s Wharf är som gjort för att bara sitta ner och titta på människor. I timmar. Att det sedan är merparten turister må så vara, men det kanske bara gör saker och ting ännu roligare. Det är en liten hobby jag har när jag är ute. Hur beter sig folk? Vart är de på väg? Var kommer de ifrån? 

Hyr en cykel

Överallt. I varenda kvarter. Cykeluthyrare finns det ett oändligt antal av så det är bara att välja och vraka. Vissa har återlämning dygnet runt och det är helt överkomliga priser. Det här är också ett av de mer cykelvänliga områdena i stan och att ta sig bort till Golden Gate-bron tar inte någon längre stund. Vägen dit är både flack och vacker och med mycket liv runtomkring.

Men se upp, folk på rollerblades kommer att susa om dig för det är högt tempo precis som vanligt när det handlar om USA och farbara vägar.

LÄSTIPS | Cykla över Golden Gate-bron

Att ta hyrcykeln till Golden Gate-bron

Dämpa sötsuget på Ghirardelli Chocolate

Om en nu har tagit sig en hyrcykel så bör ett stopp förläggas nästan direkt, i de västra utkanterna av Fisherman’s Wharf. Vid Ghirardelli Square ligger Ghirardelli Chocolate och här ska man köpa sig en riktig glass, med deras läckra choklad. Den äts rimligtvis innan cykelturen så att en i alla fall får en ärlig chans att bränna några av de till femsiffrigt antalet kalorier som en just smällt i sig.

Det här är världsklass världsglass!

Ghirardelli, San Francisco

Ta en Cable Car härifrån

När en tröttnat på kvarteren med alla turister, pirer, souveniraffärer, glassar och cykeluthyrare så går det med enkla medel att ta sig härifrån. Hur? På det kanske mest turistiga av alla sätt – cable car! Sju dollar kostar en enkelresa och då kan man åka hela vägen till ändstationen vid Union Square. Precis, en byter det ena vimlet mot det andra.

Sa jag turistigt? Ja, och det tåls att upprepas. Var beredd på köer. Men var också beredd på fina vyer av San Francisco!

Kön till cable car
Cable Car förbi Union Square

Fler tips om Fisherman’s Wharf?

Har ni egna tips om ställen kring Fisherman’s Wharf? Lägg en kommentar och länka gärna till egna blogginlägg om ni har!

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

6 KOMMENTARER

  1. “Något av det mest onödiga man kan göra på Fisherman’s Wharf är att gå hungrig.” Haha! Formuleringar som denna gör att jag gillar din blogg!

  2. Vilken bra tipslista! Jag har ju ännu inte varit i San Francisco men ska absolut åka dit någon dag.

    Vad intressant med en butik för vänsterhänta! Jag funderade dock lite där över på vilket sätt en t-shirt kan vara anpassad. 😉 Men jag förmodar att det handlar om trycket!

    Det ätbara såg verkligen ut att vara både världsklass och världsglass. 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.