Gotland på hösten – 5 goda skäl till att resa på lågsäsong

Jo men visst, Gotland nu i helgen!” sa jag några dagar innan avresan. Ögonbrynen i rummet höjdes en aning och en person vågade tillslut ställa frågan som alla hade i sitt huvud. ”Gotland på hösten? Vad ska ni göra där då? Det är ju… kallt?”.

Ja. Jo. I mångas öron låter det nog väldigt konstigt att semestra någonstans i Sverige överhuvudtaget i november. ”Årets mörkaste månad” och så vidare, folk flyr till Mallis eller Thailand och skriver därifrån hur mycket de hatar det svenska vädret. Jag kan verkligen inte hålla med. Visst, höstlöven ligger bruna på marken och vintertiden har precis omfamnat oss, vilket betyder att det snart är mörkt när en både åker hemifrån och hem på arbetsdagarna.

Ändå gillar jag charmen! Min förhoppning var ju att Gotland skulle leverera ordentligt med höstkänslor under helgresan dit och det var precis vad som hände. Att resa off-season har sina fördelar och här är mina fem bästa anledningar till att åka till Sveriges största ö, en helg i mitten av november.

1. Det är turistfritt

Ingen kö till Fårö-färjan. Inga andra att tävla mot när man ska jaga parkeringsplatser. Helt folktomt när bilder ska tas på den vackra naturen. Och gott om sittplatser på de matställen som fortfarande har öppet. Att resa off-season är en fröjd på det sättet att man är helt själv. Visst, turistfritt innebär också att många ställen är stängda när det kommer till så väl utedass som caféer men med planering löser sig det ganska enkelt.

Turistfritt på Gotland

2. Det karga landskapets ”alla” färger

Det gör sig fint, det där landskapet när det är höstgrått och kallt. Dessutom upplevs solljuset i skymning och gryning lite annorlunda tycker jag. Färgerna på himlen blir mer påtagliga när allt annat känns färglöst. Det ger liksom en annan dimension på alltihop. Att jag personligen sedan gillar det där karga och kala bidrar, helt klart.

Färglöst och färgrikt

3. Det nyckfulla vädret

Visst kan det ställa till det vid packningen, att man måste packa lite extra bara för att säkra upp massa olika väderförutsättningar. Det är en del av tjusningen att inte riktigt veta om det blir tio grader och tunna höstjackan eller minusgrader, höststormar och den tjockaste av vinterjackor. Ja, även om jag själv våndas när jag står vid garderoben och måste få ner allt i handbagaget.

Det är ändå värt det. Att få dra på sig massa kläder och gå ut i massa väder är en tjusning jag har haft sedan jag var liten och det är fullt njutbart när Östersjöns vindar piskar i ansiktet.

Gotlands på hösten ger härligt nyckfullt väder.

4. Man får den bästa servicen

Tänk er själva. Det är tomt på hysteriska rövhattar och långa köer, för det här klientelet reser inte till Gotland på hösten. Den personal som jobbar kan ägna sin tid på dig och bara dig. De har inte svarat på samma fråga hundra gånger timmen innan och de har inte kastat ut maten till sina gäster på restaurangen för att allt och alla ska hinnas med. Du kanske, framåt middagstid, är deras tionde gäst den dagen. Det är nästan så de rentav är glada att se dig. Det blev flera gånger min upplevelse och jösses vad jag gillar den!

Gotland på hösten ger bästa servicen

5. Gotland på hösten ger rimliga priser

En bitande kall helg i november kontra julivarma Almedalsveckan. Gör matten. Det går med andra ord att både hitta vettiga ställen att sova på och till rimliga priser. Gotland är inte känt för att vara landets billigaste semesterställe men åker man i november finns goda möjligheter till att göra ett kap!

Hur gör du?

Brukar du semestra off-season och hur sugen är du på Gotland på hösten efter det här inlägget? Har du andra tips på saker att göra på ön? Lämna gärna en kommentar och berätta!

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

22 KOMMENTARER

  1. Jag har som sagt bara varit på Gotland på vintern, men då har det varit i jobbärenden. Men rent generellt kan jag gilla att semestra på lågsäsong ibland. Men kanske ännu hellre när det hellre när det gäller stora sevärdheter och sånt. I Bretagne i Frankrike i december fick vi klostret Mt St Michel nästan för oss själva. Men när vi såg de enorma (tomma) parkeringsplatserna förstod vi hur det kan vara på sommaren …

    • Ja, jag kan tänka det! Jag var ju lite mellan-säsongerna i Whistler i våras och det var ganska skönt faktiskt, även om det förvisso innebar att en hel del grejer var stängda.

  2. Jag blir absolut sugen att åka till Gotland i november efter att ha läst ditt inlägg. Jag har varit där mitt i sommaren och det är väldigt vackert där på sommaren men ack så många andra som väljer det resmålet just då …

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.