Vår resa till Gotland närmar sig med stormsteg och då undrar ju naturligtvis alla normalt funtade människor där ute varför en väljer årets kanske gråaste månad för ett besök på en ö som bör besökas mellan maj och september? Svaret är lika enkelt som självklart.

Jag gillar november. Oavsett var och hur. Och så hade jag SAS-poäng som höll på att förfalla. Plus att Gotland är det enda landskapet som är okryssat på min lista.

Egentligen tycker jag att alla månader har sin charm och varför skulle Gotland vara annorlunda? Jag rentav hoppas på att det är grått, kargt och jävligt där ute på ön, lite som det var den där höstdagen i Skåne för ett par år sedan. Väderprognosen ser i skrivande stund väldigt lovande ut. Runt nollan och snöfall. Kan bli episkt!

I jakten på inspiration så bad jag mina resebloggarkollegor lista sina bästa inlägg om Gotland och svaren ramlade in snabbare än jag hann säga “En rauk är en av abrasion formad sten.“. Så här har de skrivit.

Fantasisor har upplevt julfirande på Gotland och det måste vara det närmaste november vi kommer. Jag får ett svårt upplevelsebegär när jag ser öppet hav och vågor som kastar sig in mot ett ensamt träd så här.

Gotland - Furilden
Gotland – Furilden. Foto: Sofia Zetterqvist / Fantasiresor.se

OurScandinavia skriver om vackra Visby i sommarskrud men jag är helt övertygad om att den har sin charm även framåt höstkanten, i gränslandet mot vintern. Jag gillar verkligen när det där gamla och genuina är bevarat och det är ju något vi i Sverige generellt sett är väldigt bra på. Även Reslusta tipsar om Visby (bland annat) i hennes kategori om ön.

Travel on a cloud tipsar om Karlsö, en ö strax utanför Gotlands sydvästra kust. Alltså. Tänk att få sitta i fyren där ute när höststormarna drar in från havet och höra hur det knagar i fogarna. Hur mäktigt?

Vandringsbloggen tipsar om sydligaste spetsen på Gotland, med enkla vandringsleder i vad som verkar nästan helt trädlösa områden. För mig som gillar karga landskap är ju det här rena drömmen. 

Cathinka på På vift åkte till Gotland för att få uppleva öppet hav och öppna ytor. Ön verkar vara grejen för det och bilden jag fått låna gör mig än mer lockad. Ge mig!

Gotland. Foto: Cathinka Ingman / På Vift
Gotland. Foto: Cathinka Ingman / På Vift

FruKapten.se ger sina favoriter ett ansikte och nu är det andra gången jag läser om Hoburgen. Det kanske är så att vi måste ge södra änden av ön en chans helt enkelt.

LifeInCerise går all in på raukar på Fårö och det känns väl, så här avslutningsvis, som ett måste. Oavsett årstid. Oavsett tid på dygnet. Oavsett vad som helst.

Nu är bara frågan – har du några guldkorn på Gotland som absolut bör upplevas även i november? Lägg en kommentar i så fall.

17 KOMMENTARER

 1. Åh, jag blir också sugen på en november-resa till Gotland. Jag som bara varit där på sommaren kan tänka mig att särskilt det karga är vansinnigt vackert såhär års. Hoppas ni får en bra resa! 🙂 Och tack för länken.

 2. Det var riktigt häftigt och lite ödesmättat att besöka Gotland under lågsäsong. Eller snarare ingen säsong alls. I Visby fanns det lite folk annars var det tillbommat och övergivet! Riktigt coolt.

 3. Mycket bra Gotlandsinspiration att återvända till! Du gör helt rätt som åker även i november. Jag gillar också denna månad (vi verkar dock vara få). Naturen har sin charm alla årstider. Men snön kunde nog ha fått vänta lite. 😉

  Tack för att du tog med mitt tips! Jag hoppas ni får en episk resa.

 4. Något måste man ju göra när det bara är grått och kallt och väntan på jultomten känns alldeles för lång. Dessutom är Gotland riktigt fint. Jag var där för länge sen, och vill gärna tillbaka en dag! Ska bli kul att läsa om detta besöket här på bloggen 🙂

 5. Jag tillbringade en midsommarvecka på Gotland för väldigt många år sedan och just det året visade termometern samma temperatur på midsommar och nyårsafton och vi var ensamma på Fårö i slutet av juni så jag tror det är likadant oavsett om det är juni eller november 😉
  Skämt åsido, någon gång ska jag prova igen för att ge Gotland upprättelse. Och att åka till havet i november tror jag är väldigt häftigt!

  • Marina, jag är helt inne på din linje. Jag brukar också resonera som så att alla årstider och alla väder har sin charm. Vissa mer optimala för vissa ändamål än andra men så vet vi också att vädret både är svårt att förutse över längre perioder och att det så klart inte går att påverka heller. Kläder är grejen. 🙂

 6. Jag har faktiskt också besökt Gotland i november, första gången jag var där. Nu råkade vi få en fantastisk novemberhelg med sol även om det var kallt och det var underbart att gå en riktigt långpromenad med hundarna längs stranden som var helt öde. Stränder och vatten är inte så väderberoende, det är mäktigt oavsett liksom.

  Annars verkar Visby vackert under snön just nu, iaf enligt Kammebornia-bloggen 🙂

  • Tack för länktipset Linda! Jag ska dra in och läsa där. Gotland var fint även på hösten och jag kan tänka mig att göra om ön fast på sommaren (men samtidigt hoppa över de största turistveckorna). 🙂

SKICKA KOMMENTAR

Lämna en kommentar!
Skriv ditt namn här