Så mycket kostade San Francisco-resan

Jag har fått frågan några gånger om vad San Francisco-resan tidigare i höst kostade. Visst, det är enkelt att bara nämna billiga flygbiljetter och vara nöjd så men det tillkommer en hel del runtomkring också. Jag menar. Hotell, hyrbil, aktiviteter, mat och så vidare. Det brukar inte vara gratis. Så, jag tänkte prata ekonomi och gå igenom nästan varenda spänn vi vände på, från avresa till hemkomst.

Hur kommer jag då ihåg allt? Inför varje större tripp brukar jag och vi sätta ihop ett kalkylark där vi fyller på med våra utlägg. Dels innan avresan allt eftersom vi bokar saker och så kompletterar vi i efterhand med sånt som uppstod under resan. Det ger oss väldigt bra koll på vad resorna kostar oss, inte bara i avrundade tusenlappar utan nästan hela vägen ner på kronan.

Priserna som anges i det här inlägget är hämtade från kontoutdrag, baserade på rådande US dollar-kurs för juli-september 2016. 

Flygbiljetterna

För mig startar oftast resan med bokning av flygbiljetter och San Francisco var inget undantag. I det här fallet hade vi en specifik vecka, plus/minus några dagar, att spela på så det fanns inte jättemycket utrymme att jobba med. Efter att ha skruvat, vridit och vänt på flighter, flygbolag, rutter, tider och annat så landade jag hos Air France. Tur och retur Stockholm Arlanda > Paris > San Francisco för 3309:-/person, i ekonomiklass. 

Jag la sedan på 649:-/person för att få duo-säten på långflygningarna Paris > San Francisco och tillbaka. Fortfarande helt vanliga ekonomisäten men vi fick sitta för oss själva (2-4-2-konfiguration). På utresan innebar det upper deck på A380 och på tillbakaresan nästan längst bak i 777-200:an vi flög med. Värt? Värt.

Vi måste även ta oss från Östersund till Stockholm och tillbaka. På utresan tog vi BRA till Bromma för 695:-/person och hemresan från Arlanda med SAS kostade 549:-/person.

Totalt pris för flygresan Östersund > San Francisco tur och retur blev därmed 10404:- för två personer (eller 5202:-/person). I mitt tycke som hittat!

AF84, CDG-SFO

Hotell i San Francisco

Om flygbiljetterna var mer än överkomliga så var hotellpriserna i San Francisco motsatsen. Det började visa sig när jag letade hotell i olika delar av stan. De tre första nätterna bodde vi på Coventry Inn på Lombard Street och betalade 4670:-. Ett helt okej hotell där vi fick ett gigantiskt rum, eget badrum och skön säng. Däremot ingick inte frukost och så dundrade trefiliga Route 101 förbi rakt utanför fönstret.

Sista natten i stan bodde vi på The Herbert Hotel, vid Union Square, för 1780:-. Ett riktigt mysigt hotell med fint inrett rum, skönt säng och där de gemensamma ytorna (delat badrum och dusch) var välskötta. Inte heller här ingick någon frukost men med läget mitt i smeten blev det inte något problem. 

Snittpriset för våra hotell i San Francisco blev tillslut 1612:-/natt och då slog vi inte till på någon extravagans alls. Totalt slutade hotellnotan i stan på 6450:- för fyra nätter.

The Herbert Hotel

Boende i Yosemite

Det är skillnad på att bo i Yosemite och strax utanför. Efter att ha sållat bort dyra tält i Half Dome Village och de ännu dyrare lyxlodgerna i Yosemite Valley så hittade jag tillslut Inns of California i Sonora. Elva mil från Yosemite Valley och 21 mil från San Francisco. Här bodde vi för 2354:- för tre nätter i ett litet och ganska eftersatt rum, men med eget badrum, helt okej sängar och med ”frukostbuffé” (vitt bröd, flingor, blaskigt kaffe). 

Sova på Arlanda

Vid både utresan och hemresan tog jag till ordentligt med tid för att slippa hetsa. På utresan flög vi ner dagen innan och bodde en natt på Clarion Arlanda för 1280:-. På hemresan landade vi på Arlanda vid 22:45 och tog därför en natt på Rest & Fly för 795:-.

Totalt pris för samtliga nio hotellnätter blev 10878:- (eller 5439:-/person). Vi snittade alltså 1208:-/natt och då kan vi konstatera att hotellet i Sonora drog ner snittet rejält.

Till och från SFO

Det finns olika sätt att ta sig till och från flygplatsen i San Francisco (SFO). Vi åkte buss in till stan för knappt 50:- (25:-/person) och från stan ut till flygplatsen åkte vi BART (Bay Area Rapid Transit) för 160:- (80:-/person). Tåget går fortare och är smidigare, men det beror så klart på vart en ska i stan.

Hyrbil i San Francisco

Det enklaste sättet att ta sig till och från Yosemite var (och är) med hyrbil. Det här förhandsbokades inte och vi höll på att bli utan, eftersom ett stort IT-företag hade konferens i stan och plockat nästan varenda hyrbil. Tillslut hittade vi en liten röd Honda hos Enterprise som blev vår i tre dygn. 3015:- med alla nödvändiga försäkringar inkluderade samt fria mil. Utöver detta tillkom bränsle och för våra 90 mil i bilen tankades det bensin två gånger, ungefär 65 liter, för 371:-. Totalt pris för hyrbilen blev då 3386:-.

Honda Accent hyrbil

Aktiviteter i San Francisco & Yosemite

Vissa saker bör bokas på förhand, för att vara säker på att få plats medan andra går att ordna på plats. De här aktiviteterna bokades på förhand:

Sakerna nedan ordnades på plats, dels som spontana grejer men också för att det inte var möjligt att förhandsboka eller för att det fanns gott om alternativ.

 • Aquarium of the Bay vid Fisherman’s Wharf, 460:- (230:-/person)
 • Hyrcykel Blazing Saddles vid Fisherman’s Wharf, 280:- (140:-/person) – läs inlägg
 • Cable Car från Fisherman’s Wharf till Union Square, 130:- (65:-/person)
 • Inträde Yosemite köps vid porten till parken, 260:- per fordon och gäller i sju dagar.

Det finns ju också massor att se och göra helt gratis! Att bara strosa på stan och inhalera miljöer kostar inte ett öre extra, precis som ett träningspass innan frukost. Det kan vara värt minst lika mycket som allt det andra.

San Francisco i bakgrunden
Foto: M. Carlsson

Mat & dryck

Den här biten är lite svårare att räkna ihop, framförallt då dagarna skiljde sig en hel del åt beroende på om vi var i San Francisco eller Yosemite. Vissa dagar åt vi frukost ute, andra dagar blev det lättare lunchtugg när vi vandrade i bergen och någon kväll åt vi ingen middag alls (eftersom vi smällde i oss varsin gigantisk glass på Ghirardelli Chocolate…). Jag tänker inte redogöra för varje måltid, men en snabb överslagsräkning för dagarna i San Francisco ser ut så här.

 • Frukost, 120-150:-/person
 • Lunch, från 70:-/person och uppåt (In-N-Out Burger, 66:- för en meny)
 • Fika/kaffe/övrigt, runt 100:-/person
 • Middag, från 300:-/person (en-tvårätters samt en öl/ett glas vin)

En vanlig dag på stan går det alltså utan problem åt 600:-/person i rena matpengar, plus/minus ett okänt belopp beroende på hur hungrig en är, vilka krav som finns och om en har frukost på hotellet. I Yosemite gick det inte åt fullt lika mycket, eftersom vi åt frukost på hotellet samt att tillgången på fikaställen och lunchhak var högst begränsad längs vandringslederna. Baserat på kvitton så gick det ändå runt 300:-/person och vandringsdag.

Cioppinos's, Fisherman's Wharf

Vad kostar en resa till San Francisco?

Hur långt är ett rep? Det finns så många olika aspekter att ta hänsyn till kring vad en resa hit kostar. Tid på året, om en åker ekonomi eller business, matvanor, aktiviteter och så vidare. Nu har ni fått en insikt i vad vår resa kostade och förhoppningsvis en liten hint baserat på hur vi flög, hur vi bodde och vad vi gjorde på plats.

Okej, jag ska summera åt er och väljer att plocka de mer grundläggande delarna. Flyg till och från Östersund, samtliga nio hotellnätter, hyrbil och de exempel på aktiviteter jag nämnt ovan. Jag räknar inte med matkostnader, våra 90 mils bränsle till hyrbilen och souvenirer eller diverseinköp.

Vi landar då på 29487:- för två personer (varav 5190:- härrör aktiviteter) för en resa på totalt elva dagar, från dörr till dörr.

Värt att notera

 • Billiga flygbiljetter i all ära, de är fortfarande bara en mindre del av helheten.
 • Det lönar sig att leta priser och vara flexibel kring resdagar, det kan spara tusenlappar.
 • Enbart logistiken med resor och boende till och från Östersund kostade 4563:- för två personer (flygresor samt två hotellnätter), vilket är 15% av totalen.
 • Bensinpriserna i USA är väldigt förmånliga, vi betalade mindre än 6:-/liter.

#reseprocenten

Tidigare år startade resebloggaren Linda på Resa Medvetet sitt projekt #reseprocenten, som kort och gott går ut på att en som resenär skänker en procent av sin totala resebudget. Jag hakade på i och med Vancouver-resan i våras och nu gör jag och Maria tillsammans likadant. Precis som sist går pengarna till Min Stora Dag, som vi tycker är ett gott ändamål för svårt sjuka barn. 300:- blir det den här gången, insatt och klart.

Omslagsbild: M. Carlsson. 
Montage: D.Rydén

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

18 KOMMENTARER

 1. Intressant att läsa! Det är faktiskt inte underligt att svenskar har möjlighet att resa. Ungefär en och en halv månadslön för er resa. (lågavlönad?) Skulle ”vi greker” göra samma resa är det mer än 3, närmare 4 månadslöner. Och oftast jobbar man bara 6 månader på turistöarna så vanligt medelklassfolk här kan helt enkelt inte resa…

  • Anita, intressant kommentar. Vi passar på att njuta medan vi har möjligheten. Med ”dagens samhälle” vet en ju aldrig när möjligheten försvinner. Eftersom vi också prioriterar att resa så har vi dedikerat sparkonto just för det. Underlättar enormt. 🙂

 2. Bra jobbat med flygbiljetten till SF, det var riktigt bra pris! Jag lyckades komma ner till dryga 5000 då jag flög från Göteborg (Helsinki är dyrare) och sparade ett par tusen på att åka en vecka tidigare istället för senare så som jag först tänk. Så flexibiliteten är verkligen a och o. Sen är det ur ett budgetperspektiv lite synd att ni behöver den där inrikesresan och hotellnätterna – men det tjänar man väl in på över tiden genom att inte BO i Stockholm?!

  Ska man resa till SF så tycker jag främst det är boendekostnaderna man måste tänka på, att de är väldigt dyra. Det blev särskilt dyrt för oss under 4th of July + att vi hyrde bil i sista minuten som också blev ganska dyrt. Fast tyckte er hyrbil också lät ganska dyr för 3 dagar?

  Anyway, kul att du summerade allt! 🙂 Jag har faktiskt funderat på ett liknande inlägg men inte riktigt vågat lista upp allting, ännu…

  • Klart du ska våga summera, Jenn! 😉 Ja, det är ju alltid en surdeg det där med att resa från Östersund, i alla fall när pengarna ska ut. Men som du säger, det övervinns nog ändå lätt genom att inte leva i Stockholm på heltid. Det kostar nog betydligt mer än några tusenlappar per år. Gissar jag.

   Ja, hyrbilen tog vi också sista minuten och på plats så den sprang nog iväg mer än nödvändigt. När jag tittade innan skulle den kosta ungefär halva det priset så det går säker att komma när även där. Boendet vete dock tusan hur en ska lösa. Det ÄR uppenbarligen dyrt.

  • Eva, jag tycker det är skönt att räkna på totalen bara för att få koll och faktiskt kunna svara på frågan när någon ställer den. Det är ju många som tror att det blir billigt bara för att en fick tag på billiga flygstolar. I vårt fall var de ju inte ens 20% av totalen.

  • Bra inlägg Johanna! Det är helt i min stil och jag tycker om när det konkret står rakt upp och ner vad saker och ting kostar. Men er shoppingnota kanske vi måste prata lite mer om… 😛 Ni hade ju en bra dollarkurs också, det kunde inte vi skryta med och så fick ni ju tag på en galet billig hyrbil! Bara att gratulera!

  • Ja, det var verkligen värt varenda krona och sedan så fungerar det ju också lite bättre när kostnaderna splittas upp över längre tid. Inte så att en petar in 15 papp per skalle på en gång. 🙂

 3. Alltid roligt att läsa summeringar. Även om man, baserat på egen erfarenhet) alltid brukar få minst en kommentar som förfasar sig över hur dyrt det blev. 🙂
  Jag tillhör släktet som summerar och drar slutsatser och lärdomar…

  • Ja, dels kommentarer på blogg/andra nätforum men också IRL. Jag tror inte många riktigt har koll faktiskt utan tittar på billiga flygstolar enbart. 🙂

 4. Hur kan jag ha missat detta?
  1. Jag läser uppenbarligen inte din blogg dagligen (det är förlåtligt tycker jag)
  2. Tekniken är dålig på att snappa upp länkningar till min blogg (oförlåtligt)
  Tack för att du länka i gruppen och TACK för ditt bidrag!

  • Det är helt okej att inte läsa bloggar varje dag. Det gör inte jag heller. Släpar ordentligt och har gjort hela hösten. 🙁 Tekniken håller jag också med om, det är inte alltid det blir pingbacks när ens blogg länkas och det tycker jag också är tråkigt. Kanske finns smarta sätt att följa upp på, vet du?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.