Årskrönika – det som hände 2016

Året är snart till ända och jag kan belåtet konstatera att 2016 blev ett väldans bra år. Både sett ur reseperspektiv men också på en hel del andra sätt. Så, jag kör en årskrönika helt enkelt med några guldkorn ur varje månad. Det här var alltså vad som hände!

Januari

Smack sa det och så föll det snö samtidigt som temperaturen rasade ner till -33°C. Januari som charmigast med krispiga, superklara dagar med solfenomen och stjärnhimlar. Det är något speciellt med att klä på sig de varmaste sakerna en äger och har och gå till jobbet under de här förhållandena. Jag gillar det och hoppas att kommande januari blir något liknande!

Halo!

Stjärnklar himmel och minusgrader

Februari

Bloggens goes nationell angelägenhet (nåväl…) när den dels listas som en av Sveriges tolv bästa resebloggar hos Expressen och även nomineras och blir topp-tio i TravelMarkets tävling om Sveriges bästa reseblogg. Jag skriver också ett inlägg som går bananas – att undvika barn på resan. I övrigt återfann jag mina långfärdsskridskor och när isen på Storsjön ändå låg tjock drog jag ut på en riktigt fin vinterdag på sjön.

Vinterstaden Östersund

Mars

Månaden hann knappt börja innan jag åkte till Charles de Gaulle utanför Paris. Air France bjöd in mig och några andra till en visning av flygplatsen efter ombyggnationerna, deras nya BEST-kabiner och så självklart deras ess i rockärmen – La Première! Lyx, flärd och champagne en tisdag i mars. Jag kan vänja mig vid sådana utflykter. 

Bonus? Jag fick klappa om en A380!

Näst sista dagen i månaden fyllde bloggen tio år också. Det var dock få festligheter men jag satt och sjöng grattis lite försynt för mig själv en sen kväll i Skärgår’n.

Att klämma på en A380
Foto: C. Bergqvist

Air France - La Première

April

Mysteriet kring den svartvita bilden från Brålanda år 1939 fick sin upplösning och vi körde säsongens sista skidåkning när vi stack till Ramundberget för en avkopplande helg.

Fast månadens största grej var ändå Årets Egotripp™resan till Vancouver i månadsskiftet mot maj! Alltså, vilken genommysig stad! Och Whistler, med sin otröttliga leverans av vacker natur. Bonus? Mitt första bungyjump i en ravin utanför Whistler. Adrenalinet flödade! 

Jag vill uppleva mer av det där området de kallar British Columbia. Vem hakar?

Alta Lake, Whistler

Maj

De första dagarna i maj spenderade jag i min nya favoritstad. Vancouver gav mig verkligen det jag önskade och egentiden var precis det jag behövde. Jag firade födelsedag i ett sjöflygplan (svensk tid) och lokal tid firade jag vidare i en Boeing 747, på väg hem till Sverige. Snacka om att maxa!

Maj fortsatte i strålande form och när jag, i mitt eget tycke helt ur form, sprang över mållinjen i min nionde halvmara i Göteborg var det på min tredje bästa tid någonsin. Jag såg inte den komma faktiskt.

Vancouver från ovan

Juni

Lagom till den stora SAS-strejken stack vi till Berlin. Vi tog oss dit men fick boka om hela hemresan på grund av att ett antal piloter lät planen stå på marken. Lyckligtvis fick vi tillbaka både pengar och även lite Eurobonus-poäng som plåster på såren. Jag skrev om besvikelser i Berlin och började planera höstens stora överraskningsäventyr mer på allvar…

Just det, Jämtland levererade några riktigt fina sommarkvällar också. Helt klart värt att notera!

Solnedgång i Jämtland

Juli

Semestertider betyder västkusttider. Det är sen gammalt. I år blev det både kala klippor i Bohuslän och hemma-hemma i Trollhättan, där släkten huserar. Efter att ha tjatat hål i huvudet på stackars PilotMac fick vi också till den där efterlängtade flygturen över Trollhättan och Vänersborg. Magisk kväll, riktigt magisk och det blev både Youtube och blogg därifrån. 

Bonus? Kanotpaddling på Dalslands glittrande sjöar. Okej, det var en del motvind den här dagen också. Kanotpaddling ska definitivt göras om!

Flygfoto över Vänersborg

Bohusläns pärla - Fjällbacka

Paddla kanot i Dalsland

Augusti

Bloggen fick sig ett nytt utseende när jag ägnade sista semesterveckans soliga dagar åt att dra ner rullgardinen och sitta inne. Bättre mobilanpassning (eftersom ungefär hälften av er surfar in här på mobilen), lite luftigare och lite mer anpassningsbar. Jag hoppas ni gillar formatet och har ni några förslag, synpunkter eller annat så är ni givetvis välkomna att höra av er.

September

Så kom den då, överraskningsresan som sedan ett halvår tillbaka gått under arbetsnamnet Campingen i Brunflo. Det var först på avresedagen, strax efter fem på morgonen, som 40-års-Maria på Arlanda fick veta vart vi skulle. Vi boardade A380:n i Paris och sa knappt elva timmar senare hej hej till San Francisco och Yosemite! 

San Francisco är en otroligt vacker och charmig liten storstad där vi vandrade kring Fisherman’s Wharf, flög helikopter och åt gott i flera dagar. Vi drog sedan vidare till underbart vackra Yosemite för ett par dagars vandring. Alltså, den dramatiska naturen är något av det häftigaste jag sett. Släng på 80 mil på amerikanska vägar, riktigt bra väder hela resan och massor av minnen att ta med hem så fattar ni själva vilken resa det var.

Half Dome och Yosemite Valley från Glacier Point

Golden Gate-bron i solnedgången

Oktober

Det här blev årets mest stillsamma månad tror jag bestämt och det var nog vad som behövdes efter USA-resan. Det blev en hel del bloggande så klart men så ringde också Martin och drog med mig på en topptur. Drommen i Bydalen fick vårt celebra besök en tidig morgon i mitten av månaden. 

Bonus här då? Jag frågade fråga om det fanns några resebloggare som ville svinga en ölbägare när jag ändå var i Stockholm. Det slutade med stort galej hos Matochresebloggen-Christian och tjugo pratsugna resebloggare. Alltså. Grejen!

Topptur på Drommen

November

Alla har ju hört att Gotland är en riktigt fin destination. På sommaren. Det borde rimligtvis betyda att det är turistfritt på hösten. Sagt och gjort, vi brände av några Eurobonus-poäng och åkte till Sveriges största ö i mitten av månaden. Kallt, kargt och blåsigt – landskapet är lika charmigt året var det någon som sa. Det stämmer helt och fullt och vi hade en himlans fin weekend där på ön.

Gotland offseason

December

Efter provkörningar av bilar under hösten kunde vi tillslut hämta ut vår helt sprillans nya Volvo V60 D4. Det där med att rulla ut ur en bilhall där mätaren står på 7,4 kilometer har jag aldrig gjort förut så det var en fin premiär. Svart som synden är den, jädrigt fin om ni frågar mig. Eventuellt har vi ett namn på den också men jag får återkomma om det i ett inlägg om mina första intryck framöver.

Men vad vore december utan en resa? Just nu är jag i Manchester och på väg till Old Trafford för lite nyårsfotboll! United tar emot Middlesbrough i årets sista match och allt annat än tre pinnar är skandal. Sedan ska vi på byn och fira in det nya året. Återstår att se om det blir med skumpa eller gravöl.

Bonus? SAS körde sitt sprillans nya A320neo från Arlanda till Manchester igår! Att entra ett plan som varit i trafik i knappt en månad är en ganska trevlig känsla men jag får återkomma med fullständig rapport i ett eget inlägg. 

Dryden och V60

Det var mitt 2016. Tack alla ni som läser bloggen, gamla rävar som nytillkomna följare (för ni har blivit markant fler i år – hur kul som helst!)! Tack för engagemang! Tack för kommentarer! Tack för feedback! Tack för att ni har hittat hit! Jag hoppas att ni hänger med under 2017 också för det finns redan fina planer på saker som kommer hända då. Men det tycker jag vi tar i morgon.

Gott nytt år!

17 KOMMENTARER

 1. Haha. Måste älska campingen i brunflo! 🙂 wuhuuu. Förstår att det där med att inte vilja ha barn på flygen är omtvistat alltså.. men men. Ibland måste någon säga det högt! Gott nytt år på dig!

 2. Gott nytt år på er! Hoppas det blir skumpa och inte gravöl till kvällen nu, även om själva fotbollen i sig är sådär totalt ointressant för egen del! 😉 Ser fram emot att fortsatt följa bloggens utveckling under 2017!

 3. Vilket innehållsrikt år! En extra applåd för campingen i Brunflo som jag tycker var en höjdaridé.
  Hoppas du får ett fint nytt år, på alla plan! 🙂 (Lägger till dig bland årsresuméerna på Travel on a Cloud.)

  • Hehe Anna, jag lovade ju att skriva något om att planera en hemlig resa men det har inte blivit av än. Får bli ett projekt för februari, har nästan januari fullbokat. 🙂

  • Jag har inte skrivit så jättemycket om Brunflo, Katarina. Men ja, märkligt. Men jag har också samma problem med andra WP-bloggar, får inte notiser om alla hela tiden.

 4. Bra år du skapat dig måste jag säga. Imponerande att du får ihop så många inlägg. En sak jag verkligen gillar är att det är så lätt för mig, som mest bryr mig om dina resor, är så lätt att sortera vilka inlägg jag ska klicka in på. Så plus till dig för bra rubrik och inledning. Vi ses framöver och god fortsättning.

  • Det tar mycket tid att skriva mycket men jag tycker det är roligt, så då försvinner nog ”måste” och ”krav”-känslan, i alla fall lite. Tack för cred och ja, jag hoppas vi ses framöver. 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.