Att förtränga julstressen i Åre

En blöt och mörk decemberlördag på E14 i västlig riktning. Det underkylda regnet smattrar mot rutan och färden till Åre går långsammare än vanligt. Med en tid att passa är inte det här det ultimata sättet för att förtränga julstressen. Jag iakttar klockan som obönhörligen tickar framåt. Men, better safe than sorry som de säger i amerikat. Jag har något skönt som väntar på destinationen, bara jag kommer fram.

Ett par timmar senare. Fogiasviten på Holiday Club i Åre. Spa-avdelningen är avverkad, massagen var onekligen precis vad som behövde och jag slår mig ner i den ena fåtöljen och andas ut en gång till. Den egna bastun i ett av de två badrummen har startats och det är snart dags för en stund av 85°C. Jag är inget större fan av bastu men att få sätta sig på träbänkarna och svettas blir en sån skön kontrast till det bistra decembervädret utanför fönstren. Och ännu ett sätt att förtränga julstressen. Jag hade kunnat sitta där hela kvällen.

Vardagsrummet i Fogiasviten

Efter spa-behandlingen - lätt att förtränga julstressen här

Längst ner i en av hotellets korridorer. Inga grannar vägg i vägg, bara ovan och under. Det är som en lägenhet. Två rum. Två badrum. Egen bastu. Panoramafönster mot Jämtlands fjällvärld. Stor terass i ett läge som måste vara det perfekta de fina vinterdagarna när solen är på väg ner. Här ser jag Åres skidbackar och rakt nedanför terassen har isen lagt sig på Åresjön.

Jag tänker mig en egen privat after ski här. En varm choklad i muggen och trötta ben efter flera timmars skidåkning. Lägg på en skymning i mars med vårvinterns säregna dofter och ljus. Inte ikväll dock. Det är restaurangbesök på gång och sedan en skön natts sömn. Vädret ute är inte särskilt terassvänligt heller, om jag ska vara ärlig.

Sovrummet i Fogiasviten Vardagsrummet i Fogiasviten

Att vakna upp, vicka på tårna och blicka ut över pisterna vid VM8:an. Det är saker jag kan vänja mig vid. Framförallt helgen innan jul. Framförallt för att förtränga julstressen. Långt bort från folktäta gågator och trängsel i köpcentrum, långt bort från slaskiga parkeringsplatser och jakten på julklappar som i panik klurats ut.

Godmorgon, Åre! Morgonvyerna över Åre

Frukost på Grow, den ena restaurangen på Holiday Club. Ett kortare träningspass på SATS. En timmes badande. Och en timmes bastande i Sauna World. Trots att jag inte är bastufreak. Men att få variera sig och först sitta i 80°C för att sedan gå över till isbastun, fortsätta till fotbadet som varvar 28°C-vatten med 6°C-vatten, vidare till doftbastu, isbad och sedan en stund på relaxen.

Jag kan vänja mig vid det. Också. 

Välkommen till Holiday Club i Åre

Söndag eftermiddag. Hyfsat mör efter en dag fylld med fysiska aktiviteter. Utcheckad och klar för hemfärd. Jag ser mig omkring och uppskattar verkligen loungemiljön. Tänker att det här är ett ganska ypperligt ställe för en workation och coffice. Och det är hit jag ska på just workation i mitten på januari. En hel helg av bloggande, nätverkande, inspiration, träffa kollegor och åka skidor. Jag längtar redan.

Workation area

Det underkylda regnet har fortsatt nästan hela dagen. E14 är långsam även på hemvägen. Men kroppen mår bra och huvudet är sådär fysiskt trött. Som jag vill ha det. Långtifrån psykiskt trött som den här tiden på året annars kan innebära. Jag känner att jag har lyckats med konststycket. Att förtränga julstressen. 

Jag kan göra om det här nästa år.

Hur gör du för att förtränga julstressen?

Tack till Holiday Club Åre för möjligheten att stanna en natt. Som vanligt är text, bilder, känslor, åsikter och synpunkter mina egna.

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

10 KOMMENTARER

 1. Lite besviken på att du använder dåligt väder som ursäkt för att inte testa terassen! Som norrlänning, om än inflyttad, bör väl väder inte vara en ursäkt för något? 😉

 2. SAUNA WORLD – låter amazing ju!!
  Julstress, har nog ingen sådan… Eller det var lite stressigt med ett par möten i veckan, bloggen, att hinna gå ett par gånger på gymmet efter minst en månads uppehåll (pga Indien…) och så packa väskan för Göteborg. Men nu är jag i Göteborg och kan andas ut med mamma som pysslar om mig. 😉

 3. Vilken retreat! Det låter som en fantastisk oas. Förstår att du verkligen laddade batterierna där. Hoppas du får möjlighet att använda terrassen när högre temperaturer nalkas, vid ett återbesök!

  Jag ”småladdar” mina batterier genom guldkorn i vardagen: en skön promenad, ett träningspass, en stund vid en tv-serie på Ipaden (kollar nästan aldrig på ”vanlig” tv) eller något extra gott på tallriken och i glaset. 🙂

 4. Jenn, jag rekommenderar att du testar Sauna World i januari. Då tänker jag personligen spendera mer tid i 80°C. Hoppas att det är -30 ute också för de totala kontrasterna. 🙂

 5. Jag tycker det låter som en bra inställning Anna, det behöver inte vara så avancerat. Min njutning just nu är att jag inte har så mycket planerat. Det blir jobb i mellandagarna också. Orka mellandagsrean. 😉

 6. Åh, lugnet sprider sig bara av att läsa detta! Världen bästa grej att ta en paus mitt i allt och bara göra sånt man har lust med. Åre har verkligen blivit en sån plats för mig, tack vare Sara!

  God Jul!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.