Bli vegetarian – något jag övervägt?

Det händer ju titt som tätt att jag är ute och äter på restaurang och dylikt, givetvis på resorna så klart men också hemma i Östersund. Sedan ett par år tillbaka har jag börjat se över menyerna mer på riktigt, primärt för att jag kan bli ganska trött på tradiga standardrätter som oxfilétoasts och burgare i femtioelva varianter. I jakten på något mer intressant att äta väljer jag allt oftare något av de ganska få vegetariska alternativ som finns. Men, har jag då övervägt att bli vegetarian på heltid?

Att vi för naturens skull bör äta mindre kött är ganska självklart, men därmed inte sagt att vi helt måste sluta äta kött. Egentligen tänkte jag skriva ett långt inlägg om att bli vegetarian, att pröva det i en tvåveckorsperiod och så vidare och visst, det kan jag absolut göra. Men allt handlar inte om det.

Vi diskuterade saken på jobbet för några dagar sedan och där framkom en ganska klok aspekt på det hela – det handlar ju att äta genomtänkt!

För, vem vinner på att skippa den lokalt både skjutna och slaktade älgen och istället äta en superprocessad vegetarisk burgare med tveksamt innehåll och som är tillverkad i kanske en helt annan del av världen, med ingredienser från ännu fler delar av världen? Well, älgen vinner ju förvisso allra minst på det men det är ju det där med att frakta mat över halva jorden som vi också måste komma ifrån.

Pumparavioli med stilton, broccoli, spenat, brynt smör och valnötter.
Pumparavioli med stilton, broccoli, spenat, brynt smör och valnötter. Rolfs kök levererade!

När jag sommarjobbade på slakteri på gymnasiet fick jag ofta frågan om jag slutade äta kött efter det men nej, det gjorde jag inte. Att däremot dra ner på köttprodukter ser jag inga som helst problem med och bara för att sätta mig själv på prov så ska jag framöver testa en tvåveckorsperiod helt utan kött, för att se hur mycket det ”ställer till” för mig i jakten på något ätbart. Utmaningen ligger i att göra något eget och från grunden, att försöka hitta lokala produkter och undvika allt som heter halv/helfabrikat (då jag inte tror på just den idén). Som valnötsburgare med getostdressing som Maria sydde ihop häromdagen. Där snackar vi!

Bli vegetarian? Alternativen till kött är många!
Bli vegetarian? Alternativen till kött är många!

Så, vart landar jag i hela resonemanget? Landar jag alls? Jag vet inte. Att bli vegetarian på heltid vet jag inte om jag tror på, jag är mer inne på att äta miljösmart på andra sätt, och där ingår animaliska produkter. Att däremot bli vegetarian på heltid men över en begränsad period tror jag bara är utvecklande på det sättet att lära sig att hitta alternativen. 

Och så tycker jag att det är skönare mättnadskänsla efter en likvärdig vegetarisk måltid. Ett litet dilemma bara – jag tycker att det är ganska tråkigt att härja i köket…

Har jag någon följare som är eller som funderar på att bli vegetarian? Kommentera gärna bra recept eller favoritrestauranger där ni bor, rätt som det är har jag vägarna förbi och behöver mat.

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

19 KOMMENTARER

 1. Jag har märkt att det kommer lite av sig självt när man väl börjar dra ner på det. Är inte så sugen på kött längre och att äta en rejäl köttbit känns nästan motbjudande nu. Men jag äter fortfarande kött då och då, har inte gjort något definitivt val.

  Ser fram emot att följa dina vegoveckor!

  • Katta, det kanske är så att det kommer självt? Jag tror också det bara en hittar alternativen som är lika bra eller bättre. Nej, jag är inte heller köttbitssugen på samma sätt längre men om alternativet är en halvfabrikatburgare så är ju valet enkelt. Ja, jag får sen är jag kör veggoveckor. Får ta sikte på januari. 🙂

 2. Jag håller med Katta – är sällan sugen på kött längre, även om vi äter närproducerad köttfärs relativt ofta. För jag har kommit fram till typ samma sak som du – hellre bra kött med känt ursprung, än köttsubstitut med ingredienser jag knappt kan stava till. Om du är i närheten av Linköping så har Babettes kafferi riktigt bra vego-mat.

 3. Intressant Daniel! Här kommer mina reflektioner, som privatperson och som folkhälsoforskare med inriktning nutrition och fysisk aktivitet 😉 Köttkonsumtionen i Sverige ökar och vi bör minska den, både av miljö- och hälsoskäl. Det är inte nödvändigtvis nyttigare att vara vegetarian (det beror på hur man äter). Befolkningsmässigt vinner vi inte på att ett fåtal blir vegetarianer. Men om den stora massan minskar köttkonsumtionen – då vinner vi massor! Jag förordar att alla äter vegetariskt oftare, eller att vi minskar mängderna kött i våra kötträtter. Men vi måste inte nödvändigtvis bli vegetarianer. Dessutom kan det bli godare av två anledningar: 1) det finns massor av goda vegetariska rätter att upptäcka och 2) när vi köper mindre köttkvantiteter kan vi satsa på bättre köttkvalitet 🙂

  • Exakt FREEDOMtravel, jag är helt inne på linjen. I mitt tycke måste vi också tänka på vad för typ av kött vi köper. Det finns inga anledningar alls att välja utländska alternativ om det finns svenska diton Mycket möjligt att det är dyrare men man måste nog tänka lite längre än så.

 4. Efter att plötsligt ha två döttrar som båda ”konverterat” till vegetaismens levnadssätt så har jag upptäckt massor med goda vegetariska varianter och lärt mig att det finns betydligt mer än sallad och tomater man kan äta om man skippar köttet 😉
  Jag äter väldigt mycket mindre kött idag jämfört med för ett antal år bakåt i tiden utan att helt skippa det på något vis. Däremot så tycker jag fisk och skaldjur är så oerhört mycket godare än vad kött är, så det skulle jag däremot ha väldigt svårt att klara mig utan.

 5. Som både f.d. vegan och ex-vegetarian har jag ätit min beskärda del av superprocessade färdigburgare från frysdisken… Numera äter jag ägg, fisk och skaldjur men helst inte mjölkprodukter… men sen jag blivit med sambo, och fått hela hans köttätande och jaktintresserade familj på köpet, går jag testat äta alla möjliga vilda djur som jag knappt visste fanns i våra svenska skogar. Det är nytt, spännande och intressant att vidga sina vyer lite! Vart vill jag komma med det här då? Ja du, kanske bara några spontana tankar från vardagen med veganskt för det mesta men vilt ibland – vilket jag tror är en win win både för mig och miljön!

 6. Skulle inte falla mig in! Jag älskar älg, nöt och ibland lamm.

  Att äta medvetet är en annan sak. Jag handlar i princip eko/närproducerat rakt igenom och försöker gynna lokala producenter och butiker.

  Svin har jag däremot undvikit i ett par år av hälsoskäl och charkuterier har jag inte tyckt om någonsin, även en genuin lokal korv har jag svårt att få i mig.

 7. Här hemma försöker vi hålla oss enbart till svenskt kött och helst av allt, lokalproducerat. Däremot är vi inte våldsamt lockade av att minska mängden nämnvärt, det är svårt nog att få ihop vettiga middagar med diverse intoleranser, allergier och andra preferenser inom familjen.

  Däremot kan jag mer än väl tänka mig äta vegetariskt ute, om det finns intressanta alternativ att välja bland!

 8. Det känns ju som om det kommer mer och mer i takt med att alternativen blir fler. När jag äter ute väljer jag själv ofta vegetariskt först och främst för att jag inte är superförtjust i kött och finns det goda vegetariska alternativ känns det oftast fräschare.

  Däremot är jag ganska dålig på att laga helt vegetariskt hemma men det beror nog mer på att jag är rätt dålig på att laga mat överlag 😉 , måste hitta fler bra vegetariska recept helt enkelt.

 9. Marina, jag tror nog mer på att minska mängden kött kontra att sluta helt. Jag gillar kött men ser också möjligheterna till att det kött jag äter kommer från lokala ställen. Tyvärr (?) äter jag för lite skaldjur och fisk. Om det nu ens är ett ”tyvärr”?

 10. Intressant Sanna, jag har nog aldrig hört om någon som gått från vegan/veg till att börja äta kött igen? Var det jägarfamiljen som avgjorde eller kom det tidigare?

 11. Japp Ellinor. Som både jag och flera här är inne på, dig själv inkluderad, så är det smartare att se över vad för typ av råvaror/produkter man äter istället för att bli ensidig och tvinga sig själv att äta sånt som är från Långtbortistan. 🙂

 12. FantasyDining, vi är inne på samma spår. Ska vi slå ihop två veckor och se vart det slutar? Tror dock du har betydligt bättre fantasi på mat än mig så jag kanske måste fuska och ta hjälp av min matintresserade sambo. 😉

 13. Joakim, det är vegetariskt ute som jag framförallt testar men jag ska absolut bli mer kräsen där och fråga vad det faktiskt är jag får. Senaste besöket på Bishops i Sundbyberg var inte så lyckat. Kände som en microvärmd fabriksgrej som dessutom var torrare än min humor.

 14. Vi är två där Anna, jag är också kass på att hitta bra grejer för att laga bra mat. Taskig fantasi och rent generellt dålig på att hitta bra kombinationer som gör det hela bra. Köttfärs i femtioelva varianter kan jag men sedan tar det typ stopp.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.