Fem julklappar för resenörden

Julen stundar och om bara två veckor sitter vi där med julklappar att dela ut. Så här ett par veckor innan har nog ångesten hos merparten av befolkningen redan smugit sig på och så sitter vi där och våndas över vad vi ska ge personer som – gissningsvis – faktiskt redan har allt.

De bästa julklapparna, i mitt tycke, behöver ju inte vara de dyraste och det behöver inte ens vara en pryl. Jag är stor förespråkare av upplevelser, rena kontanter dedikerade åt något specifikt ändamål (utan att vara presentkort) eller kanske allra helst att det finns en bra tanke och mening bakom gåvan. Så här i jultider när ensamhet och utsatthet blir som kanske mest påtagligt finns det goda skäl att lämna bidrag till välgörenhetsorganisationer också, till exempel Vit jul, Min Stora dag och Barncancerfonden.

I det här inlägget tänker jag dock frångå mina principer en sväng och guida er till fem julklappar till den obotlige resenörden. För enkelhetens skull har jag satt ett tak på 500:- (exklusive eventuell frakt).

Det ska inte behövas sägas men jag gör det ändå – det här inlägget är inte på något sätt sponsrat.

Så, rakt in på listan.

1. Ovaer – resekudde värd namnet

Jag har nämnt den flera gånger här på bloggen och efter att jag fick behålla mitt recensionsexemplar i våras fick även Maria sin egen kudde i present (av släkting) när hon fyllde år tidigare i höstas. Jag har hört delade åsikter om kudden men jag älskar den och den har fungerat ypperligt på mina två senaste långflygningar. Det finns en komplett recension av Ovaer här och den kostar just nu 495:-.

En av alla julklappar - Ovaer

2. Powerbank – när USB-porten saknas på flyg och tåg

Batteritorsk har gått och blivit den nya folksjukdomen och när Pokemon Go fick genomslag i somras fullkomligt exploderade Samsung Note 7 försäljningen av powerbanks, som alltså är portabla batterier för prylarna. Idag går det att få mycket kräm för lite pengar så satsa på ett ordentligt batteri. Ett par hundra spänn för varianter under 10000 mAh men när en bank på 20000 kostar under femhundringen är det inget att tveka på.

GP Powerbank
Bild från GP.

3. Hopfällbart stativ för surfplatta och mobil

När underhållningen på flyget är värdelös eller när tåget inte ens erbjuder något underhållningssystem är surfplattan det som slits fram. Oftast finns det dock inget bra sätt att ställa den på så då kommer ett litet hopfällbart stativ väl till pass. Jag hade själv ett sånt här när jag hade en iPad och det fungerade perfekt. Dock, ta gärna upp det ur handbagaget vid säkerhetskontrollen eftersom det annars kan tolkas som ett vasst föremål. Hälsningar, han som fick packa upp hela väskan för att säkerhetspersonalen skulle ”hitta kniven”.

I välsorterade butiker finns Compass 2 från TwelveSouth för under femhundringen men det går att få tag på liknande från valfri kinesisk webbshop för en tredjedel, dock med flera veckors leveranstid.

Compass 2 från Twelve South
Bild från Twelve South.

4. Bagagevåg – packat för mycket?

Jag har ställt mig själv frågan många gånger, kanske allra helst när jag lastat handbagaget fullt. Väger min packning för mycket? Låter kanske lite motsägelsefullt att då packa ner en sak till men den här lilla bagagevågen väger i sig bara 120 gram och den klarar upp till 40 kilo! Väl värd investering och den kostar bara drygt hundra spänn.

Bagagevåg
Bild från Smartasaker.se

5. Reseadapter – ström i hela världen

Jag rundar av med ännu en strömförsörjningspryl, nämligen en adapter för världens alla olika eluttag. Den måste givetvis rymmas i väskan till både långa som korta destinationer. Själv ska jag snart till Storbritannien och då åker mitt eget exemplar med, precis som det gjorde både till San Francisco och Zanzibar. Finns på Clas Ohlson för ett par hundralappar. 

Reseadapter
Bild från Clas Ohlson.

Det var mina fem julklappstips till resenären. Har du några specialare att ta till när det ska köpas julklappar?

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

10 KOMMENTARER

  • Ellinor, grymt bra med en liten smidig bagagevåg. Jag har en men den använder jag mest hemma då den är lite klumpig att ha med. Framförallt om man bara åker med handbagage.

 1. Nu har jag läst recensionen av kudden (Ovaer, vad är det för namn?!) och jag är så såld som det går att bli. Känner spontant att jag aldrig kommer flyga en meter till utan en sådan där. Är den ny? Känns annars som att den borde vara lika självklar hemma hos gemene man som en kaffebryggare.

 2. Haha, jadu. Namnet har jag inte ens funderat på. 🙂 Jag tror bestämt att den kom i våras och jag fick möjligheten att testa ett av de första exemplaren. Nu har den tydligen sålt ganska bra i höst för det verkar vara kö och viss väntan på leverans.

  • Nej, inga bra tips alls men undrar om jag skulle behöva. Försökte skriva blogg på flyget hem igår och det gick inte så bra. Fick skriva om vartannat ord. Haha! Hittar du något får du gärna hojta!

 3. Har nyligen hittat din sida och här finns ju mycket läsvärt!
  Förhoppningsvis är jag på väg till Costa Rica i februari 👌🏻🤞🏼
  Jag vill tipsa om en produkt som är toppen för oss korta (tror inte den fungerar så bra för långa personer) samt för barn och det är denna https://www.flylegsup.com/
  Så skönt att få upp benen från kanten på flygstolen!

  • Hej Åse, tack för input! Costa Roca står på en ganska lng bucketlist, har sett och hört fina saker om landet.

   Kudden, vilken rolig grej. Aldrig sett den tidigare och kanske vore nåt för oss med lite kortare ben, hehe!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.