Fira jul utomlands – 34 grader och ingen Kalle Anka

Jag försöker att inte leva allt för mycket på gamla meriter utan hellre titta framåt. Men efter att ett par resebloggare, oberoende av varandra, det senaste varit på Zanzibar så har jag fått akut längtan tillbaka. Plus att jag var med i Jennifers julkalender om ett speciellt reseminne för ett par veckor sedan, där jag skrev om saken. Och kanske allra helst idag, då det är ett år sedan vi 17 timmar försenade lyfte från Arlanda och åkte söderut. För att fira jul utomlands. I 34 gradig värme, dykning vid korallrev och helt utan Kalle Anka.

Ett år. Helt galet att det är så längesedan när det fortfarande känns som igår. Den vita sanden, vågorna som slog in mot stranden, Nungwis smutsiga gator men vackra hotell, Jambiani och dess magiska lugn och sköna atmosfär. Kontrasterna i det fantastiska vädret med 34°C varje dag mot minusgraderna hemma i Östersund. 

Det blev en sådan resa som vi tänkt oss. Eller ja, minus nedresans försening på ett dygn och minus turistmagarna vi åkte på sista dagen. En kan inte få allt sägs det. Men en kan få mycket. Och idag tänkte jag bjuda på mina bästa minnen från Zanzibar. Och premiär för oss att fira jul utomlands.

Jag kan tänka mig att göra om det. Lätt. Läs mer om resan till Zanzibar.

Vajande palmer i Jambiani.
Vajande palmer i Jambiani.
Jambiani - ett kiteparadis.
Jambiani – ett kiteparadis.
Jambiani och dess sköna atmosfär.
Jambiani och dess sköna atmosfär.
Havets hemligheter har spolats upp på stranden.
Havets hemligheter har spolats upp på stranden.
Snorkling utanför Jambiani och Paje.
Snorkling utanför Jambiani och Paje.
Z Hotel i Nungwi
Z Hotel i Nungwi
Nungwi - norra Zanzibar
Nungwi – norra Zanzibar
Nungwis stränder
Nungwis stränder
Dykning vid Mnemba Island
Julafton under ytan vid Mnemba.
Fira jul utomlands på Mnemba-atollen
Vi dök vid Mnemba-atollen.
Infinitypool på Z Hotel
Infinitypool på Z Hotel. Foto: M. Carlsson
Afrikansk solnedgång
Afrikansk solnedgång
Zanzibar - solnedgång
Solnedgång på julafton.
Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

16 KOMMENTARER

 1. Helt plötsligt har det här paradiset dykt upp på flera platser och jag blir mer och mer nyfiken. Så den dagen vi lämnar Asien och drar oss hemåt på heltid, då får nog Zanzibar stå väldigt högt upp på ”ska-resa-till-listan”. En lista som för övrigt börjar bli oroväckande lång så det är nog snart dags att styra hemåt så vi kan börja avverka ”resten av världen” 😉

  • fjällstårsan, det var det också. Nästa gång får ni skippa bergsbestigningar och dra till ön i närheten som når bara drygt hundra meter över havet. 😉

  • Tack Anna! Alltså, jag kan rekommendera Zanzibar. Om det inte framgått. Vi har också olidligt med glashalt slask utanför dörren nu. Värdelöst. Då blir längtan bort ännu större.

 2. Känns som i förrgår jag läster dina inlägg om resan. Zanzibar hade jag nog efter vad jag hört detta året inte velat åka till faktiskt. Har flera bekanta som blivit rånade med kniven mot strupen där. Visst det kan hända överallt men det har tagit udden av min reslust dit.

  • Vi hörde också det där med säkerheten, pilla. Men vi höll oss på stränderna enbart på dagtid och var på hotellets område på kvällstid när det mörknat. Vi kände oss aldrig någon osäkerhet. Eller ja, förutom en gång, när en snubbe med en stor machete ville sälja kokosmjölk till oss. Han verkade hög som ett höghus dessutom. Men det var nog enda gången på hela resan.

 3. Zanzibar är fantastiskt vackert och verkar vara på mångas läppar just nu. Eller i alla fall här i marinan, eftersom vi har grannar som ska dit (och andra som varit där). Det där med rånen hade jag inte hört om, låter ju inte kul… Men som sagt, oftast kan man ju välja områden och tidpunkter, och risker finns ju på precis alla platser, inklusive hemma 😉

  • Ja, riktigt fint och verkar vara på gång (igen?). Det där med rån och sånt, min rekommendation är ju att hålla sig på hotellets område efter mörkrets infall och också att inte ha några dyrare saker med sig när en går på byarna. I slutändan upplevde jag ändå befolkningen som vänlig, om än med ganska påstridiga säljare på stränderna. Men så länge man själv inte är aggressiv så kommer inte de heller att vara det. Kände mig inte mer otrygg där än på någon annan plats jag varit.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.